Tabip Odaları: Salgın yerine algı yönetiliyor

img
HABER MERKEZİ - Kovid-19 salgınından dolayı yaşamını yitiren sağlık çalışanlarına dikkat çekmek 3 kentte açıklama yapan sağlık meslek örgütleri, iktidarı “salgın yerine algı yönetmek” ile suçladı.
 
Koronavirüsü (Kovid-19) salgınına karşı verilen mücadeledeki eksiklikler ve bu eksklikler sonucu sağlık çalışanlarının yaşamlarını yitirmesi nedeniyle Adana, Mersin ve Antalya Tabip Odaları yaptıkları açıklamalarla tehlikeye işaret edip, iktidara seslendi. 
 
ADANA
 
Adana Tabip Odası (ATO)  koronavirüs (Kovid-19) pandemisinden dolayı yaşamını yitiren sağlıkçılara dikkat çekmek için binalarında basın açıklaması yaptı. 
Pandeminde ötürü 39'u hekim 130 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini belirten ATO Başkanı Dr. Selahattin Menteş, “Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz” diyerek sağlık sisteminin durumunu özetledi. 
 
Menteş, "Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlarına tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz. Covid-19 salgını mücadelesinde başarı; akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamını iyileştirip, sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır. Salgının yaygınlaştığı, 8 günde 8 hekimin hayatını kaybettiği, herkesin kendisi ve bütün yakınları için sürekli tedirgin olduğu bir süreçte herhangi bir başarıdan söz edileme" dedi.
 
MERSİN
 
Mersin Tabip Odası da koronavirüs pandemisinden dolayı yaşamını yitiren sağlıkçılara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada “Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz” pankartı açıldı. Açıklamaya kentte bulunan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
 
'SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENİYOR’
 
Dünya ve Türkiye’de altı ay önce ilan edilen virüs pandemisi ile mücadele edildiğini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, bu pandemide resmi rakamlara göre 7 bine aşkın insan, 91 sağlık çalışanı ve 39 hekimin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
 
Antmen, "TTB olarak yaptığımız araştırmalarda bugüne değin açıklanan vaka ve ölüm sayılarının doğru olmadığını ve ülkemizde bir pandemiden ziyade bir algının yönetildiğini ve pandeminin yönetilememesi nedeniyle sağlık çalışanlarının tükendiğini ve öldüğünü iddia ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
'SİYAH KURDALE'
 
14-18 Eylül haftasının, ölen sağlık çalışanları anısına siyah kurdaleler takarak, “Yönetemiyorsunuz tükeniyoruz” şiarıyla sağlık çalışanları anacaklarını dile getiren Antmen, devamında şunları söyledi: “Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz! Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor. Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Covid-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz.” 
 
Açıklama alkışlar ile sonlandı.
 
ANTALYA
 
Antalya Tabip Odası (ATO)  ise koronavirüs pandemisinden dolayı yaşamını yitiren sağlıkçılara dikkat çekmek amacıyla Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada konuşan ATO Başkanı Dr. Nursel Şahin, resmi rakamlarla dahi her gün 50 kişinin, önlenebilir bir hastalık olan koronavirüsten hayatını kaybettiğini dile getirdi. Şahin, "Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.