Madenler teşvik paketine alındı, işçiler kapsam dışı

img

MANİSA - Koronavirüs salgınına karşı açıklanan ekonomik tedbir paketinde maden ocakları yer alırken, madenciler için adım atılmadı. Madenlere inen işçilere maske dahi sağlanmıyor, üretime ara verilen yerde ise ücretsiz izin dayatılıyor. 

 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ın koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı açıkladığı ekonomik tedbir paketine maden ocakları da dahil edildi. Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararnameye göre, aralarında Koç, Ciner ve Enka holdinge ait şirketlerinin de bulunduğu kömür ve linyit ocaklarındaki maliyet artışını devlet karşılayacak.
 
‘ÖNLEM ALINMADI’
 
Hükümetin destek açıklasa da bu durum Soma’daki maden ocaklarında çalışan işçiler için uygulanmıyor. Soma’da maden işçisi olarak çalışan ve işini kaybetme kaygısı yaşadığı için ismini vermek istemeyen bir işçi, çalıştığı ocak dahil havzada koronavirüse karşı önlem alınmadığını söyledi. İşçi, “Tıka basa dolu servislerle işe gidiyoruz. Ocağa girerken sadece ateşimiz ölçülüyor. Bunu da sanırım varsa virüs kendilerine bulaşmasın diye yapıyorlar. Aynı kıyafetlerle çalışıyoruz. Yer altında hiçbir değişiklik yapılmadı” dedi. 
 
‘İŞ GÜVENCEMİZ YOK İŞSİZ KALABİLİRİZ’
 
Birlikte çalıştığı işçilerin, ocak yönetiminden maske ve benzeri koruyucu önlem talep ettiklerini ancak işçilere “Bunlara gerek yok. Servisleri tekerli koltuklar haline getireceğiz önümüzdeki ay, daha rahat gelirsiniz. Hükümet salgından dolayı eğer madeni kapatın derse de kapatır, tatile çıkarız” denildiğini belirtti. İşçi, bu durumda da ücretsiz izne gönderileceklerini dile getirdi.  İki çocuk babası olduğunu ifade eden işçi, “10 yılı aşkındır maden işçisiyim. Şimdi salgın nedeniyle madenlerin kapatılırsa, iş güvencemiz yok. Yani ücretsiz izinden dönünce işsiz de kalabiliriz” diye belirtti.  
 
‘DEVLET İŞÇİLERİN HAKLARI İÇİN ADIM ATMALI’
 
Hükümetin tedbir kararını değerlendiren Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Tahir Çetin de Soma’da maden işverenlerinin salgından dolayı pek çok işçinin ücretsiz olarak izne çıkarıldığını kaydetti. Patronların işçileri yıllık izin haklarını gasp ederek ücretsiz izne çıkardığının altını çizen Çetin, “İşçiler yaşadıkları ekonomik mağduriyetten dolayı sendikamıza başvuruyor. Bizler hem Çalışma Bakanlığı’na hem de Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) dilekçeler göndererek, işçilerin mağdur edilmemesini talep ettik. Devlet ilk adımı patronları korumak için atıyor. Ancak burada işçilerin yaşadıkları hak kayıplarını görmüyor" diye konuştu.