23 ŞUBAT 2021 GÜNDEMİ

img

* Türkiye’nin Garê operasyonuyla PKK’nin bu listeden çıkarılma çabalarını boşa çıkarmaya çalıştığını söyleyen Kürt siyasetçi Kamuran Berwarî, “Erdoğan’ın siyaseti ve stratejisi Garê’de tamamıyla kırıldı” dedi.

* Türkiye’de yaşanan krizin çıkışının Kürt sorunun çözümü ve tecridin kaldırılmasıyla mümkün olabileceğine işaret eden Sebahat Tuncel, “Herkesin Cumhur İttifakı’nın tecrit ve Kürt karşıtı politikasına karşı ses çıkarması, cezaevlerinden yükselen bu sese ses vermesi gerekiyor” dedi.
 
* İmralı tecridini “Kürt halkına dönük saldırganlığın simgesi” olarak tanımlayan BMG bileşenleri, “Kürt ulusunun haklı taleplerinin bastırılmasına yönelik tecrit var” dedi.
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevine giren çocuklarının taleplerini sahiplendiklerini belirten tutuklu anneleri, " Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın. Açlık grevleri son bulsun. Cenazeler çıkmasın" çağrısında bulundu.
İmralı tecridine karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen tutuklu yakınları, “Açlık grevlerine sessiz kalmayın” çağrısında bulundu.
 
* Kayyım rektöre karşı öğrenci direnişini “Haklı ve cesurca” olarak değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi eski akademisyenlerinden Doçent Dr. Noémy Lévy-Aksu, özgür ve güvenli ortamlar olmadan bilimin de olamayacağını söyledi.
 
* Vergilerin yaklaşık üçte ikisinin harcamalar üzerinden alındığı Türkiye’de, asgari ücretlinin ödediği vergi yükü artıyor, varlıklı kesimler ise vergi affı alıyor. Devleti ayakta tutan vergiler, aynı zamanda sermayeye sıcak para olarak dönüyor.
 
* Çözüm sürecinin sonlandırılmasının ardından bölgenin neredeyse her adımına dikilen ve devlet kurumlarının arkasına hapsolduğu beton bloklar, kayyımlar tarafından çizilen resimlerle çekici kılınmak isteniyor.
 
* Kadın kırımının yaşanan cinsiyet eşitsizliklerinin sonucu olduğunu ifade eden TJA aktivisti Birsen Güneş, erkeklerin örgütlü saldırısına karşı örgütlü mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
 
* Yenişehir ilçesi Üçkuyular Mahallesi’nde bir ay önce dikilen yüzlerce çam ağacı, kayyım yönetimindeki belediye ekipleri tarafından yerinden söküldü.
 
* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden işten çıkarılan işçilerden Tijda Kılıç, politik kimlik gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirterek, "Kod 29 ve güvenlik soruşturmaları bir tecrit politikasıdır" dedi.
 
* Hakkari'de yollara düşen kayalara karşı tellerle alınan önlemin yetersiz olduğunu belirten şoför Mehmet Zahir Yıldırım, yaşamlarını tehlikeye sokan duruma karşı kalıcı çözüm istedi.  
 
** HDP, CHP, MHP ve İYİ Parti Meclis grup toplantıları düzenlenecek. (09.45-12.45)
 
* Gazeteci Abdurahman Gök'ün "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (10.00-12.00)
 
* DTK, DBP ve HDP, Kürt ulusal birliği çalışmaları kapsamında Mardin'in Derik ve Mazıdağı ilçelerinde ziyaretler gerçekleştirecek. (11.00-17.00)
 
* EMEP Adana İl Örgütü, “Zamlar geri alınsın” talebiyle Heykelli Park'ta açıklama yapacak. (12.30) 
 
* Kartal Belediyesi ile Genel-İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi arasında devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler belediye binası önünde yapacağı açıklamayla grev kararını asacak. (13.00) 
 
* Mezopotamya Ajansı muhabiri Ruken Demir hakkında açılan davanın 5'inci duruşması, İzmir 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek (14.00)
 
* Mor Dayanışma üyeleri, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin İHD Mersin Şubesi’nde açıklama yapacak. (15.30)