QSD ve Uluslararası Koalisyon’dan ortak açıklama

  • dünya
  • 21:25 28 Temmuz 2020
  • |
img

HABER MERKEZİ- Demokratik Suriye Güçleri ve Uluslararası Koalisyon yetkilileri, DAİŞ ile mücadelenin ikinci aşamasına ilişkin ortak açıklama yaparak, işbirliğinin devam edeceğini belirtti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve Uluslararası Koalisyon yetkilileri, DAİŞ ile mücadele kapsamında Derazor ve Hesekê kırsalında tamamlanan “Terörü Bitirme Hamlesi”nin ikinci aşamasına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Qamişlo Kantonu’nun Girkê Legê ilçesine bağlı Rimêlan beldesinde yapılan basın toplantısı, Derazor Askeri Meclisi Sözcüsü Lîlwa Abdullah, QSD Sözcüsü Kino Gabriel ve Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins’in katılımıyla gerçekleşti.

Basın toplantısında konuşan Lîlwa Abdullah, DAİŞ’in hücre yapılanmalarına karşı Derazor ve Hesekê’de icra edilen Terörü Bitirme Hamlesi’nin ikinci aşamasının olumlu sonuçları beraberinde getirdiğini söyledi.

GABRIEL: KOALİSYON İLE İŞBİRLİĞİMİZ SÜRÜYOR

QSD Sözcüsü Kino Gabriel de QSD ve Uluslararası Koalisyon iş birliğine dikkat çekerek, söz konusu iş birliğinin askeri, lojistik ve istihbarat alanlarında devam ettiğini belirtti.Koalisyon’un Derazor ve diğer yeni kurtarılan bölgeler başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’deki bölgeler için ekonomi ve hizmet desteğinde bulunduğunu kaydeden Gabriel, QSD ve Koalisyon’un DAİŞ’e karşı ortak mücadelesine ilişkin şunları söyledi: “Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine, birçok taraftan saldırılar gerçekleşmiştir. Bu nedenle özellikle bölge güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı mücadele başta olmak üzere, DAİŞ’e karşı savaş ve bölgeye her alanda destek sağlanması için Uluslararası Koalisyon ile koordinasyonu sürdüreceğiz.”

Kuzey ve Doğu Suriye halklarının barış içinde ortak bir yaşam sürdüğüne ve bölge güvenliğini tehdit eden tüm girişimlere karşı birlik halinde durdurduğuna dikkat çeken Gabriel, Türkiye’nin Ekim 2019’da ABD ve Rusya ile vardığı ateşkes anlaşmalarını ihlal ettiğini söyledi. Gabriel, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler tarafından koronavirüsle mücadele için yaptığı küresel ateşkes çağrısına da uymadığını hatırlatarak, “Türkiye’nin saldırıları ve bölgede Koronavirüs vakalarının çıkması, bölgeyi pandeminin merkezi haline getirebilir. Bu durum insani bir felaketi beraberinde getirebilir” dedi.

Uluslararası topluma çağrı yapan Gabriel, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar karşısında sorumlulukların yerine getirilmesi ve Suriye’de, aralarında çelişki bulunan tarafları uzlaştırma rolünü oynaması gerektiğini belirtti.

CAGGİNS: DAİŞ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

DAİŞ tehlikesinin halen devam ettiğini kaydeden Koalisyon Sözcüsü Myles Caggins ise, “Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve Uluslararası Koalisyon güçleri arasında, DAİŞ ve terörle mücadele konusunda iş birliği vardır. Bu temelde DAİŞ’in ve terörün bitirilmeleri için gerçekleştirilen hamlelerde büyük başarılar sağlanmıştır fakat DAİŞ tehlikesi halen devam etmektedir” diye konuştu.

Koalisyon’un, DAİŞ’i bitirmek ve yeni kurtarılmış bölgeler için destekte bulunmak adına bölgede bulunduğunu ifade eden Caggins, Koalisyon güçlerinin faaliyetlerine ilişkin şunları dile getirdi: “Koalisyon güçleri Derazor’un doğusu ve Hesekê’de ilerlemiştir. Bundan önce Reqa’da, DAİŞ’i ve hücre yapılanmalarını bölgeden temizleme faaliyetlerinde bulunmuştur. Bölgede bulunan üslerimiz ile Demokratik Suriye Güçleri arasındaki ortak koordinasyonla istihbarat bilgilerini paylaşıyor, hava operasyonları gerçekleştiriyoruz. Bu temelde Demokratik Suriye Güçleri’ni destekliyor ve ortak çalışmalarımızın devam edeceğini belirtiyoruz.”

QSD güçlerinin DAİŞ’le mücadelede uzmanlık ve deneyim sahibi olduğunu ifade eden Caggins, “Koalisyon olarak biz de uzmanlarımızla, DAİŞ’le savaş için Demokratik Suriye Güçleri’ne destek ve imkan oluşturuyoruz” dedi.Caggins, Koalisyon güçlerinin Irak ordusu ve QSD ile birlikte DAİŞ’e karşı mücadele ve Suriye-Irak sınır savunması ortak faaliyetlerine devam edeceklerinin altını çizdi.