Newroz'da tüm dünyaya haykıracağız: Gün direniş günüdür

img

VAN/HAKKARİ - 21 Mart'ta kutlanacak Newroz'u "Direniş Newroz'u" olarak adlandıran Van ve Yüksekvova halkı, "Gün korkuları kırma ve direniş günüdür" diyerek herkesi Newroz'a davet etti. 

Bu yıl "Newroz Direniştir, Faşizme Karşı Halkların Baharıdır" şiarıyla kutlanacak olan Newroz’a ilişkin konuşan Van ve Yüksekova halkı, Newroz'u Kürtler için birlik günü olarak tanımladı. Van’da kutlanacak Newroz mitingi için son hazırlıklar sürürken, kentte yaşayan halkın da tek gündemi Newroz ve burada ön plana çıkacak olan Efrin mesajları. Tarihsel Newroz’un simgesi olarak kabul edilen Devrimci Kawa büstünün Efrin’de, TSK ve ÖSO grupları tarafından yıkılmasına tepki gösteren Van halkı, “Bunlar düşmanlık örnekleridir” şeklinde yorumladı. 
 
Kahvelerden, pazarlara, kentin en işlek bölgeleri olan Sanat Sokağı, Japon Pasajı, Rus Pazarı’na kadar Newroz ve Efrin'e ilişkin konuşan halk,  
 
'KÜRTLER BİTMEDİ VE BURADADIR MESAJINI VERMELİYİZ’
 
Newroz’un Kürtler için vazgeçilmez olduğunu belirten yurttaşlardan Ramazan Kurt, Newroz'un her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlayacaklarını ifade etti. Kurt, “Newroz Kürtlerin bu kadar baskı altında olduğu bir ayda kutlanıyor. Şimdi Türkiye’deki Kürtlere; ‘Efrine saldıracağız ama siz sesinizi çıkarmayacaksınız’ Bu kabul edilemez bir durumdur. İnsanlar eskisi gibi sokakta olmayabilir ama son yaşananlar içimizde büyük bir yara açmıştır. Bunca yaşananlara karşı Kale Meydanı binlerce Vanlı ile dolup taşmalıdır. Asıl önemli olan orada Kürtler bitmedi ve buradadır mesajını vermektir” dedi.
 
‘TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN NEWROZ'U KUTLAYACAĞIZ'
 
Newroz’un hakların ortak bayramı kabul edildiğini söyleyen Hasan Acar da, “Mitinge bütün çocuklarımı alarak kutlamaya gideceğiz. Bu bir bayramdır, hepimiz ortak bayramıdır. Van halkı çok zor zamanlarda da Newroz’u kutlamıştır, yine bu yıl da zorluklara rağmen mitinge kendi sesimiz ve rengimizle katılacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘HALKIMIZ 60 GÜNDÜR EFRİN'DE DİRENİYOR'
 
Halit Aslan adlı yurttaş ise, Newroz’a gelecek herkesin anlam biçerek orada bulunması gerektiğini belirtti.  Aslan, “Aslında herkes Newroz'un Kürt halkı için neden bu kadar önemli olduğunu iyi bilmelidir. Tüm halkımızın bunu görmesi ve bu gerçeklikle Newroz'a yaklaşması gerekiyor. Yılların coşkusu ile alanda olmalıyız. Ne kadar çok kalabalık ve kitlesel olursak, bütün dünya devletlerine vereceğimiz mesaj da o denli güçlü olacaktır. Kürt halkı huzur ve barış istiyor. Bunu ifade etmek gerekiyor. Nerdeyse 60 gündür büyük bir orduyla Van'ın Gürpınar ilçesi kadar olan Efrin’e girilmeye çalışılıyor. Halkımız orada direndi. Bu kadar büyük güçlere rağmen direnmeye devam ediyor" diye konuştu.
 
YÜKSEKOVA
 
Bu yıl 21 Mart'ta Oremar yolu üzerinde bulunan ilçe stadyumunda kutlanacak olan Yüksekova Newroz'una ilişkin konuşan halk da, 2018 Newrozu’nun Kürtler için önemine dikkat çekti.
 
'KATILIM YÜKSEK OLURSA SALDIRILARA CEVAP OLUR'
 
Osman Arslan (82) adlı yurttaş, 30 yıldır her yıl Newroz'u kutladığını belirterek, "Köylerde ateşimizi yakar günler öncesinden Newroz'u beklerdik. Newroz günü geldiğinde de yöresel kıyafetlerimizi giyer alanlara akardık.7'den 70'e hazırlık yapar ona göre kutlardık. Lastiklerimizin dumanı diğer köyden, diğer köyün dumanı ise bizim köyden görünürdü" şeklinde konuştu. 
 
Newroz'un iki yıldır büyük baskılar altında yapıldığını belirten Arslan, ancak en görkemli Newroz'ların da bu baskı ortamında yapıldığını söyledi. Arslan, "Son iki yıldır baskılar zirveye ulaşmış durumda. Geçen sene Newroz'u şehrin dışında bir yerde kutlamak zorunda kaldık. Ona da saldırdılar. Halkın yoğun katılımını kaldıramadılar. Bu sene kutlanacak olan Newroz'a herkesin katılması gerekiyor. Katılım yüksek olursa baskılara cevap da olur" ifadelerini kullandı.
 
KADIN BAYRAMI OLAN NEWROZ KUTLU OLSUN
 
Güle Polat (65) adlı kadın ise, Yüksekovalı bir kadın ve anne olarak Newroz'un ilçe kadınları için öneminin büyük olduğunu belirterek, "Newroz bütün renklerin kendisine yer bulduğu bir bayramdır. Kadınların özgürlüğünü kazandığı bir bayramdır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar yöresel kıyafetleri ile alanlarda kendi özgürlüğünü haykıracaktır. Kadın bayramı olan Newroz herkese kutlu olsun" dedi. 
 
Polat Yüksekova'daki bütün Newrozlara katıldığını hatırlatarak, "Yaşlı ömrüme çok sayıda Newroz ekledim. Bundan dolayı çok mutluyum. Bu yıl ömrüme yeni bir Newroz'u ekleyerek mutluluğumu pekiştireceğim. Herkes bu mutluluğa ortak olmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
NEWROZ KÜRTLERİN BİRLİĞİNE VESİLE OLSUN
 
Son olarak konuşan Adıl Turgut (77) adlı yurttaş da Newroz'un bu yıl bir türlü gerçekleşemeyen Kürtlerin birliğine vesile olması gerektiğini dile getirerek, "Kürtlerin Bayramı olan Newroz Kürtlerin birliğinin bir nişanesi olmalıdır. Nerede bir Kürt varsa saldırılıyor. O zaman nerede bir Kürt varsa birlik olmalıdır. Bu yıl Newroz halkımızın birliği konusunda final olsun"
 
'O GÜN KÜRTLER EVLERİNDE OTURMASIN'
 
Newroz'da Kürtlerin evlerinde oturmasının kabullenecek bir durum olmadığını, herkesin Newroz alanına akması gerektiğini kaydeden Turgut, "Newroz ışığımız, zaferimizdir. Tüm baskı ve engellemelere rağmen alanda olacağız. Geçen sene yapılan provokasyona karşı da dikkatli olmalıyız " dedi.