BM: Küresel turizm 3.3 trilyon dolar kaybedebilir

  • dünya
  • 18:01 1 Temmuz 2020
  • |
img

ANKARA – BM koronavirüs salgını nedeniyle küresel turizmin 3.3 trilyon dolarlık zarara girebileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) yayınladığı son raporda pandemi krizinin uluslararası turizm sektörüne olan etkisi üzerine çarpıcı tahminler paylaştı. BM’ye göre Kovid-19 salgınının uluslararası seyahatin engellemesi nedeniyle küresel turizm sektörünün yaşayacağı zararın 3,3 trilyon dolara varması bekleniyor. Uluslararası turizm gelirinde kaybedilen her 1 milyon dolar için, bir ülkenin ulusal geliri 2 milyon ile 3 milyon dolar arasında azalıyor.

"Birçok ülke turizme büyük ölçüde bağımlı ve işgücü piyasasında ve milli gelirde dramatik etkiler yaşayacak” ifadelerinin yer aldığı UNCTAD raporunda, özellikle ekonomisi turizme bağlı ülkelerin pandeminin turizme olumsuz etkisinden en sert etkilenen ülkeler olacağı belirtildi. Raporda, “Turizme bağımlı ekonomilerde sektörler arası bağlantılar nedeniyle neredeyse tüm sektörler olumsuz etkileniyor” ifadeleri yer aldı.

KADIN İSTİHDAMI

Raporda ayrıca kadın istihdamını bekleyen risklere işaret edilerek “"Kadınların turizm sektöründeki kadın istihdamının yüksek payı nedeniyle orantısız bir şekilde etkilenmesi muhtemel” denildi.

OLASI 3 SENARYO 

Seyahat üzerindeki küresel kısıtlamaların süresine bağlı olarak turizmdeki durgunluğun ülkelerin gelirleri, ticaretleri ve istihdamları üzerindeki etkilerini üç olası senaryo üzerinden ölçen BM’ye göre en iyimser senaryoda, uluslararası turizm, koronavirüs krizi nedeniyle dört aylık bir durgunluktan sonra 1,2 trilyon dolarlık zarara girebilir veya Küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 1,5'ini kaybedebilir. En kötümser senaryoya göre ise BM 12 aylık bir duraklama sonunda  3,3 triyon dolarlık dramatik bir zarara işaret ediyor. Bu zararın uluslararası turizm endüstrisi hacminin iki katından fazlasına denk geldiği ifade ediliyor.