Hindistanlı çevre örgütünden uluslararası topluma çağrı

img

HABER MERKEZİ - Ekoloji ve çevre konularındaki araştırma ve çalışmalarıyla bilinen Hindistan’daki sivil toplum örgütü Kalpavriksh Environment Action Group tarafından gönderilen mektupta, uluslararası toplumun acilen Kuzey ve Doğu Suriye saldırılarına karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Hindistan’da ekoloji ve çevre çalışmaları ile bilinen Kalpavriksh Environment Action Group, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCHR) ve tüm BM kurumlarına mektup gönderdi. Mektupta, “Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi işgal ve Kürt otonomi hareketini yok etme amaçlı uluslararası hukuka aykırı ve ahlak dışı işgal saldırılarının durdurulması için harekete geçilsin” denildi. 

‘ULUSLARARASI ANLAŞMA VE NORMLAR İHLAL EDİLİYOR’

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının kınandığı mektupta, yaşanan katliamlara dair bilgilere yer verildi. Mektupta Türkiye’nin yaptığının Suriye’nin egemenlik hakkına, Kürtler ve diğer halkların demokratik çözüm çabalarına ve Türkiye’nin bizzat imzaladığı uluslararası anlaşmalar ile normların ihlali anlamına geldiği vurgulandı.

‘KÜRT KADINLARININ ÇABASI DÜNYAYA ÖRNEK OLDU’

Kuzey ve Doğu Suriye’de oluşturulan sistemin dünyanın ender doğrudan, sosyal ve ekolojik duyarlılığa dayanan demokrasisi olduğuna işaret edilen mektupta, kadınların da doğrudan yönetimde yer aldığı bu sisteme yönelik saldırıların büyük üzüntü uyandırdığı belirtildi. Kürt kadınların böylesi bir toplum yaratma çabalarının tüm dünyadaki birçok benzeri oluşuma örnek olduğu dile getirilen mektupta, “Kürt kadınların şiddet kullanan DAİŞ güçlerini yenmesi de örnek olmuştu” denildi.

BM VE HÜKÜMETLERE ÇAĞRI

Mektupta tüm BM kurumları ile ulusal hükümetlere çağrı yapılırken, şu talepler sıralandı:

“* Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgali durdurulsun

* Kuzey ve Doğu Suriye’de acilen sivilleri korumak amacıyla uçuşa yasak bölge ilan edilsin.

* Türkiye, DAİŞ, El Nusra ve diğer cihatçı terör gruplarının daha fazla savaş suçu işlemesi ve etnik temizlik yapmasının önüne geçilsin.

* Tüm savaş suçları ve savaş suçluları yargılansın. 

* Türkiye ile silah ticareti durdurulsun. 

* Türkiye’ye karşı ekonomik ve siyasi yaptırımlar getirilsin. 

* Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik özerk yönetim tanınsın. 

* Suriye’deki tüm farklı ulusal, kültürel ve dini toplulukların ve de kadınların da temsil edileceği bir şekilde Suriye krizinin siyasi çözümü için acil adımlar atılsın.”