Minbic'te El Ekrad ve rejim sınırın ortak savunmasında

img
BAB – Ajansımızın muhabiri Nazım Daştan, YPG, Rejim Ordusu, Rusya, Türkiye, ABD ve koalisyon güçlerinin açıklamalarına konu olan Bab'a bağlı Arima Kasabası'na girdi. Kasaba'da Cephet El Ekrad, Rusya ve Rejim güçleri bulunurken, sınır güvenliği yerel güçler ile rejim tarafından sağlıyor.
 
Suriye iç savaşı, ABD’nin çekilip çekilmemesi, Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi'nin rejim ve Rusya ile görüşmeleri ve Türkiye'nin saldırı tehdidi ile gündemdeki yerini koruyor. ABD'nin çekilme kararına temkinli yaklaşan Türkiye, diğer yandan savunmasız kaldığını düşündüğü Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik tehditlerini ertelese de vazgeçmiş değil. Buna karşılık Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi ile Şam yönetimi, Suriye sınırlarını korumada ortaklaştı. Bu kapsamda Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) terk ettiğini açıkladığı bölgelere yönelik rejime yaptığı koruma çağrısı, Şam yönetiminde karşılık buldu. Rejim ordusu, çağrı üzerine sınırları korumak için Minbic’in batısında bulunan ve BAB’a bağlı olan Arima Kasabası'na gelerek Minbic Askeri Meclisi güçleri ile koordineli hareket etme kararı aldı.
 
ARİMA’DA ÜÇ BAYRAK
 
Son günlerde yerleşen güçler ile gündemden düşmeyen Arima Kasabası'na Mezopotamya Ajansı (MA) olarak girdik. Suriye rejim güçlerinin geldiği Arima Kasabası'nda Cephet El Ekrad, Bab Askeri Meclisi ve Minbic Askeri Meclisi savaşçıları yer alıyor. Kasabanın semalarında Cephet El Ekrad, Suriye Rejimi ve Rusya’nın bayraklarını dalgalanıyor. Bu hatta sınır boyunca yerleşen rejim ve El Ekrad güçleri, kontrolü birlikte sağlıyor.
 
BÖLGE HALKI SALDIRILARA HAZIRLANIYOR
 
Yine kasaba ve çevresinde günlük yaşam da devam ediyor. Bab Halk Meclisi, olağanüstü duruma karşılık seferberlik ilan etmiş. Arima ve çevresinde bulunan köylerde halk toplantıları düzenlenerek, halkın saldırılara karşı nasıl hareket edeceği aktarılıyor. Bölgeyi savunan Minbic Askeri Meclisi savaşçılarının yanı sıra, bölge halkı da silahlanarak kendi güvenliğini sağlıyor. 
 
REJİM SINIRLARDA YER ALIYOR
 
Rejime yakın (özellikle Meyadin) basın Suriye ordusunun Minbic’in kent merkezine girdiğini dillendirse de, rejimin kent merkezinde şu an yok. Sınır hattında yerleşen Suriye rejimine bağlı güçler ile bölge gücü arasında varılan ortaklığın nereleri kapsayacağının önümüzdeki günlerde kamuoyuna yansıması bekleniyor.
 
TÜRKİYE’NİN SALDIRI GİRİŞİMLERİ
 
Oluşan yeni dengelerde Fırat’ın doğusundan çok Fırat’ın batısına kayan Türkiye, bu hata yoğun bir sevkiyat yapıyor. Yine desteklediği selefi ve radikal grupları da buraya toplayan Türkiye, her gün “Minbic’e operasyon başladı” haberleri ile bağlı güçleri canlı tutmaya çalışıyor. Minbic Askeri Meclisi ve Fırat Kalkanı grupları arasında sınır olarak bilinen Sacur Suyu hattı da sevkiyattan kaynaklı hareketli olsa da, Minbic'a yönelik bir saldırı girişiminin henüz saha karşılığı yok. Minbic’e yönelik tehditler devam ederken, Türkiye bugün Moskova’da Rus yetkililerle görüşecek. Görüşmede, Minbic’e yönelik saldırılar için pazarlıkların yapılabileceği, ancak Türkiye'nin onay alma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtiliyor.
 
ABD DOĞRULAMADI
 
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Psikolojik bir hamle olarak " nitelediği rejimin Arima sınırına yerleşmesine dair, bir açıklama da ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyondan geldi. Açıklamada Esed rejimine bağlı güçlerin, Minbic ilçesine girdiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Minbic kent merkezine yönelik yapılan açıklama doğru olsa da, ABD'nin Arima'yı görmezden gelerek Türkiye'yi cesaretlendirmek istediği kaydediliyor.
 
MA / Nazım Daştan