SMDK Başkanı: İdlib’de 3 milyon sivil saldırıların bedelini ödüyor

  • dünya
  • 18:28 9 Eylül 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ- Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Enes el-Abde, Esad rejimi ve destekçilerinin işlediği savaş suçları ve bölgedeki insani duruma dair mesaj göndererek, “İdlib’de yaşayan 3 milyonu aşkın sivili sonu gelmeyen saldırıların bedelini ödüyor” dedi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutterres ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine, Suriye’nin kuzeybatısında Esad rejimi ve destekçilerinin işlediği savaş suçları ve bölgedeki insani duruma dair bir mesaj gönderdi.
 
El-Abde, mesajında, Esad rejimi ve destekçilerinin İdlib ve Hama kırsallarına yönelik saldırılarından dolayı meydana gelen yıkım, rejim militanlarının Hama’nın kuzey kırsalındaki çok sayıda kasaba ve beldeyi işgal etmesi ve İdlib’in kalan kısmını da tehdit etmesi nedeniyle bölgede bulunan sivillerin zor günler yaşadığını ifade etti.

‘MÜLTECİLER TÜRKİYE SINIRINA YIĞILDI’
 
Mesajında, İdlib’de evlerinden ayrılmak ve çıplak arazilerde yaşamak zorunda kalan bir milyondan fazla sivilin varlığına dikkat çeken el-Abde, mültecilerin büyük kısmının Türkiye sınırına yığıldığını vurguladı. Bölgede yaşayan sivillerin yardıma ihtiyaç duyduğunu ve gelen yeni mültecilerin bölgedeki durumu daha fazla zorlaştırdığını belirten el-Abde, mesajında, “Bu durum sınırlarda ve denizlerde karşılaşacakları tehlikelere rağmen mültecileri başka ülkelere gitmeye yöneltiyor” ifadelerine yer verdi. 

‘3 MİLYON SİVİL SALDIRILARIN BEDELİNİ ÖDÜYOR’


 
BM tarafından alınan 2165/2014 ve 2449/2018 sayılı kararların Türkiye sınırı kullanılarak çatışma bölgelerine insani yardım ulaştırılmasına izin verdiğini belirten el-Abde, bu kararlar çerçevesinde BM’nin mültecilere insani yardım sağlamasını talep etti. Mesajında, Suriye’yi siyasi geçiş sürecine sokacak siyasi çözüm sürecinin desteklenmesinin ve Esad rejiminin süreci bir kez daha başarısızlığa uğratmasına izin verilmemesinin önemine dikkat çeken SMDK Başkanı, “Suriye’de kalıcı çözüm, 2254 sayılı uluslararası kararın tamamen uygulanmasını gerektirmektedir” dedi. El-Abde, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdlib’de yaşayan 3 milyonu aşkın sivili sonu gelmeyen saldırıların bedelini ödüyor. Bölge nüfusunun yüzde 25’i kadınlardan, yüzde 51’i çocuklardan oluşuyor. Bombardımanların getirdiği acıları kadınlar yükleniyor. 400 binden fazla çocuk eğitim imkanından yoksun yaşıyor. Ayrıca, yeni gelen mülteciler içindeki 150 bin çocuk acil sağlık ve eğitim yardımı bekliyor.”
 
SMDK Başkanı, Suriye halkının ikinci dünya savaşından beri dünyada görülen en büyük insani dramla karşı karşıya olduğuna işaret ettiği mesajını, “Bu dram uluslararası topluma harekete geçerek uluslararası güvenlik ve barışın tehlikeye girmesini engelleme sorumluluğu yüklüyor” ifadeleriyle sonlandırdı.