İçeriden dışarıya fotoğraf sergisi: Tutuklular hayal edip yazdı, fotoğrafçılar çekti

img
İZMİR – Cezaevleriyle dayanışma amacıyla kurulan gorulmuştur.org ekibi tarafından organize edilen “İçerden dışarıya fotoğraf sergisi”nin ikincisi İzmir’de sergilenecek. Görülmüştür ekibi, sergi ile tutuklularla daha fazla mektup arkadaşlığı kuracak kişilere ulaşmayı amaçlıyor. 
 
Cezaevlerinde tutuklularla dayanışma göstermek amacıyla kurulan gorulmustur.org ekibi tarafından organize edilen “İçerden dışarıya fotoğraf sergisi”nin ikincisi 30 Haziran’da İzmir’de sanatseverlerle buluşacak. İzmir Fuar Sanat Merkezi’nde düzenlenecek olan sergide, cezaevindeki tutukluların mektupları ile çekmek istedikleri kareleri bildirmeleri sonrası, birçok fotoğrafçı tarafından çekilen fotoğraflar sergilenecek. Serginin hazırlık aşamasında Görülmüştür ekibi tarafından mektuplar aracılığı ile 68 tutukluya, “Eğer dışarıda olsaydınız nasıl bir fotoğraf çekmek isterdiniz” sorusu yöneltildi. Tutuklular da çekmeyi hayal ettikleri fotoğraf karelerinin özelliklerini mektup aracılığı ile ekibe bildirdikten sonra ekip içinde yer alan fotoğrafçılar, çektikleri 68 fotoğrafı tutuklulara gönderdi. Tutuklular kendilerine ulaşan fotoğraflara dair dizeler yazarak fotoğrafları yeniden ekibe gönderdi. Bu şekilde ortaya çıkan sergi ile hem tutukluların üretim yapmayı sürdürmesi hem de toplumda farkındalık yaratmayı amaçlayan ekip, aynı zamanda elde ettikleri gelir ile tutukluların ihtiyaç duydukları kitap ve diğer malzemeleri temin etmeyi amaçlıyor. 
 
‘MEKTUP ARKADAŞLIĞI ÖNEMLİ’
 
Görülmüştür ekibinden Gamze Yentür, tutukluların üretebilmesini sağlamayı amaçladıkları ifade ederken, “Amacımız tutukluların seslerini duyurabilmek, üretimlerini anlatabilmek. Bir boyutu ile de mesele bu sergilerle mektup arkadaşı edinebilmesini sağlamak. Mektup arkadaşlığı çok önemli. Olabildiğince daha fazla tutsaklarla dışarıdaki insanların iletişime geçmesini, paylaşımda bulunmasını sağlamak. Tecrit koşulları var. Birçok şeye ulaşamıyorlar. Özellikle OHAL ile birlikte artmış bir tecrit var. Dolayısı ile biz biraz da mektubu katık olarak tanımlıyoruz. Tutsakların katığı diyoruz. Kitaplarla, mektuplarla onların dışarı ile bağlantısını sağlayabilmek” dedi. 
 
‘SADECE MEKTUPLAR KALDI’
 
OHAL ile birlikte tutukluların ihtiyaçlarının arttığını da sözlerine ekleyen Yentür, tutuklulara kitap ulaştırmada sorun yaşadıklarını belirtirken, kitapların yasakların gerekçe yapılarak tutuklulara ulaştırılmadığını söyledi. Tutukluların dışarı ile bağlarını korumaları için geride sadece mektupların kaldığını ifade eden Yentür, mektupların da takibinin OHAL nedeniyle zorlaştığını ifade etti. Mektupların bazılarının 6 ay gibi uzun bir sürede ellerine ulaştığını dile getiren Yentür, şöyle dedi: “Bunun yanı sıra mektuplar ya verilmiyor ya da çok fazla sansür uygulanıyor. Ama yine de buralara da müdahale etmeye çalışıyoruz. Ancak çok fazla tutuklama var ve bunlar içinden çıkılmaz bir hal almış durumda."