Hasankeyf'te tahribat büyüyor

img

BATMAN – Yapımı süren Ilısu Baraj'ından dolayı sular altında kalacak Hasankeyf’te, tarihi kalenin duvarı beton ile kapatılıyor. 

Batman’da yapımı süren Ilısu Barajı’nın altında kalacak olan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf ilçesinde yıkım devam ediyor. Ömrü 50 yıl olan baraj için tarihi kent adım adım yok ediliyor. Siyasal gündemin içinde kaybolup giden kentte bugüne kadar Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyeleri yerinden taşındı. Sultan Süleyman ve El-Rızk Camiisi'nin taşıma işlemleri ise devam ediyor. 
 
SETİN YÜKSEKLİĞİ KALE DUVARLARINA YAKLAŞIYOR
 
Şantiyeye çevrilen ilçenin silueti ise son dikilen vinç nedeni ile tarihi dokunun son eseri de yok edilmek üzere. Her gün Raman Dağı'nda yapılan patlatmalardan elde edilen kayalar, Dicle Nehri'ne paralel inşa edilen sete her gün biraz daha yükseltilerek kale duvarlarına yaklaştı. Yaz boyunca toz içinde olan tarihi ilçede yaşamak nerede ise imkansızlaştı. Taşıma işlemleri için daha önce açılan davalarda ise bir ilerleme sağlanmıyor. 
 
TARİHİ CAMİİ YOK EDİLECEK
 
Dünyanın ilk Kürt üniversitelerinden olan ve Eyyübiler döneminde inşa edilen Sultan Süleyman Camiisi’nin minaresinin taşınma işlemleri de devam ediyor. Minarede bulunan taşların tek tek sökülerek yeni kurulan Hasankeyf'teki Arkeopark alanına taşınma işlemleri sırasında vurulan çekiç ve kazma darbelerinin zararı hakkında ise bilgi edinilemiyor. Daha önce taşınan Zeynelbey Türbesi'nin işlemelerinde taşların üzerindeki işlemeler zarar görmüştü. Minare üzerinde çalışan işçilerin kazma ve çekiçleri rastgele vurmaları kameralara yansırken, aynı yöntem ile tarihi kentin siluetini oluşturan El-Rızk Camiisi’nin minaresi de taşınacak. 
 
KALE BETONLA KAPLANIYOR
 
Tahribatın en büyüğü ise tarihi kalenin duvarında yaşanıyor. Kale duvarlarına yetişen setin yüksekliği Dicle Nehri'nin görünüşünü yok ederken, 50 yıl sonra sular çekilse dahi kentin silueti şimdiden tahrip edilmiş durumda. Set kalenin duvarlarına yaklaştıkça tarih kayboluyor. 
 
MA / Metin Yoksu