80 yaşındaki Mol’un sağlık sırrı kullandığı bisiklette

img

URFA - Hergün 25 kilometrelik mesafeyi bisikletiyle aşan Urfa'nın 80 yaşındaki "Bisikletli Amcası" Ali Mol, sağlığını 40 yıldan beridir ulaşım aracı olarak kullandığı bisiklete bağlıyor.

Urfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Erbaş (Köse) mahallesinde yaşayan 80 yaşındaki Ali Mol, ilerleyen yaşına rağmen bisiklet sürme tutkusundan vazgeçmiyor. Ulaşım aracı olarak sürekli bisikleti kullanan Mol, yaşadığı mahalleden 25 kilometre uzakta olan Urfa merkeze her gün bisikletle gidip geliyor. Bisiklet sürmeye 40 yıl önce başlayan Mol, hiçbir hastalığının olmamasını ve sağlıklı olmasını bisiklet sürmeye bağlıyor. 
 
Şimdiye kadar 5 tane bisiklet eskiten Mol, yaşadığı bölgede, "Bisikletli Amca" olarak tanınıyor. Ölene dek bisiklet sürmekten vazgeçmeyeceğini dile getiren Mol, “Gençler ve yaşlılar sağlıklı bir yaşam için bisiklet sürsün” mesajı vermeyi ihmal etmiyor. 
 
‘HELE KALÊ’YE BAK’
 
Geçmişte bisikletlerin az; ama daha çok kıymetli olduğunu belirten Mol, günümüzde bisikletlerin daha çok ancak kıymetsiz olduğunu söyledi. Eskittiği 5 bisiklete de gözü gibi baktığını dile getiren Mol, şöyle devam etti: “Bisiklet benim için çok kıymetlidir. Ben 40 yaşımda sürmeye başladım. Keşke daha erken başlasaydım. Tabi biz küçükken bisiklet falan yoktu. Onun için biraz geç başladım. İlk bisiklet sürmeye başladığımda, insanlar beni ayıplıyordu. Bisiklet sürmenin neresi ayıptır? Ben hiç kimseyi dinlemedim. Sürmeye devam ettim. Hala Urfa merkezde sürdüğümde millet şaşırıyor. Şehirde bazıları beni gördüğünde yanındakine ‘Hele kalêye (yaşlıya) bak’ diyor.”
 
‘HASTALIĞIM YOK’ 
 
Oturduğu mahalleden 80 kilometre uzaklıktaki Akçakale ilçesine dahi bisikletle gidip geldiğini ifade eden Mol, bisiklet sürerken hiç zorlanmadığını söyledi. Yol arkadaşı olması halinde daha uzak yerlere bile gidebileceğini sözlerine ekleyen Mol, şöyle konuştu: “Bir arkadaşım daha olsaydı, Suudi Arabistan’a dahi bisikletle giderdim. Bisiklet sürmeyi çok seviyorum. Ne kadar gidersem gideyim ayaklarım alıştığı için hiç yorulmuyorum. Benim bisiklet sürdüğümü gören torunlarım da bisikleti severek kullanıyor. Arabam ve traktörümde var; ama sürekli bisiklet sürüyorum. Şu anda hiçbir hastalığım yok. Bizim mahallede benim yaşımda olanların hepsi yerinden kalkamıyor. Bisiklet sürenle sürmeyen arasında çok fark var.”
 
MA / Muhammed Abdulkadir Esen