'Antalya Cezaevi, kitapları tutuklulara iki katı fiyatına satıyor'

img

İSTANBUL – Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklulara dışardan gönderilen kitaplar verilmiyor. İdarenin, tutukluların istediği kitapları ise kitapçılardan aldığı fiyatın iki katı oranında sattığı iddia edildi.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde, cezaevinin eğitim kurulu 23 Şubat’ta aldığı kararla cezaevinde örgüt suçlarından yatan tutukluların ders kitabı niteliğindeki yayınlar hariç, dışarıdan yakınları tarafından gönderilen veya getirilen yayınların kabul edilmeyeceğine karar verdi. Tutukların talebi üzerine avukatlar, Antalya İnfaz Hakimliği’ne kararın kaldırılması için başvuru yaptı. Hakimliğin talebi ret etmesi üzerine Antalya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da ret edildi. Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) yapılan başvuruya ise henüz yanıt verilmemişken, dışardan gelen kitapları tutuklulara vermeyen idare, şimdi tutukluların istediği kitapları ise kitapçılardan aldığı fiyatın iki katı oranında sattığı iddia edildi.
 
Cezaevindeki durumu Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Avukat Nagehan Avçil değerlendirdi. Avçil, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nin OHAL ilanından sonra işkence ile gündeme geldiğini, işkenceye karışan yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı gibi, işkenceye uğrayan tutuklulara disiplin cezaları verildiğini söyledi. OHAL ile birlikte cezaevinde birçok hak ihlalinin yaşandığını dile getiren Avçil, askeri düzende hareket etme uygulamalarının da devreye sokulduğunu ve ihlallerin devam ettiğini kaydetti.
 
Cezaevi idaresinin genel olarak tavrı ile tutukluları baskı altına almaya dönük politikalar yürüttüğünü ifade eden Avçil, bu uygulamalardan birinin de kitap uygulamasında karşılarına çıktığını söyledi. Avçil, “Zorlama yöntemlerle mahpusları sindiremeyen cezaevi yönetimi, mahpusları kitaplardan uzak tutarak mevcut yaşamlarını sürdürmede zorlama içinde olduklarını görüyoruz” dedi.
 
GAZETE ENGELLEMESİNE İLGİNÇ GEREKÇE
 
Tutukluların talep ettiği gazeteler için ise cezaevi idaresinin “Bu çevrede bu gazeteleri satan esnaf yok. Bu gazeteleri satan bayilerin çok iş yapabileceğine inanmıyorum. Bu çevrede iş yapamazlar” denilerek gazetelerin verilmediğini söyledi. 
 
'BAĞIMSIZ KOĞUŞA GEÇİN' DAYATMASI
 
Ayrıca siyasi tutukluların 2 ayda bir aile görüşünü gerçekleştirebildiğinin altını çizen Avçil, “Tutuklular ‘Neden bu uygulama var’ diye sorduklarında ise onlara ‘Bağımsız koğuşa geçerseniz sizi normal koğuşa koyarız’ diyorlar. Hapishanede siyasi mahpusların her türlü hakkının kısıtlanmaya dönük hak ihlalleri devam ediyor. Yönlendirilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
 
KÜRTÇE KİTABA EL KONULDU
 
Eyüp Kılıç isimli tutuklunun yazdığı Kürtçe kitaba cezaevi idaresinin el koyduğunu aktaran Avçil, kitabın Kılıç’a verilmediği gibi dışarıya çıkarılmasına da izin verilmediğini söyledi. 
 
Söz konusu iddialar ile ilgili aradığımız cezaevi, telefonlara cevap vermedi.