Dünyada korona: Müslümanlar en mutsuz bayrama hazırlanıyor

  • dünya
  • 13:41 22 Mayıs 2020
  • |
img
ANKARA - Yaklaşan Ramazan Bayramı’nı koronavirüs günlerinde karşılayan Müslüman halklar, dünya basınının gündeminde öne çıkarken, Brezilya’da salgının kritik durumu, İtalya’da sendikalardan grev tartışmaları ve Fransa’da yaklaşan iflas dalgası önemli gelişmeler arasında sıralandı.
 
Dünya çapında koronavirüs (Kovid-19) salgının bulaştığı insan sayısı 5 milyon 101 bin 97’ye yükseldi. Dünya basınında geniş yer tutmaya devam eden salgından dolayı Brezilya’daki vaka artışına dair kaygılar da giderek artıyor. Perşembe günü bin 188 insanın yaşamını yitirmesi ile bu zamana kadar en büyük ölüm oranı kaydedilen Brezilya’da, toplam vaka sayısı ise 310 bin 87. Bu artış devam ederse, Brezilya’nın Rusya’yı geçerek ABD’den sonra en çok koronavirüs vaka sayısının olduğu ikinci ülke sırasına çıkabileceği tahmin ediliyor.
 
BREZİLYA’DA SOKAKLAR KALABALIK
 
Folha de Sao Paulo Gazetesi’nin “Sao Paulo’nun güneyinde kuyruklar uzuyor, festival çocukları çekiyor ve koronavirüs ölümleri hızlanıyor” başlığı altında Brezilya’nın ve aynı zamanda Latin Amerika’nın en büyük şehri olan Sao Paulo’daki insan manzaraları aktarıldı. Haberde, “Virüs mahallelerde ‘kapalı mekandaki hava’ üzerinden yayılıyor. Pek çoğu insan sadece dükkanların içinde maske takıyor. Dükkanlar, şans oyunları büfeleri, bankalar ve hatta bijuteriler önünde bile kuyruklar uzuyor. 19. Yüzyıl boyunca Alman göçmenlerin akınına uğrayan Colônia eyaleti gibi şehir dışı kalan liman gerisi bölgelere bile salgın ulaştı” diye belirtildi.
 
BAYRAM HAZIRLIKLARI
 
The Guardian’da öne çıkan haberler arasında “Müslümanlar en mutsuz bayrama hazırlanırken, Endonezya’da vakalar günlük rekora ulaştı” başlığı dikkat çekti. Endonzeya’da son 24 saatte 973 yeni vakanın duyurulması ile ülkedeki toplam koronavirüs vaka sayısının 20 bini aştığını duyuran haberde, Müslüman ülkelerin koronavirüs günlerinde karşıladığı bayrama dair durum tarif edildi.
 
Haberde şu bilgiler paylaşıldı: “Endonezyalı Göçmen İşçiler Sendikası’ndan Maizidah Salas pek çok işlerini kaybeden ve evlerinden uzakta sürgün kalan pek çok kırılgan durumdaki Müslüman için bayram tatilinin ayrıca zor olduğuna dikkat çekerek, ‘Bu yıl göçmen işçiler ve onların aileleri için en mutsuz Bayram olacak’ ifadelerini kullandı. Diğer yandan ekonomik krizin vurduğu Lübnan’da pandemi nedeniyle zorluklar iyice arttı ve bayramın arifesindeki Müslümanları umutsuzluk içinde bıraktı. Mısır’da halihazırda devam eden sokağa çıkma yasakları devam edecek, Pazar gününden itibaren altı gün toplu taşıma yasak olacak. Ayrıca Batı Şeria’da koronavirüs yüzünden mühürlenen Bethlehem kentinde Filistin yönetimi kapanmanın bayramın üç günü boyunca yeniden devreye gireceğini duyurdu. İran’da yetkililer insanları bayramda seyahat etmemeleri konusunda uyardı. ISNA haber ajansında Sağlık Bakanı Saeed Namaki’nin ‘En Büyük endişemiz sağlık kurallarına uyulmayarak yeni bir salgın dalgasının baş göstermesi. Bu yüzden sevgili İran halkı lütfen Ramazan Bayramı’nda seyahat etmeyin. Yeni seyahatler yeni Kovid-19 hastaları anlamına geliyor.”
 
DEVLET ÖNLEMLERİNE GÜVENSİZLİK
 
Kolombiya’da ise eleştirel gündemleri ile dikkat çeken El Espectador Gazetesi’nde, “Kovid-19’da neredeyiz? 5 pandemik tehdit ve onlarla nasıl başa çıkılacağı” başlığıyla servis edilen haberde, “Pandemiye karşı önlemler almakla geçen ayların ardından salgınla birlikte durdurulması gereken ikincil problemler baş gösterdi. Artan şiddet, devletin aldığı önlemlere güvensizlik ve sürekli yanlış bilgilendirme bunlardan bazıları” diye yazıldı.
 
İŞÇİLERDEN SÜRESİZ GREV KARARI
 
La Repubblica Gazetesi’nin, İtalya'nın Campania bölgesine bağlı Caserta kentindeki Marcianise bölgesinde bulunan uluslararası bir Amerikan şirketi olan Jabil’e ait fabrikada çalışan 190 işçinin işten çıkarıldığı haberi dikkat çekti. “Sendikalar: ‘Pandemi sırasında bu kabul edilemez” başlığı ile duyurulan haberde, “Rilancio Kararnamesi, işten çıkarılanlara Ağustos-ortasına kadar ödeme desteği sağlasa da Pazartesi’den beri 190 işçi ödemelerini alamadı. Sendikalar hükümeti duruma müdahale etmeye çağırıyor. Şirket ‘yasalara uyduk’ diyor. Uil’deki metal işçilerinin lideri Rocco Palombella hükümet bu duruma hızlı bir yanıt üretmezse, bunun çok tehlikeli bir (işten çıkarma) geleneği yaratacağını ve bu nedenle sendikaların süresiz greve gidebileceklerini söyledi” ifadeleri aktarıldı.
 
AŞIRI UÇLARDA SİYASET
 
Koronavirüs günlerinde ABD’de yaklaşan başkanlık seçim yarışlarında siyasi kampanyaları “aşırı uçlarda” seyrettiğini kaydeden The Washington Times, “Ülke eyaletlerin yeniden açılmasıyla yeni normal üzerine kafa yorarken, politik kampanyalar koronavirüs döneminde neyin mümkün olup olamadığını kestirmeye çalışıyor” yorumunu öne çıkardı.
 
FRANSA İFLAS DALGASI İLE KARŞI KARŞIYA
 
Le Monde Gazetesi ise “Fransız şirketler iflas dalgası ile karşı karşıya” haberinde, şu bilgilere yer verdi: “Devlet yardımları ile ayakta kalan şirketler iyileşme umudu ile direniyor. Ama bunu hepsi başaramayacak ve işlerini kaybetme korkusu yüksek. Dalga henüz gelmedi ama Kovid-19 krizinin neden olduğu şok, Fransa’nın fabrika endüstrisinde hissedilmeye başladı. Fransız Ekonomik Durum Gözlemevi verilerine göre; 8 haftalık kapanma Fransız ekonomisine 120 milyar Euro’ya mal oldu, bunun 40 milyarı özel işletmelerin kaybı. Nantes Ticari Mahkemesi Başkanı Loic Belleil’e göre, şimdilik hükümet tedbirleri ile idare etse de dalga önümüzdeki aylarda gelecek. Tüm sektörleri etkileyecek, özellikle de uluslararası anlaşmaları olan şirketleri” bilgileri yer aldı.
 
Çeviri: Mezopotamya Ajansı