CNN Türk ‘havayı kirletme iznini’ savundu

img

ANKARA - CNN Türk'te yayınlanan "Günün Ekonomisi" programında doğaya ve insan sağlığına büyük zararları olan termik santrale filtre takılmaması, maliyet hesabı yapılarak savunuldu.  Sosyal medyada kanala tepki yağdı.  

 
Meclis’te geçen hafta termik santrallerin baca filtresi ve arıtma tesisi kurmadan 2,5 yıl daha çevreyi kirletmesine izin veren yasa tasarısı, AKP ve MHP’li vekillerinin oylarıyla kabul edilmişti.
 
CNN Türk’te 28 Kasım akşamı yayınlanan “Günün Ekonomisi” programında sunucu Beste Uyanık santrallere filtre takılması işlemi için üretime verilmesi gereken 10-12 günlük aranın maliyetini Yatağan Termik Santrali üzerinden hesaplayarak, filtre takılmaması gerektiğini savundu.
 
Uyanık, şu ifadeleri kullandı: “O santralin 10 gün durması demek, 32 bin kişi enerjisiz kalacak demek. Bu tek bir santral 15 santral birleşirse bu oran 500 bin kişiye çıkacak. 10 günde 500 bin kişi mağdur olacak. 35 bin konut dediğimiz 750 bin konuta çıkacak 15 termik santral de aynı zamanda filtreleme işlemine girerse. Yatağan’daki santrali durdurdunuz 10-12 gün, 12 bin metro seferinin iptal edileceği kadar bir enerji kaybı yaşanacak ve 8 bin 900 makine de çalışamayacak. Sanayiye de vuracak.”
 
SOSYAL MEDYADA TEPKİ
 
Uyanık’ın programı sosyal medyada büyük tepki topladı. Bazı paylaşımlar şöyle: 
 
"* Sanatçı Haluk Levent; 1993'te Gökova termik santrali protestosunda jandarmadan dayak yemiştim. İçim acımamıştı ama bu anlatım biçimi içimi acıttı. Filtresiz çalıştırılan santrallerin çevresinde yaşayanlar ölümle yaşıyor. Buna çok tanık olduk. Çok can kaybettik. Aldanmayın! filtresiz santral ölümdür!
 
* Aktivist Veli Saçılık; 'Havuz' devri kapandı, artık Foseptik çukuru gazeteciliği var.
 
* Socrates Dergi Genel Yayın Yönetmeni Caner Eler; Şu Türkiye medya tarihinin en utanç verici yayınlarından biri olabilir. Termik santrallere 2,5 yıl daha filtre takılmama kararını şu şarlatanlıkla savunmanın izahı yok. Çürümüş insan en büyük çevre kirliliği.
 
* Dr. Ceyhun İrgil; Bilinçli kötülük bu. Termik Santrallere filtre takılırsa halk 15 gün mağduriyet olacak diye haber olur mu? @cnnturk suça, kötülüğe alet oluyorsunuz. Filtreler takılmadığı zaman yıllarca kaç insan hasta olacak? Tamam yandaş olunur ama halk düşmanlığı bu. Biraz vicdan, biraz izan."