Kamulaştırılan ormanlık alanlar için itiraz

img
 
İZMİR - EGEÇEP ve TMMOB'un da aralarında bulunduğu kimi kurumlar, Çeşme ve Urla’da 511 parsel alanın acele kamulaştırılmasına karşı idari mahkemeye itirazda bulundu. 
 
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Türk Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve yurttaşlar, Çeşme ve Urla’da 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasına ilişkin İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvurdu. Başvurunun ardından açıklama yapıldı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri de katıldı. 
 
KAMULAŞTIRILAN YERLER ORMANLIK ALANLAR
 
TMMOB İzmir İKK Sözcüsü  Melih Yalçın, konuya dair detaylı bir rapor hazırladıklarını ve ileriki zamanlarda bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. "Turizm gelişme bölgesi" ilan edilen bölgenin çok büyük bir alanını tarım ve orman alanlarından oluştuğunu kaydeden Yalçın, kararın kamu yararına olmadığını ifade etti.  
 
Avukat Ömer Erlat ise, Çeşme yarımadasında ormanlar, kıyılar ve hassas koruma alanlarını bulunduğunu belirtti. Av. Erlat, “Daha önce 2005 yılında buna benzer bir durum yaşandı. O tarihte Danıştay'a açılan davada böyle bir işlem için iptal kararı verilmişti" dedi. İptal kararının "hukuka ve kamuoyu yararına aykırı" gerekçesine dayandırıldığını söyleyen Av. Erlat, "Şimdi bu hukuka aykırı işlem 12 bin hektarlık alanda tekrar yaşanacak. Bu 12 hektarlık alan yaklaşık 50 milyon metrekarelik bir orman alanını kapsıyor" diye konuştu. 
 
‘ÇEŞME YARIMADASI KAMUYA KAPATILACAK’
 
Erlat, söz konusu kamulaştırmayla Çeşme yarımadasının kamuya kapatılacağına işaret ederek, "Çeşmeli veya Çeşme'ye gitmek isteyen yurttaşlar yarımadada sadece Alaçatı ve il merkezine ulaşabilecek. Onun dışında hiçbir yeşil alan ve kıyıya ulaşma imkanları kalmayacak. İttifak hakkıyla verilecek bu bölgelerin sahipleri bölgeleri çitlerle kapatacak. Denizlerden yararlanma olmayacak. Umut ediyoruz karar iptal edilir” diye konuştu.