ANKARA - Meclis önünde bütçe görüşmelerini protesto eden ekoloji örgütleri, “Bütün dağlarımız, su varlıklarımız, ormanlarımız kayyımlara verildi” dedi.
Meclis’te Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri devam ederken, çevre ve ekoloji örgütleri, Meclis önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda ekoloji topluluğu temsilcisi katıldı.
ORMANLARIMIZ KAYYIMLARA VERİLMİŞ DURUMDA’
İlk olarak konuşan Ekoloji Birliği’nden Süleyman Eryılmaz “Bütün dağlarımız, su varlıklarımız, ormanlarımız kayyımlara verilmiş durumda. Sadece belediyelerimiz değil. Kaz Dağları, Madra, Cudi. Akbelen, Cerattepe, Gabar kayyumlara verilmiş durumda. Hatta daha da ileri gidilmiş. Bu kayyumlara bizim su varlıklarını tahsis ediyorlar. Orman varlıklarını tahsis ediyorlar. O bakımdan buradan yaşanan bir sürü eksiklik, aksilik ve olumsuzluk bize dönüyor. Bugün Çevre Şehircilik Bakanlığının bütçesi görüşülüyor. Bu bakanlık İliç faciasının sorumlusudur. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Bu bakanlık hiçbir şekilde şehircilikle, çevreyle ilgisi yoktur, iklim kriziyle asla ilgisi yoktur. Bu bütçe bizim bütçemiz değildir. Ekoloji örgütlerinin ekoloji yaşam savunucularının bütçesi değildir” ifadelerini kullandı.
‘YAŞAMIN BÜTÇESİ OLMALI’
Ardından söz alan Türkiye Çevre Platformu üyesi Abidin Özkaynak, “Bu bütçe doğanın sürdürülebilir canlı yaşamın bütçesi olmalı, yoksa birlikte yok oluşun, şehirlerin, yolun kilometre döşenmesine neden olacak bir bütçeyi istemiyoruz” dedi. Kamusal haklarını talep ettiklerini aktaran Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağın’ndan Sedat Yağcı, “Biz ekolojiyi kıyıların kendi ekonomisini korumayı talep ediyoruz. Aslında kanunlar bile açık, bakanlık olarak yapmanız gereken kıyılar üzerindeki bütün kiralamaları ortadan kaldırmak ve kıyılar üzerindeki bütün işgal pratiklerini, bütün kaçak yapılaşmayı tamamen sonlandırmak ve soğuk kıyıda yaşayan bütün canlı ve cansız varlıklar ve hakları için özgürleştirmek gerek” diye konuştu.
‘İHALELERİN HIZINA YETİŞEMİYORUZ’
Polen Ekoloji örgütünü temsilen konuşma yapan Çise Yıldız, doğaya karşı savaş açıldığını ifade ederken, “İhalelerin hızını biz takip edemiyoruz. Madencilik kalkınmada en temel başat ayaklardan biri olduğu önümüzde duruyor. İhalelerin hızına yetişemez durumdayız. Özellikle Kürt illerinde petrol arama sondajlarının çok hızlı bir şekilde ÇED’in olumlu kararlar aldığını görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BU HALK BÜTÇESİ DEĞİL’
Mezopotamya Ekoloji Hareketi’ni temsilen konuşan Gazi Arslan, “Bu halkın bütçesi değildir” vurgusu yaptı. Kanser vakalarının üçte ikisinin Karadeniz’de olduğunu belirten Karadeniz Ereğli Çevre Platformu’ndan (KERÇEP) Bayram Sarı, “Sağlık için, halkın sağlığı için bütçe istiyoruz. Rant için değil” diye aktardı.
‘SAVAŞA YATIRIM’
“İklim krizi ile mücadele ediyoruz “ vurgusu yapan İklim ve Adalet Komisyonu üyesi Harun Toptan, “Suriye'de savaşın gidişatından anlaşılabileceği üzere iklim projesinin odak noktasının savaş yatırımlarıyla, işgal bölgelerindeki doğa yıkımcı, yağmacı ve kalkınmacı yatırımların olacağı gerçeği ortadadır” ifadelerini kullandı.
DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın ise “Bu iktidar hiçbir şekilde halkın ihtiyaçlarını görebilmek için yapmıyor. Tamamen daha rantçı, talancı, savaşlı bir bütçe yapmak istiyor. İktidara karşı ve bu çevre bakanına karşı çevreyi korumak en temel görevimizdir” diye belirti.