İşçi aileleri bu ay Bhopal ve Şirvan’ı andı

img

İSTANBUL - Adalet Arayan İşçi Aileleri, bu ayki Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde 1984'te Bhopal faciasında hayatını kaybedenleri ve 17 Kasım 2016'da Şirvan’da maden göçüğü altında can veren 16 işçiyi andı. 

Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk Pazar günü düzenledikleri “Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin 67’ncisini Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdi. Eylemde, aileler iş cinayetinde yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını yere sererek, “İş cinayetleri davalarında cezasızlık kader olmasın. İş cinayetlerini durdurmak için sürdürülen adalet mücadelelerine destek verin” yazılı pankart açtı.
 
Bu ayki eylemde, 3 Aralık 1984'te Bhopal faciasında hayatını kaybedenler ile 17 Kasım 2016'da Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyündeki açık bakır madeninde şev kayması sonucu oluşan göçükte hayatını kaybeden 16 işçi anıldı. 
 
Açıklamayı, Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren Gülhan Çabuk’un eşi İdris Çabuk yaptı. 2015'te en az bin 703, 2016'da en az bin 924 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Çabuk, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı verilere göre Kasım ayında 170, 2017'nin 11 ayında en az bin 851 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini kaydetti.
  
'HEPSİ TAHLİYE OLDU'
 
ABD kökenli Union Carbide firmasının Hindistan-Bhopal'de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan 3 Aralık 1984'te 40 ton metil isosiyanat gazının salındığını belirten Çabuk, "Yayılan süreçte onbinlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi sakat kaldı" diye belirtti. 
 
Şirvan'da yaşanan işçi cinayetlerine de değinen Çabuk, olayı anlatarak, 17 Mayıs 2017'de görülen duruşmada 7 sanık "Madende çatlak yoktu" savunmasını yaptığını ve hepsinin tahliye olduğunu hatırlattı. 
 
Çabuk, "28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istiyoruz" diyerek, başlattıkları imza kampanyasına dikkat çekti.