ODTÜ’lüler: CHP’liler Gökçek döneminde karşı oldukları yola şimdi ses çıkarmıyor!

img
ANKARA - ABB Başkanı Mansur Yavaş dahil olmak üzere CHP’li milletvekillerinin Melih Gökçek döneminde ODTÜ’den geçirilmesi planlanan yola ilişkin sözlerini hatırlatan ODTÜ’lüler, “Gökçek’in yanlış politikalarından vazgeçin” dedi. 
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde 2017’de çalışmalarına başlanan 11 kilometrelik “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi” gelen tepkiler üzerine durduruldu. Ancak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) geçirilmesi planlanan söz konusu proje Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından sürdürülüyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri ve mezunları, 26 Temmuz’da ABB araçlarının ODTÜ arazisi içerisinde yeniden çalışmaya başladığını duyurdu. Gökçek döneminde yola tepki gösteren pek çok milletvekili ise şu anda sessizliğini koruyor.
 
CHP’LİLERİN ÖĞRENCİLERE YANITLARI
 
ODTÜ kampüsünden geçecek olan yola ve milletvekillerinin sessizliğini ilişkin ODTÜ Mezunlar Derneği (MD) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Arslan ve ODTÜ öğrencilerinden Barış Aslan Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi. Aslan, yol ihalesinin yapıldığı tarihten beri projenin iptal edilmesi için uğraştıklarını söyledi. Pek çok milletvekili ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun özel kalemiyle iletişime geçtiklerini söyleyen Aslan şunları aktardı: “Birçoğu telefon üzerinden yaptığımız görüşmelerde bu yola karşı olduklarını söyledi. Fakat kamuoyuna ‘ben bu yola karşıyım’ diyen bir milletvekilli olmadı. Geçen sene Eylül ayında Aylin Nazlıaka ile görüştük.  Nazlıaka bize ‘Beni karıştırmayın’ minimalinde bir şeyler söyledi. O dönem birçok milletvekili sözel olarak yola karşı olduklarını ifade etseler de halka açık bir şekilde ‘Biz Mansur Yavaş’ın, ABB’nin ODTÜ ormanına yaptığı bu yola karşıyız’ diyen bir CHP’li vekil veya yönetici olmadı.”
 
KAMUOYUNA AÇIK BEYAN OLMADI
 
Kılıçdaroğlu'nun özel kalemi ile yaptıkları konuşmayı aktaran Aslan ihale sürecine ilişkin şunları söyledi: “Özel kalemi, konunun partinin Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) görüşüldüğünü, genel başkanın ABB’den temsilci çağırıp yola dair bir brifing aldığını ve yola kesin olarak karşı olduklarını ifade etmişlerdi. Yani, Kılıçdaroğlu’nun MYK’da yola karşı olduklarını söylediğini bize ilettiler ama kimse kamuoyuna açık bir biçimde bunu söylemedi, belirtmedi ve yolu da iptal etmediler. Sonrasında ihale sonuçlandı. O dönemin Doğa ve Çevre Haklarından sorumlu Genel Başkan yardımcısı Ali Öztunç’un danışmanına ulaştık. Kendisi bize yola karşı olduklarını söyledi. Danışman, avukat olduğunu ve bu yola 2017’de dava açanlardan biri olduğunu da söyledi. Bu da sadece konuşma özelinde kaldı. Kamuoyu ve halka açık bir beyan olmadı, yola karşı bir şey yapmadılar.”
 
CHP'YE SESLENDİLER: BU YOLA KARŞI ÇIKIN
 
Milletvekillerine seslenen Aslan, “Birçok yerde yönetimler, belediyeler, iktidarlar, el değiştirdiği zaman yolsuzluğu yapan parti, suçu işleyen kesim el değiştirmiş oluyor. CHP’nin 2017’de bu yola bu kadar karşı çıkması, önünde durması, Gökçek’in Rant projelerine karşı ses çıkaran bir partinin aynı yolu yapan ve ODTÜ ormanlarına aynı zararı verecek olan belediye başkanları Yavaş’a karşı hiçbir şey yapmamaları bizi biraz şaşırttı. Ancak bilinmeli ki bu yol yapılırsa ODTÜ ormanları kalıcı olarak parçalanacak, zarar görecek ve ilerde yeni yolların yapılmasıyla birlikte ODTÜ ormanı diye bir şey kalmayacak. O yüzden CHP’li milletvekillerine ve konuya duyarlı olan bütün kamuoyuna; iş makinelerini nöbet tutarak durdurduğumuz bir noktadayız. Hala iptal edilme ihtimali varken bu yola açıktan karşı çıkın ve sesinizi çıkarın çünkü yol yapıldıktan sonra iş işten geçmiş, ODTÜ ormanlarının parçalanmasının önü açılmış olacak” şeklinde konuştu.
 
2017’DE YAVAŞ DA YOLA KARŞIYDI
 
Baki Arslan, 2017’de Yavaş’ın da yola karşı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bu yol Gökçek tarafından gündeme getirildiğinde dönemin muhalif siyasileri bu yola karşı çıkmıştı. Mevcut ABB Başkanı Yavaş da bu yola karşı olduğunu belirtmiş, bir televizyon programında ‘Otobüs durağı yapsak dahi bunu halka soracağız ODTÜ yolunu yapmamızı istemiyorsanız yapmayacağız’ diye bir söylemde bulunmuştu. Yavaş, bir programda eski rektörümüz rahmetli Kemal Kurdaş’a övgüler yağdırarak ODTÜ ormanını bozkırdan yarattığından, kendisinin cennetlik bir insan olduğundan bahsediyordu. Dolayısıyla aslında Yavaş da bu yola karşıydı. Türkiye’de siyaset temiz yapılmıyor. Siyaset yaparken de yanlışın ne olduğundan çok yanlışı kimin yapıldığına bakılıyor.”  Arslan, Ankara Milletvekilleri ve Yavaş’a seslenerek, “Gökçek’in yanlış politikalarından vazgeçin. Seçime girerken bize söz vermiştiniz, ‘ODTÜ yolunu yapmayın diyorsanız yapmayacağım’ demiştiniz. Biz de ‘ODTÜ yolunu yapmayın’ diyoruz” dedi.
 
KİMLER KARŞI ÇIKMIŞTI
 
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 1 Eylül 2017 ‘de planlanan yol çalışmasına dair Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi vermiş, “Gökçek, tüm bu yol ve bulvar inşaatlarıyla Başkent trafiğini rahatlatmaktan ziyade, ODTÜ ormanını tümüyle yok etmeyi mi planlamaktadır? Büyükşehir Belediyesi’nin meslek odaları ve ODTÜ’nün karşı çıkmasına rağmen açmakta ısrar ettiği bu bulvarın maliyeti nedir?” diye sormuştu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de 11 Eylül 2017’de araştırma önergesi vererek yolların trafik sorunlarına çözüm olup olmayacağını, çevreye zarar verip vermeyeceğini ve ranta dayalı yapılaşmaya yol açıp açmayacağının araştırılmasını istemişti.  CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da aynı konuda 28 Kasım 2017’de Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.
 
YOL ÇALIŞMASINI PROTESTO ETTİLER
 
CHP İzmir Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, 11 Eylül 2017’de yazılı bir açıklamayla yol çalışmasına tepki göstermişti. CHP’den ihraç edilen Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da o dönem ODTÜ’de yapılan eylemlere ve basın açıklamalarına birebir katılmış ve “Gökçek keser biz dikeriz” pankartıyla poz vermişti. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de 10 Eylül 2017 tarihinde ODTÜ’de düzenlenen bir basın açıklamasına katılarak yol çalışmalarını protesto etmişti. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da yola ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak, yolun neden yapılmaması gerektiğine değinmişti.
 
ABB Başkanı Mansur Yavaş da, seçim öncesi sanal medya hebasından bir paylaşım yaparak, “Durak bile yapsak kentlilere soracağız, ODTÜ yolunu yapmayın derseniz, yapmayacağız” demişti.