Umutlarını yeni sezona bağlayan Bodrum esnafı: Üçüncü darbe hükümetten geldi

img

MUĞLA - Erken seçim kararı ile yeni turizm sezonuna dair umutları suya düşen Bodrum esnafı, tepkilerini “3 yıldır Bodrum’da ciddi anlamda ekonomik kriz var. Geçen sene deprem oldu. Ondan önceki yıl darbe oldu. Şimdi üçüncü darbe de hükümetten geldi” sözleriyle gösterdi.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birçok tatil bölgesinde turizm sezonu hazırlıklarına başlandı. Ancak ekonomik verilerin giderek kötüye gitmesi, dolar ve euro’daki önlenemez kur yükselişi ile birlikte Olağanüstü Hal’in (OHAL) 7’nci kez uzatılması ve seçimlerin 24 Haziran tarihine alınması turizmcilerde müşteri endişesine yol açtı. Yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı olan Muğla’nın Bodrum ilçesi esnafı, bu sezonu geçen yılın da altında kapatmamak için kara kara düşünmeye başladı.
 
Bodrum Otelciler Derneği’nin (BODER) verilerine göre, 2016 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında ilçeye gelen yabancı turist sayısı 258 bin 869 iken, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından 2017 yılı Ocak-Temmuz aylarında arasında gelen turist sayısı ise 251 bin 414’e düştü. 
 
Yine yabancı turist sayısında 7 bin 455 kişilik azalışın olduğu ilçede esnaf, umudunu bu yıla bağlasa da alınan erken seçim kararı esnafın umutlarını suya düşürdü.
 
‘OTELLERDEKİ DOLULUĞU BODRUM’DA GÖREMEDİK’ 
 
Esnaflardan Güler Turan, Nisan ayının başındaki Paskalya döneminin ardından ilçenin biraz hareketlendiğini, ancak şu an yine durgunlaştığını söyledi. “Otellerde doluluk oranı yükseldi” yönünde yapılan açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını söyleyen Turan, “Biz henüz o doluluğu Bodrum’da göremedik. Zaten otellerdeki doluluk bile Bodrum’a yansımaz” dedi. Geçen yıl gelen Rus ve Arap turistlerin de para harcamadığını dile getiren Turan, “Avrupalı turist gelmezse durumumuz vahim” dedi. 
 
Turan, dolar ve euro’daki yükselişin de kendilerini ekonomik olarak etkilediğini dile getirdi. Turan, “Biz bazı malzemelerimizi dolar üzerinden aldığımız için bizi zorluyor. TL’nin değeri yerlerde. Turistler bu sene daha ucuza gelecekler. 500 euro’ya her şey dahil, 15 gün kalırlar. O para bize yansımaz. Zor yani bizim durum. Bizi çok kötü etkiyecek” ifadelerini kullandı. 
 
‘YABANCI TURİSTİN GELMESİNİ OHAL ENGELLİYOR’
 
Konfeksiyon atölyesi olan Nurdan Çil de, ilçede şu anda turist olmadığını, iş yaptıkları deri ve kumaş piyasasının dolar, dükkan kiralarının ise euro ile alınması nedeniyle kurdaki yükselişin kendilerini doğrudan etkilediğinden yakındı.
 
Çil, “Her sene beklentilerimiz yüksek ama hüsran içindeyiz. Bu seneden de hiçbir beklentim yok. Her dakika bir olay ve krizle ya da kimle ne zaman küseceğimiz belli olmuyor. Turizm de buluttan nem kaptığı için bir şey diyemiyoruz. Umarım iyi olur” diye konuştu. 
 
OHAL’in uzatılması kararının da yabancı turistlerin gelmelerinin önüne geçtiğini dile getiren Çil, bu nedenle OHAL’in kalkmasını istedi. 
 
‘ERKEN SEÇİM HÜKÜMETİN KORKTUĞUNUN BELİRTİSİ’
 
Bir erken seçimi beklediklerini, 24 Haziran’a yapılıyor olmasının kendileri için sürpriz olduğunu dile getiren Ferzan Köksal da, şunları söyledi: “3 yıldır Bodrum’da ciddi anlamda ekonomik kriz var. Geçen sene deprem oldu. Ondan önceki yıl darbe oldu. Şimdi üçüncü darbe de hükümetten geldi. Haziran’ın sonu, Temmuz’un başı turizmin en yoğun olacağı bir dönemde getirdiler seçimi önümüze koydular. Yani hükümet vatandaşı düşünmeden karar veriyor. Turizm açısından Bodrum’u  çok etkileyecek seçimler. Hükümet kendisini düşündü. Bizi düşünseydi en azından Kasım ayına ertelerdi. Ekonominin kötüye gidiyor olması bu seçimin geleceğinin belirtisiydi zaten. Önce yerel seçimler olmalıydı. Şimdi milletvekili ve başkanlığın seçiliyor olması hayra alamet değil. Bu, hükümetin korkusunun belirtisidir.”
 
‘GELEN TURİST FİYATI GÖRÜNCE KAÇIYOR’
 
Aruz Özyalçın da, son 3 yıldır Bodrum’a yabancı turistin çok gelmediğini kaydetti. Türkiye’nin ekonomik olarak kötüye gittiğini dile getiren Özyalçın, “Dolar ve euro’nun yükselmesi satışlarımızı fazlasıyla etkiledi, Satış yapamıyoruz. Artık içinden çıkılamaz bir hal alıyor. İçeriye alınan malların hepsi yurtdışı. Gelen mallar dolar ve euro bazında alıyorsun. Dolayısıyla aldığın fiyatlar geçen sene aldığının iki katına çıkıyor. Bunu, ülke fiyatlarına yansıtamıyorsun. Yansıttığın zaman müşteri kaçıyor. Ülkede alım gücü çok az. Kaliteli, cebinde parası olan ciddi anlamda tatile gelen turist yok” diye konuştu.
 
‘EKONOMİK KRİZİ İLİKLERİMİZE KADAR YAŞIYORUZ’ 
 
15 yıldır Bodrum’da esnaf olan Okşan Aydın ise, bu sene oldukça zorlu bir kış geçirdiklerini, kurdaki yükselişin ise sezon açısından “Felaketin habercisi” olduğunu ifade etti.
 
“Ekonomik krizi iliklerimize kadar yaşıyoruz” diyen Aydın, ekonominin kötüye gidiyor olmasını Türkiye’nin dış politikasına bağladı. Aydın, “Kendi iç meselemiz varken dış meselelere bu kadar uğraşmayacağız. Turizm bir ülkenin bacasız sanayisidir. Turizm olursa senin başka hiçbir şeye ihtiyacın yoktur. İnşallah bu sene adım adım eskiye döneriz” dedi. 
 
‘24 HAZİRAN SEZONUN BAŞLADIĞI BİR SÜREÇ’ 
 
 
Yaşadıkları ekonomik kriz nedeniyle maliyetine satış yapmak zorunda kaldıklarından şikayet eden Emel Meriç de ülke olarak çok iyiye gitmediklerini dile getirdi.
 
Meriç, erken seçim tarihinin sezon başlangıcına denk gelmesinin de içerisinde bulundukları olumsuz koşulları daha da derinleştireceğini kaydetti.