Yasaklar yayla kiralarını iki katına çıkardı

img

HAKKARİ - Yüksekova'nın Serdeştê köyünün yaylasına yasak konulunca köylüler, başka yerden 40 günlüğüne 20 bin TL’ye mera kiralamak zorunda kaldı. 3 yıldır aynı durumda olduklarını belirten köy halkı, yasakların kaldırılmasını istiyor. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Hakkari’deki yayla yasağını kaldıracaklarını duyurmasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen bir adım atılmazken, bölgede yeni alanlara yasaklar getirildi. Zor günler geçiren köylüler, yasağın derhal kaldırılmasını istiyor. Yüksekova ilçesine bağlı Serdeştê (Karabey) köyünün 3 yıldır yasaklanmasından kaynaklı köylüler sırasıyla hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor. 
 
‘ARTIK YETER’ 
 
Hayvancılıktan gelen paralarını kışın samana ayırdıklarını belirten Musa Karaman, "Baharın gelmesi ile birlikte yaylalarımıza yasak kolundu. Bu nedenle başka yerlerde 40 günlüğüne 20 bin TL'ye mera kiralıyoruz. Sert geçen kışın ardından yayalara çıkmamız gerekiyor. Hayvanlar aç kalıyor. Ama 3 yıldır yasaklardan dolayı yaylamıza çıkamıyoruz. Artık yeter, bu yasaklar. Artık hayvancılık getirisinden çok götürüsü oluyor" dedi.
 
‘15 BİN OLAN HAYVAN SAYISI 7 BİNE DÜŞTÜ'
 
Köylünün tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu vurgulayan Karaman, güvenlik politikaları nedeniyle köylerinde sayısı 15 bini bulan küçükbaş hayvanın sayısının bugün itibariyle 7 bine kadar düştüğünü söyledi.
 
'YASAKLARLA HAYATIMIZA KAST EDİYORLAR'
 
Süleyman Karaman da, yasaklardan kaynaklı masraflarının 4 katına çıktığını belirterek, "Yasaklara gerekçe olarak 'güvenliğimiz' öne sürülüyor. Ancak ben 70 yaşındayım ve geçmişte hep yaylaya çıktık. Canımıza da malımızı da bir şey olmadı. Ancak 3 yıldır uygulanan politikalar nedeniyle malımız ortada kalmadı. Warê Marê ve Kelûkê yayları şuan yasaklıdır. Devlet bu yasaklarla hayatımıza kast ediyor" diye konuştu. 
 
'7 AY GEÇTİ HALA YASAK’
 
Yayla yasağından kaynaklı sürekli saman almak zorunda kaldıklarını dile getiren Karaman, şöyle devam etti: "Samanın fiyatları ortada. Köyümüz bir ovaya kurulduğundan yasaktan önce yaylalarımıza çıkar, köyün etrafındaki otları da toplar kışın hayvanlarımıza verirdik. Dışarıdan saman alma gereksinimi duymazdık. Ama gelinen aşamada bu mümkün değil. Yani anlayacağınız artık hayvanlardan kar etmiyoruz. Hayvanlardan elde etiğiz geliri yine hayvanlara harcıyoruz. Erdoğan yasakları kaldırma sözü vermişti ama sözünün üzerinden 7 ay geçti, yaylalar hala yasak."