Önlem alınmadı mezarlık çamura gömüldü

img
IĞDIR – Aralık ilçesinde sel nedeniyle binden fazla mezar çamurun altında kaldı. Köylüler, bu duruma isyan ederek, aylar önce ilçe kaymakamına önlem alması için uyarıda bulunduklarını ama kendilerinin dikkate alınmadığını söyledi. 
 
Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Kolikent ve Karahacılı köylerinin arasında bulunan mezarlığın tamamına yakını geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel nedeniyle çamura gömüldü. Sel suları ile birlikte gelen çamur, yaklaşık bin mezarın üzerini yaklaşık bir metre kapladı. Mezar taşlarının bile çamurda kaybolduğu mezarlık adeta düz bir tarlaya dönüştü. 
 
Aylar öncesinde durumu hem muhtarlara hem de Aralık Kaymakamına bildirdiklerini söyleyen köylüler, Ağrı Dağı’nın eteğinden gelen suların yönünün değiştirilmesi için hem kanal hem de sağlam bir beton duvarın yapılmasını istediklerini söyledi. Köylüler, uyarılarının dikkate alınmadığını belirterek, “Artık gidip dua edebileceğimiz mezarlarımız kalmadı. Çok üzgünüz” dedi.
 
'ONLARI NASIL BULACAĞIM'
 
Karahacılı köyünden 85 yaşındaki Hacı Kadir Karapınar defalarca durumu yetkililere bildirdiklerini söyleyerek, “Mezarlığımızı güzelce yapmıştık. Hayvanlar mezarlığın içine girmesin diye etrafını tellerle çevirmiştik. Ama yetkililerden mezarlığın etrafına sağlam bir duvar yapılmasını istedik. Fakat hiç kimse bizi dinlemedi. Başta eşim olmak üzere bütün ailem o mezarlıkta yatıyor. Şimdi mezarlarını nasıl bulacağım? Onlar için nasıl dua edeceğim? Mezarlığımızın bu şekilde çamura saplanması köyümüzün sahipsizliğindendir” dedi.
 
‘KAYMAKAMA DURUMU ANLATTIM AMA’
 
Kolikent köyünden Mehmet Figan isimli yurttaş ise, köy muhtarının mezarlığın etrafında beton bir duvar örülmesi ve Ağrı Dağı'ndan gelen suyun yönünün çevrilmesi için yetkililere başvurduğunu söyleyerek, “Geçtiğimiz günlerde bizzat ben Aralık Kaymakamının yanına gittim. Kaymakam’a 'yağan yağmurdan sonra biriken sular doğrudan mezarlığa ve köylülerin ektiği otlara geliyor. Suyun yönünü yukarıdan kesersek ve değiştirirsek bir daha böyle bir sorun yaşanmaz’ dedim. 'Tamam tamam' dediler ama yine hiçbir önlem alınmadı. Böyle olacağı belliydi. O yüzden sesimizi duyurmaya çalıştık ama kimse sesimizi duymadı. Binden fazla mezarımız çamura saplandı ve çoğu mezarımız da çöktü. Bu mezarlıkta yatanların hepsi akrabamdır" diye konuştu.
 
‘GERİYE KALAN MEZARLARIMIZ KORUNSUN’
 
Mezarların yanında köylülerin bağ, bahçe, yonca ve diğer ekinlerinin de çamurun altında kaldığını belirten Figan, “Selden sonra köyün bütün suyu da kesildi. Ağaçlarımız ve geriye kalan ekinlerimiz de kurumaya başladı. Yetkililer önlem alsın ve geriye kalan mezarlarımıza bir şey olmasın. Şimdi mezarlıkta kimse akrabasının, eşinin ve dostunun mezarı nerededir bilmiyor. Temizlenmesi de söz konusu değildir. Bu çamura gömülenler artık öyle kalacak. Bari geriye kalan mezarlarımızı korusunlar” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Mahmut Ruvanas