Diyarbakır’da işsizliğin fotoğrafı

img
DİYARBAKIR – Diyarbakır’da 9 ay süreyle işe alınacak 2 bin kişi için İŞKUR önünde oluşan uzun kuyruklar, işsizliğin gerçek tablosunu ortaya koydu. Yurttaşlar, “ya tutarsa” umuduyla başvuru yapmaya geldiklerini söyledi. 
 
Diyarbakır'da İŞKUR, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında bin 500 temizlik görevlisi ve 500 güvenlik görevlisi olmak üzere 2 bin işçi alımı için başvuru almaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde bulunan okullarda işe alınacak 2 bin kişi, 9 ay süreyle çalıştırılacak. Duyuru üzerine yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinde İŞKUR önünde uzun kuyruklar oluşturarak sıraya girdi.  Yoğunluk nedeniyle İŞKUR önünde zaman zaman gergin anlar yaşanırken, bu gerginlik nedeniyle polis güvenlik önlemleri aldı. Kadınlar ve erkekler iki ayrı kuyruk oluştururken, iş başvurusuna küçük çocukları ile gelen yurttaşlar dikkat çekti.
 
'YA TUTARSA DİYE GELDİM'
 
İş başvurusuna gelen yurttaşlardan Mehmet Nuri Demiralp, sabah saat 06.00'dan beri beklediğini belirterek, 9 kişilik bir aile olduklarını, yaz aylarında iki ay tarlada çalışabildiklerini ve ondan sonra işsiz kaldıklarını söyledi. İŞKUR'a iş bulma umuduyla geldiğini belirten Demiralp, "Okullarda temizlik görevlisi olmak için başvuruda bulunacağım. Genelde torpilli olanlar alınacak. Ben de Sayısal Loto misali ya tutarsa diye geldim" şeklinde konuştu.  
 
'İNSANLAR EV KİRALARINI ÖDEYEMİYOR'
 
Sırada bekleyen Mehmet Nuri Kaymaz ise 18 yaşından 50 yaşına kadar herkesin iş başvurusu için geldiğini vurgulayarak, Diyarbakır'daki işsizlik sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Bölgede bulunan fabrikaların kapatılmaması gerektiğinin altını çizen Kaymaz, "Bazı insanlar ev kirasını bile ödeyemiyor. İş yok, güç yok. Ne yapacağız. Hırsızlık mı yapalım?" diye yakındı.
 
'BAŞVURULAR 25 EYLÜL'E KADAR DEVAM EDECEK'
 
TYP kapsamında açılan iş başvurularının 25 Eylül günü mesai bitimine kadar süreceği öğrenildi. 
 
Yenişehir ilçesindeki iş başvuru kuyruğunun bir benzerinin, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerindeki İŞKUR şubeleri önünde oluştuğu belirtildi.