Mart ayı katliamlarıyla yüzleşme çağrısı

img
MERSİN - İnsan hakları ve hukuk örgütleri, Mart ayında yaşanan katliamlarda yaşamını yitirenleri anarak, katliamlarla yüzleşme çağrısı yaptı. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin şubeleri, Mart ayında yaşanan katliamlarda yaşamlarını yitirenleri anmak için açıklama yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan programda, Gazi, Halepçe, Gezi, Kızıldere Katliamı ile 90’lı yıllarda Kurdistan’da kutlanan Newroz’larda katledilenler anıldı. Anmada,  “Mart ayı katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açıldı. 
 
Ortak basın metnini İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci okudu. 
 
Mart ayının toplumsal hafızada “katliamlar tarihi” olarak anıldığını ifade eden İnci, 12 Mart 1995’te İstanbul’da Alevi yurttaşların çoğunlukta yaşadığı Gazi Mahallesi, Saddam Hüseyin rejiminin Irak Kurdistanı’nda 16 Mart 1988’de gerçekleştirdiği Halepçe, 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde yaşanan bombalı ve silahlı saldırı, 30 Mart 1972’de Türkiye devrimci gençlik hareketinin liderlerinden Mahir Çayan ve arkadaşlarının Kızıldere Köyü’nde katledilmeleri gibi çok sayıda katliamı hatırlattı.
 
İnci, hala katliamların mevcut iktidar tarafından sürdürüldüğünü ifade ederek, 11 Mart 2014’te Gezi Parkı protestolarını anımsattı. İnci, “Mart ayında katledilen Kürtler, Aleviler, devrimci öğrenciler, çocuklar, kadınlar bu coğrafyanın birer unsuruydular. Bu coğrafya yüz yıldır temel insani değerleri yok sayan, tekçi bir ideoloji ile yönetiliyor. Geçtiğimiz yüz yılda bu ideoloji tüm azınlık gruplara katliam olarak geri döndü” dedi. 
 
YÜZLEŞME ÇAĞRISI 
 
Toplumsal barışın inşası için geçmiş pratiklerden tamamen kurtularak bu coğrafyadaki tüm değerleri benimseyen toplum sözleşmesinin inşa edilmesi gerektiğini kaydeden İnci, sözlerini şöyle bitirdi: “İmzacı kurumlar olarak barışçıl bir toplum sözleşmesinin inşa edildiği, her türlü insan haklarının korunduğu bir toplum için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Tüm katliamlarla yüzleşilsin, Mart ayı artık sadece baharı müjdelesin.” 
 
Açıklama, alkışlarla son buldu.