Suruç ve Akçakale sınırında muharebe gücü yok!

img

URFA – AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "An meselesi" olarak sinyalini verdiği Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik operasyonun merkezi olarak gösterilen Suruç ve Akçakale sınır hattında muharebe gücü görülmezken, yaşam normal akışında.

Türkiye’nin ısrarcı olduğu Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyon, hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmaya devam ediyor. Olası operasyonun merkezi olarak gösterilen Kuzey ve Doğu Suriye’nin kentlerinden Girê Spî'nin (Til Ebyad) karşısındaki Urfa’nın Akçakale ve Suruç ilçelerinin sınır hattında savaş hareketliliği göze çarpmıyor. Zırhlı araçların konuşlandırıldığı sınır hattında, muharebe gücünden az sayıda tank ve obüs mevziisi açılmış. 
 
İLK KEZ SİREN ÇALARAK DEVRİYE ATILDI
 
Sınır hattında askeri hareketlilik rutin bir şekilde devam ederken, uzun zamandan sonra ilk kez askeri zırhlı araçların sınır boylarında devreye attığı görüldü. Devriye atan askeri araçlar da sık sık siren çalması dikkati çekti. 
 
'ZIRHLI BİRLİKLER MEVCUT
 
İlçe merkezinde yaşam olağan şekilde devam ederken, askeri yoğunluğun en fazla olduğu bölge Girê Spî ile Serêkaniyê arası. Sağlıkçıların görevlendirildiği, izinlerin iptal edildiği ve basının aylardır "Gönderdiği askeri envanter" ilçede görülmezken, yer yer mevzilenmiş tank ve obüsler görüldü. 
 
'URFA'DA YAPILACAK TOPLANTI AZEZ'E TAŞINDI'
 
Daha önce Suriye’ye dönük yapılan operasyonlarda Türkiye’ye destek açıklamasında bulunan ve kendine Arap Aşiret liderleri diyen bir grup bugün Urfa’da yapacakları basın toplantısıyla destek açıklanması yapacakları, ancak Cumhurbaşkanlığı tarafından öncülüğü yapılan bu toplantının Suriye’nin Azez kentine alınacağı öğrenildi.
 
TSK’nin Suriye’de düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarını takip eden ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarına mensup gazeteciler, sahada mevcut askeri durumun başlatılmasının an meselesi olduğu bir askeri operasyon sinyali vermediğini düşünüyor. Gazeteciler, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarında sınıra yapılan ciddi yığınağın bu operasyon için yapılmadığına dikkati çekti. 
 
SURUÇ SINIRI SAKİN
 
Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde partisinin Kızılcahamam kampındaki konuşmasında dikkati çektiği Kobanê’nin karşısında bulunan Suruç’un sınır hattında da olağanın yaşamın dışında askeri bir hareketlilik yaşanmyıyor. Karşı hatta bulunan tepelere önceden kumlarla hazırlanmış derin mevzilerde ne asker nede zırhlı araç bulunuyor. Sınıra sıfır noktada bulunan mevzilerde bir grup asker ve hafif zırhlı araçlarla sınır olağan düzeyde korunuyor. Sınırda belirli saat aralıklarla düzenli olarak gerçekleşen askeri araç devriyesi de hafif zırhlı araçlarla sürüyor. 
 
SADECE 5 OBÜS BATARYASI
 
Suruç’tan Akçakale’ye doğru uzanan sınır hattında yaklaşık 15 kilometre kadar ilerleyince kumdan mevziler içine yerleşmiş namluları karşı tarafa dönük 5 obüs bataryası bulunuyor. Mevzilerin soluna doğru yerleştirilmesi planlanan 5 obüs bataryası için de Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait iş araçları kumdan mevzi çalışmalarını sürdürüyor. Akçakale’ye doğru sınır hattına mevzilenmiş askeri araç ve personel göze çarpmıyor. Ana akım medyanın operasyonun ana hedefi olarak gösterdiği Grê Spî’nin doğusunda olağanın üzerinde bir askeri hareketlilik yok. Sınırı koruyan askeri personel sayısı da olağan. 
 
GAZETECİLER UZAKTAN TAKİP EDECEK
 
Fitili ateşlenen gelişmeler üzerine Akçakale’ye gelen ulusal ve uluslararası medya mensupları sınırdaki durumu tren istasyonu ve yüksek katlı binalardan izliyor. Urfa Valiliği’nin basın birimi gazeteciler için Akçakale - Suruç karayolu üzerinde bulunan ilçeye yaklaşık 5 kilometre ötedeki bir tepe hazırlıyor. Basın tepesi adı verilen yerde çalışmaların son noktaya geldiği belirtilirken, gazetecilerin ilçe merkezinden çıkarılarak oraya götürüleceği söyleniyor. Tepe’nin tam anlamıyla hazır olmasıyla birlikte gazetecilerin operasyonu sadece oradan takip edebileceği ve kent merkezine girişlerini yasak olacağı ifade ediliyor. Televizyon ve ajansların şuan sınırın sıfır noktasından yaptığı canlı yayınlardan askerlerin rahatsız olduğu belirtiliyor.