Yedikule halkı: Bu devlet ne demeye var?

img

İSTANBUL - Yedikule’de bulunan bostan arazisinin açık otopark yapılmasına tepki gösteren mahalleli 11 gündür nöbet tutuyor. Bostan arazisinin park yapılmasına ve tarihin betonlaştırılmasına karşı çıkan mahalleli, “Bu devlet ne demeye var” diye sordu.

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Yedikule Hacı Evhaddin Caddesi yakınlarındaki eski bostan arazisine, Fatih Belediyesi tarafından yapılmak istenen “Yedikule Açık Otopark” halkın tepkisine yol açtı. 23 Eylül gecesinde İstanbul surlarının iç kesiminde bulunan yeşil alana kurulması planlanan otopark için belediyeye bağlı ekipler, bostana çıkan Hacı Evhaddin Çıkmazı Sokağı’nı asfaltlayarak yeşil alanın bir bölümüne de mıcır döktü.
 
Belediye’nin başlattığı işlem üzerine 11 gündür alanda nöbet tutan mahalleliler ise, bostan arazisinde otopark değil çocuk parkı yapılmasını istiyor. “Yedikule Bostanları yeşil alan kalacak. Çocuklarımız oynayacak” pankartının asıldığı alanda çocuklar da sık sık “Çocuk parkı isteriz” sloganları atıyor. 
 
Duruma tepki gösteren mahalleli Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu. 
 
‘YAPTIKLARI İŞ KANUNSUZDUR’
 
Otopark yapımına mahalleli olarak tepki gösterdiklerini belirten mahalle sakinlerinden Seyithan Ilık, “Yaptıkları iş suç olmasına rağmen mahalleliyi takmadılar. Ve buraya bu mıcırları döktüler. Güzelim tarihi yok edip gittiler. Burası Osmanlı döneminden bu yana tarihi bir yerdir. Hiçbir şekilde kazı yapılması uygun değildir. Buranın yeşil alan olarak kalacağına dair verilen kararlar vardır. Lakin bunlar bakanların da kararlarını takmıyorlar. Kafalarına göre gelip burayı yıktılar” dedi.
 
‘TARİHİ BETONLAŞTIRMALARINA KARŞIYIM’
 
Bostan arazisinin tüm İstanbulluların bir değeri olduğunu belirten Ilık, “Burada tarih var. Çocukların şuan oynayacak bir alanları yok. Şuan gidip Yedikule’yi gezdiğinizde her gün bir çocuğa bir araba çarpıyor. Çünkü çocukların oyun oynama alanı yok. Çocuklarımızın yerlerini katlediyorlar. Bu mirasa tüm Türkiye’nin sahip çıkmasını istiyoruz. Bugün burayı yok ederlerse yarın evlerimize girerler. Suç işleyen bir insan vicdandan yoksundur. Çocukları düşünmez. Sadece kime peşkeş çekmişse onları ve onların çıkarlarını düşünür. Çocuklarımızın geleceğinin yok edilip otopark yapılmasına ve tarihin betonlaştırılmasına karşıyım” ifadelerini kullandı.
 
‘BU DEVLET NE DEMEYE VAR’
 
Bir diğer mahalleli Selime Bedir de çocukların yaşam alanı olan bostan arazisinin yok edilmesine tepki göstererek, “Bizim çocuklarımıza yazık. Çocuklarımız burada oynuyorlar. Bırakmıyorlar çocuklarımız oynasınlar. Gelip buraya mıcır döküp otopark yapacaklarını söylediler. Bu haksızlıktır. Her şeyi kendi kafalarına göre yapıyorlar. Kimse bizi dinlemiyor. Bu devlet ne demeye var?” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
 
‘YETKİLİLER VERDİKLERİ SÖZÜ TUTMADI’
 
11 gündür nöbet tuttuklarını söyleyen mahalleli Semra Mercan da şu sözlerle tepki gösterdi: “Gece yarısı gelip buraya dozerlerle molozları yığdılar. Fatih Belediyesi’ne gittik. Orada bir karar verdiler. Ama o kararla sadece yapımı durduruldu. Bu ikinci eylemleri tekrar yapabilirler. Burası önceden bostandı. Şimdi bu hale getirdiler. Buraya uyuşturucu kullanan, bağırıp çağırıp nara atan her türlü insan geliyor. Çocuklarımızın oyun oynayacak alanı yok. Bundan 3 sene önce Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir geldi burada herkesin önünde söz verdi. Burayı çocuk parkı yapacağım dedi. Şimdi Mustafa Demir’i göremiyoruz. Yeni başkanımız da gelmiyor.”
 
‘BOSTAN ARAZİSİNİ OTOPARKA DÖNÜŞTÜRMEK CİNAYETTİR’
 
Doğma büyüme Yedikuleli olduğunu ifade eden Ahmet Türk de bostan arazisinin surlarla özdeş bir yapısının olduğunu ve bu toprakların verimli topraklar olduğunu söyledi. Bostan arazisinin otopark yapılmasının bir cinayet olduğuna dikkat çeken Türk, “Araçları korumak yeterli değil. İnsanların kendilerini de koruması lazım. Ruhsal olarak da dinlenmemiz lazım. Böyle açık bir alanı bir daha bulamayız. Bu alanlar açık kalmalı. Bu toprağın verimini alabilmeliyiz. Burayı ya park ya da hobi bahçesi yapsınlar” dedi.
 
‘ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BURALAR YEŞERTİLSİN’
 
Önceden bu arazilerin hep bahçe olduğunu dile getiren bir diğer mahalleli Songül Üşekçioğlu ise, “Kıvırcık marulumuzu ve bütün yeşillikleri buradan alıyorduk. Ama şimdi buraları yıktılar. Biz yazın orada oturuyorduk. Çay içiyorduk. Şimdi otopark olursa nasıl olacak. Çocuklarımız için buralar park yapılsın. Şu çocuğum salıncakta sallansın, kaydırakta kaysın. Biz çimenlikte oturalım. Bütün mahalleli gelsin gezinsin” dedi.