Köydü mahalle yapıldı: Ne içme ne de atık su şebekesi var

img
BATMAN - Batman’ın Beşiri ilçe merkezine sadece bir kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet mahallesi sakinleri, alt yapı sistemi olmaması nedeniyle ihtiyaçlarını iki hortum ile karşılayabiliyor. Her evin önündeki iki hortumdan biriyle kuyulardan su taşınırken, diğeriyle de atık sular dere ya da bahçelere dökülüyor.
 
Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı köy iken, mahalle statüsü verilen 600 nüfuslu Cumhuriyet mahallesi sakinleri hem içme suyu hem de kanalizasyon sistemi gibi alt yapı hizmetlerinden yoksun. İlçe merkezine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta olan mahallenin sakinleri, içme suyu ihtiyaçlarını yıllardır kendi imkanlarıyla kazdıkları kuyulardan karşılıyor. Mahallede kanalizasyon sistemi ise yok. 
 
Bu nedenle her evin önündeki iki hortum dikkat çekiyor. Hortumlardan biri içme suyu ihtiyacını karşılamak için, diğeri ise atık suların mahallenin yanı başındaki dereye veya bahçelere tahliyesi için kullanılıyor. Özellikle yaz sıcaklarında oluşan kokudan dolayı dışarıda durmak neredeyse imkansız. 
 
Alt yapı hizmetinden yoksun mahalleliler, yaptıkları tüm başvuruların yanıtsız bırakıldığını belirtti.
 
MUHTAR: KAYYUM ATANINCA PROJE DURDU 
 
Mahalle Muhtarı Ali Rıza Balcı, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) son belediye seçimlerini kazanması ile birlikte hazırladığı projenin yüzde 50’sinin hibe yolu ile onaylandığını; ancak projeye başlanacağı tarihlerde belediyeye kayyumun atandığını, bu nedenle projenin yarım kaldığını ifade etti.
 
Projeye başlanması konusunda başvurularda bulunduklarını; ancak yanıt alamadıklarını söyleyen muhtar Balcı, içerisinde bulundukları duruma dair şunları söyledi: “Bir an önce bu dertten kurtulmak istiyoruz. Biz vergimizi veriyoruz ama hizmeti alamıyoruz. Her evde bir su deposu var. Her ev yaklaşık 7 ila 10 bin TL ödeme yaparak, yerin 100 ila 150 metre derinliğinde kuyular açarak su temin ediyor. Her evde metrelerce hortum var. Bu hortumlardan birisi temiz su diğeri ise dereye veya bahçelere bırakılan tuvalet başta olmak üzere atık su giderlerinin hortumudur. 21’inci yüzyılda koca bir mahalle bunları yaşıyor." 
 
‘HASTALIK VE SİNEKLERDEN DOLAYI YAŞAYAMAZ HALE GELDİK’
 
Mahalle sakinlerinden Faik Ayhan ise, kirli atık sularını evlerinin 50 metre uzağındaki bahçeye akıtmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. "Buradaki her ev aynı sistem ile ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu devirde kendi suyumuzu kendi imkanlarımızla sağlıyoruz, kanalizasyon yok. Bu yüzden özellikle yazın mahallede durulmuyor. Hastalık ve sineklerden dolayı yaşayamaz hale geldik" diyen Ayhan, alt yapı sistemi ile birlikte bozuk olan yollarının da yapılmasını istedi. 
 
'KÖYDEN FARKIMIZ YOK’
 
Mahalle statüsü verilen köylerine bunca yıldır alt yapı hizmeti verilmediğini söyleyen Rıfat Balcı da, tepkisini, “Bugün mahalle olmuşuz, kamu binalarına çok yakınız ama halen köyden farkımız yok” sözleriyle gösterdi. Balcı, altyapı ve bozuk yollarının bir an önce yapılmasını talep etti.
 
BELEDİYE: BİLGİMİZ YOK!
 
Mahalle sakinlerinin dile getirdiği soruna dair telefonla ulaştığımız kayyum yönetimindeki Beşiri Belediyesi yetkilileri, başvurulara rağmen bilgi sahibi olmadıklarını, bu nedenle konuyla ilgili bilgi veremeyeceklerini ifade etti.
 
MA / Metin Yoksu
 

Diğer başlıklar

24/04/2024
20:35 Êlih DEM Parti İl Örgütü’ne gerçekleştirilen baskın protesto edildi
19:50 DEM Parti il binasındaki baskın sona erdi: Katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
23/04/2024
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz