Taşdemir: Ağrı’da sandıkları gözümüz gibi koruyacağız

img
AĞRI - HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, AKP-MHP ittifakının Kürtlere dönük politikalarının seçmende ciddi bir tepkiye neden olduğunu söyleyerek, “Ağrı’da AKP seçmeninden HDP’ye kayma var” dedi. Taşdemir, seçim güvenliğine ilişkin de, “Sandıkları gözümüz gibi koruyacağız” dedi.  
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, seçimlere sayılı günler kala, kentteki izlenimlerini aktardı.
 
‘HALKIN BOYUN EĞMEYEN DURUŞU VAR’ 
 
Seçim kararının alındığı günden itibaren sahada çalışma yürüttüklerini belirten Taşdemir, şu ana kadar hemen hemen Ağrı’nın tüm ilçe ve köylerini ziyaret ettiklerini söyledi. Taşdemir, saha çalışmalarına dair izlenimlerini şöyle aktardı: “HDP etrafında çok ciddi bir kilitlenmenin olduğunu söyleyebilirim. 7’den 70’e herkes bize, ‘Biz HDP’yi sahiplenirken kendimizi sahipleniyoruz, oyumuzu kendimize veriyoruz. Mesele milletvekili seçme meselesi değil, ahlak ve vicdan meselesidir’ diyor. Bu dönemde bir kez daha AKP-MHP ittifakının Kürt karşıtı siyasetinin açığa çıkardığı bu karşıtlık siyasetine Ağrı halkının da çok ciddi tepkisi var. 24 Haziran’da bu faşist politikalara karşı halkın bir cevabının olduğu ve Kürtlerin her türlü baskıya rağmen boyun eğmeyen bir duruşunun olduğunu görüyoruz. 7 Haziran’daki umut 24 Haziran’da bir direniş, bir hesap sorma şeklinde açığa çıkıyor. Ağrı halkı da bunun bir tarihsel süreç olduğunun farkında. Kürtlerin kaderinin belirleneceğini biliyor. Köylere gittiğimizde özellikle kadınların sahiplenme biçimi, çocukların anons arabalarının arkasından bayraklarla koşturması, yaşlıların bize sarılıp ağlamasına rastlıyoruz.” 
 
'AKP SEÇMENİNDEN HDP’YE KAYMA VAR’
 
Ağrı’da AKP seçmeninden HDP’ye doğru bir kayma olduğunu belirten Taşdemir, 24 Haziran seçimlerinin bu yönüyle referandum ve 7 Haziran’dan farkına dikkat çekti. Taşdemir, “Daha önce AKP seçmeni olan Kürtlerden de AKP siyasetine dönük ciddi bir tepki var. Ağrı özelinde, bu sık gözlemlediğimiz bir durum. Mesela geçen sokakta yürürken bir genç geldi ve şöyle dedi: ‘Ben AKP’liydim. Daha önce AKP için çalışıyordum. Hatta önceki seçimde sizin oylarınızı da çaldım. Ama ben bu dönem kesinlikle AKP’ye oy vermeyeceğim, HDP’ye oy vereceğim.’ Bu tepkinin oluşmasında; AKP-MHP faşizminin Kürt düşmanlığının yarattığı ciddi etki, metropollerde yapılan saldırılar, Efrin’e dönük saldırılar, HDP’li vekiller ile Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması durumları yer alıyor. Tabi rant uğruna Ağrı’nın kaynaklarının talan edilmesi de etkili bu tepkinin oluşmasında. Özellikle, Ağrı’daki AKP’nin muhafazakar seçmeninde bir tepkiye neden olduğunu ve AKP seçmeninden HDP’ye kayma olduğunu gözlemledik” diye konuştu. 
 
'AĞRI AKP KUŞATMASINI KIRDI’
 
Taşdemir, AKP’nin özellikle bölgede kendi siyasetini uygulayabileceği pilot iller seçtiğini ve bu illerden birinin de Ağrı olduğunu dile getirdi. Bu anlamda son 10 yılda Ağrı’ya dönük AKP’nin ciddi politikalarının olduğunu ifade eden Taşdemir, bunun nedenlerini şöyle sıraladı: “Ağrı bir isyan kenti, ciddi bir mücadele tarihi var. Zilan’ı görmüş. Katliamlara ve göç politikalarına maruz kalmış bir kent olması nedeniyle hükümetlerin ciddi bir politikası var. Özellikle AKP’nin iktidarıyla birlikte Serhat illerinde Kürt nüfusu olarak uluslaşma meselesinde Ağrı ciddi bir misyona sahip. Bu misyonun önüne geçmek için ciddi politikalar uygulanmaya başlandı. Bu politikaları özellikle sosyal politikalar üzerinden ifade edebiliriz. Ağrı halkına yönelik mahrum bırakma, yoksul ve muhtaç bırakma siyaseti ciddi anlamda hayata geçirilmeye çalışıldı. Ağrı’da yoksulluğun yüzde 60-70’lerde olması tesadüf değil. Her yıl 30 bin insanın göç etmesi de tesadüf değil. Ayrıca Ağrı’da yurtseverliğin, ulusal mücadelenin, Kürtlerin taleplerini açığa çıkaracak bütün dinamizm hedef haline getirildi. Partimizin burada siyaset yapmasına engel olunmaya çalışıldı. 2015’te Diyadin’de bir provokasyon girişimi yapılarak sürece müdahale edilmeye çalışıldı. Bu politikaları Ağrı’da başarabilselerdi Erzurum’a, Kars’a yansıması farklı olurdu belki. Ama bütün bunlara rağmen belki de tarihin o derinliklerinden gelen direnişçi, mücadeleci, onurunu sahiplenen bir yerden Ağrı halkı, 10 yıllık AKP kuşatmasını da ciddi anlamda kırdı.”
 
'SANDIKLARI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYACAĞIZ’
 
AKP’nin; kayyum, kaymakam ve valilerle seçim çalışması yürüttüğüne dikkat çeken Taşdemir, sandık güvenliğini sağlama konusunda da ciddi çalışmalarının olduğunu söyledi. Seçmende oyları koruma konusunda hassasiyet ve kaygı olduğunu sözlerine ekleyen Taşdemir, şöyle devam etti: “Ağrı’da 64 sandık taşındı ve bu durumdan yaklaşık 4 bin kişi etkileniyor. Başka köylere gidip oy kullananlara taşıma imkanı sunuyoruz. Özellikle o köylerde seçmenlerle de bir araya geldik. Sandık güvenliği konusunda diğer siyasi partilerle de ortak tartışmalar yürütüyoruz. Ağrı’da sandık sayısı kadar sandık görevlilerimiz var. Merkezi düzeyde bütün bu süreci takip edecek mekanizmalarımız da mevcut. Sandıkları gözümüz gibi koruyacağız.”