VAN - Helikopter davasında yargılanan 5 gazeteci, “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat ederken, gazeteci Nazan Sala’ya ise "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Van'da yaşamını yitiren Servet Turgut ile Osman Şiban’ın helikopterden atılmasını kamuoyuna duyurduktan sonra tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ve tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması görüldü.
Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, gazetecile Adnan Bilen, Cemil Uğur ve Nazan Sala ile avukatların hazır bulunurken, diğer gazeteciler ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
2007 yılında başlatılan ve şimdiki yargılanmayla birleştirilen dosyaya ilişkin savunma yapan Nazan Sala, "İddianamedeki tarihlere dikkat çekmek lazım. İsnat edilen suçun tarihi 2007. O tarihlerde Van'da serbest gazetecilik yapıyordum. Kanallar tarafından arandığımda haber aktarıyordum. Yani, gazetecilik yapıyordum. İddianamede bahsedilen televizyon kanalı ile organik bir bağım yok. Serbest gazeteci olarak çalışırken kanallar arıyor ve haber aktarımı rica ediyor. Yalnızca Roj TV değil, başka kanallar aradığında da bağlanabiliyordum" dedi.
HABER İÇERİĞİNE DAİR DETAY YOK
Sala'nın avukatlarından Ekin Yeter, isnat edilen suçun 2007 yılında yapıldığını ve şimdiye kadar ifade dahi alınmadığını belirtti. Yeter, “Başka bir dosyada yargılanırken eski tarihe gidiliyor. Dosyanın kapsamı genişletilmeye çalışılıyor. Müvekkillimin RojTV'ye nasıl bağlandığı, haberin içeriğine dair bir detay yok” diye konuştu.
SAVCIDAN BERAAT TALEBİ
Verilen kısa bir aranın ardından mütalaasını açıklayan iddia makamı, mütaalada her bir gazetecinin "örgüt üyeliği" suçlamasından beraatlarını talep etti. Savcı, Sala'nın ana dosyadaki "örgüt propagandası" suçlamasından ise cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaaya karşı savunma veren Sala, ana dosyada yer alan dosyadaki paylaşımların kendisine ait olmadığını, başkaları tarafından etiketlendiği söyledi. Sala, “Ana dosyada yer alan paylaşımları ben yapmadım, başkası yapmış ve beni etiketlemiş. Bu yüzden buradan da beraat edilmeyi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
HUKUKA AYKIRI
"Örgüt üyeliği" için verilen beraat kararına katıldıklarını söyleyen Sala’nın avukatlarından Veysi Atay, Sala'nın propaganda suçundan da beraat edilmesi gerektiğini söyledi. Atay," Sosyal medya paylaşımlarında suç unsuru taşıyacak bir şey yok. Müvekkil, etiketlenmiş bu paylaşımlarda. Paylaştığı haberler de farklı sitelerde yayınlanmış ve hakkında yayın yasağı kararı olmayan haberler. Kendisi üretmemiş ,etiketlenmiş. Bunun kendisine aitmiş gibi değerlendirilmesi hukuka aykırıdır. Beraat talep ediyoruz” dedi.
SALA'YA CEZA
Savunmalar ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, mahkeme, tüm gazetecilerin "örgüt üyeliği" suçlamasından beraatlarına hükmetti. Nazan Sala’nın ise "örgüt propagandası" suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek erteledi.