TJA: Yeni sistem kadınlar açısından mücadele gerekçesidir

  • kadın
  • 10:45 13 Temmuz 2018
  • |
img
DİYARBAKIR - TJA aktivisti Figen Ekti, “toplumun bütün dinamiklerini ortadan kaldırmaya dönük” sözleriyle yorumladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kadınlar açısından mücadele gerekçesi olduğunu vurguladı. 
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmi olarak geçişi ardından açıklanan yeni kabineye kamuoyunda tepkiler sürüyor.
 
16 kişilik kabinede, sadece 2 kadın bakan yer aldı. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Hükümete yakınlığıyla bilinen Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Ankara Temsilcisi Zehra Zümrüt Selçuk getirilirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan da Ticaret Bakanı oldu.
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Figen Ekti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı nasıl mücadele yürüteceklerini anlattı. 
 
'SAVAŞ KABİNESİ'
 
Yeni kabineyi “savaş kabinesi” şeklinde yorumlayan Ekti, “AKP hükümetinin 16 yılda Türkiye’ye neler getirdiğini hep birlikte gördük. Toplumun bütün dinamiklerini ortadan kaldırmaya dönük bir sistemle karşı karşıyayız. Ancak getirilen sistemin mücadelenin bittiği anlamına gelmiyor. Aksine birçok şeyin başlangıcıdır. AKP ve Erdoğan açısından bir başarı olarak ele alınıyor olabilir. Bu sistem, kadınlar açısından büyük bir mücadelenin gerekçesidir” dedi. 
 
'KADIN MÜCADELESİYLE DEĞİŞTİREBİLİRİZ’
 
AKP hükümeti döneminde kadın ve çocuklara yönelik saldırı ve istismar vakalarında yaşanan artışları hatırlatan Ekti, şöyle devam etti: “Kadına yönelik şiddet politikaları meşrulaştırıldı. Yeni sistemle de AKP zihniyetinde bir değişiklik olmadı. Oluşturulan 16 kişilik kabinede 2 kadın yer aldı. Kadınlara habersiz yer verildi. Kadınlar bir özne veya cevher olarak değil, bir nesne olarak yer alıyor. AKP hükümetinin kadına verdiği yer, evinde olan ve çocuk doğurandır. Tüm bunlar daha büyük bir mücadelenin gerekçesidir. Çünkü kadın mücadelesiyle bunu değiştirebiliriz.”
 
'KADIN DÜŞMANI BİR REJİM'
 
Kadın mücadelesinin evrensel mücadele olduğunun altını çizen Ekti, şöyle konuştu: “Bu mücadele sadece Kürt kadını veya TJA çatısı altında bulunan kadınlarla sınırlı değil. Ancak TJA bu mücadeleye öncülük ediyor. Bu rejim kadın düşmanı bir rejimdir. Çünkü Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanıyla birlikte ilk olarak kadın kurumları kapatıldı. Kadınların 40 yıllık kazanımları bir günde yok edildi. Binlerce kadın bugün cezaevlerinde. Bu nedenle bu rejim, Türkiye ve bölge açısından büyük bir tehlikedir. Her alanda mücadele kaçınılmazdır. Bu rejime karşı kesintisiz ve topyekün bir direniş örülmelidir. Kadınlar ve gençler omuz omuza buna karşı mücadele ağını örmelidir.”
 
MA / Özgür Paksoy