ORDU - Korgan ilçesinde, ÇED süreci başlatılmadan yapılan maden arama sondaj çalışmalarına tepki gösteren yurttaşlar, çalışma yapılan alana yürüdü.
Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Tatarcık Mahallesi’nde, izinsiz olarak sürdürülen maden arama sondaj çalışması yürüyüşle protesto edildi. Aybastı, Korgan ve Kabataş Platformu tarafından organize edilen yürüyüş için Korgan ilçe meydanında bir araya gelen yurttaşlar, sondaj çalışmasının yapıldığı alana yürüdü. "Doğa katliamına hayır", "Madenci yalanına dur de" ve "Toprağımız madenden değerlidir" dövizleri taşınan yürüyüşe, çevre ilçelerden de çok sayıda kişi katıldı.
Kitlenin önüne kurulan jandarma barikatı daha sonra kaldırılırken, kitle çalışmaların yürütüldüğü alana yürüdü. Ancak burada da jandarma kitlenin yolunu bir kez daha kesti. Daha sonra kitlenin arasından oluşturulan bir heyet sondaj alanına geçerek şirket yetkilileri ile görüştü ve jandarma şirketin izin belgelerinin olmadığına yönelik tutanak tuttu.
BELEDİYE VE KAYMAKANLIĞIN HABERİ VAR
Burada konuşan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Görnaz, sondaj çalışmalarının hukuksuz olduğunu vurguladı. ÇED almadan sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararları olduğunu hatırlatan Görnaz, "Bu kararı Korgan Belediyesi ve Korgan Kaymakamlığını ziyaret ederek teslim ettik. Hem Korgan Belediyesi’nden hem de Korgan Kaymakamlığı’ndan sondajın bir an önce durdurulmasını talep eden dilekçe verdik” dedi.
'SONDAJ DURDURULSUN'
Maden işletmelerinin verdiği zararı Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinde ve Kabadüz’deki çinko-bakır-alüminyum ayrıştırma işletmesinde gördüklerini söyleyen ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, “Sondaj, maden işletmesinin ilk adımı. Sondajın zararlarını yakından tanık olduk. Yollar, meralar, su kaynakları zarar görüyor. Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin çalışma süresi bitti. Ancak Fatsa toprağı ve suyu da bitti. Dere suları bile ağır elementlerle kirlendi. Kabadüz’deki çinko-bakır-alüminyum işletmesi kirli sularını Melet Irmağı’na bırakarak günlerce Ordu halkının susuz kalmasına neden olmuştu. Bu gerçekler nedeniyle MTA tarafından yapılan Korgan Tatarcık Mahallesi ve yaylalarına zarar verecek olan maden işletmesinin alt çalışması olan sondajın durdurulması zorunlu” ifadelerini kullandı.
'TOPRAKLARIMIZ SATILIYOR'
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise her yıl ülkenin dört bir yanında maden ihaleleri açıldığını anımsattı. Şirketlerin bu ihalelere katılarak toprakları satın aldığını kaydeden Gönül, "Bunun adı, bu toprakları satmak ve satın almaktır. Doğayı korumak ve kollamak yurttaşın görevidir. Biz, Anayasa’nın bize verdiği bu görevi yerine getirmek için buradayız" dedi.