Asgari ücret pazarlığı başladı

img
ANKARA – Asgari ücrette yapılacak pazarlık öncesi konuşan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’de asgari ücretinin birçok Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktığını savundu. Türk-İş ise gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yükün kısıntıya yol açtığını kaydetti.
 
Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği zam pazarlığı başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor. Toplantı öncesi yapılan açıklamalarda Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını isterken, Bakan Selçuk ise "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz" dedi.
 
‘10 KAT ARTTI’
 
Toplantı da ilk olarak konuşan Bakan Selçuk, asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesinin önem arz ettiğini belirtti.  Selçuk, “"Geçen yıl yüzde 26 oranında ciddi artış sağlamıştık. Asgari ücret 2002'den beri nominal olarak 10 kat arttı. Ülkemiz asgari ücretinin birçok Avrupa Birliği ülkesini bile geride bıraktığını görmekteyiz. Asgari ücretin satın alma gücüne yansımasına baktığımızda AB üye ve aday ülkeleri içerisinde 2002 başında 15'inci sırada, 2017 ve 2018 yıllarında 12. sıradayken bu yıl ülkemiz 10. sıraya yükselmiş durumda” dedi. 
 
‘GEÇİM ŞARTLARI AĞIRLAŞMAKTADIR’
 
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise "Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları ağırlaşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük kısıntıya yol açmıştır. Ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak taleptir" diye konuştu.
 
 Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26.05 oranında zam yapılmış,  417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu.