Zorla kaybetmeler BM gündeminde

  • dünya
  • 18:12 7 Eylül 2019
  • |
img

CENEVRE- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 9 Eylül’de Cenevre’de toplanıyor. Suriye, Filistin ve Miyanmar başta olmak üzere birçok ülke ile ilgili kurulan komisyonların raporlarını sunacağı oturumlarda, Türkiye’deki zorla kayıp ettirilmeler ve artan hak ihlalleri gündeme gelecek.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 42’nci İnsan Hakları oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binasında başlıyor. 9 Eylül’de başlayacak olan 2019 yılının son oturumu 27 Eylül tarihinde son bulacak.

Yılın son oturumunda gündem yoğun olacak. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’nin dönemsel insan hakları raporunu Konseye sunmasıyla başlayacak bu oturumlarda ilk gündem “İşgal altındaki Filistin toprakları” olacak. 2018 yılında Filistin’de yaşanan olaylarla ilgili BM bünyesinde oluşturulan soruşturma komisyonunun konuyla ilgili raporunu sunacağı oturumlarda, Miyanmar Soruşturma komisyonu ve BM Özel Raportörlerinin Miyanmar üzerine hazırlamış oldukları rapor ve sunumlar olacak. Küresel ısınma ve bunu bağlı olarak yaşanan insan hakları alanındaki sorunların yoğun bir biçimde tartışılacağı oturumlarda ayrıca sırasıyla üye ülkelerdeki insan hakları raporu açıklanacak.

Suriye soruşturma Komisyonu raporunun da okunacağı oturumlarda DAİŞ’lilerin yargılanmaları meselesi de Konsey’in gündeminde olacak.

Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin de masaya yatırılacağı oturumlarda özellikle de Düşünce ve İfade Özgürlüğü, Haksız Gözaltı ve Zorla kayıp ettirilmelere ilişkin Türkiye’nin eleştirildiği geçmiş dönem raporları tekrar konseyin gündemine geliyor.

Oturumlar süresince Sivil Toplum Kuruluşları tarafından organize edilen çok sayıda konferansta da Türkiye’deki insan hakları ihlalleri masaya yatırılacak. Irkçılığa Karşı Uluslararası Kuruluş (MIRAP) tarafından Türkiye’deki yerel yönetimlere yönelik operasyonların ele alınacağı konferansın yanı sıra, aynı kuruluş DAİŞ’in işlediği suçların uluslararası bir mahkemede yargılanması ile ilgili de bir konferans düzenlenecek. Öte yandan çok sayıda sivil toplum kuruluşu Êzidîlerin durumu ve yine Türkiye’deki insan hakları ihlalini ele alan konferanslar organize ediyor.