Temelli Suruç’ta: Seçimle gitmeyi göze alamayanlar her türlü provokasyonu yapıyor

img
URFA – Esvet Şenyaşar’ın cenaze töreni için Suruç’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu olay iktidarın, iktidarda kalmak için yaptığı bir oyunun hesabıdır. Lanet olsun bu oyuna, bu hesabı yapanlara. Seçimle gitmeyi göze alamayanlar her türlü provokasyonu yapıyor” dedi.
 
HDP heyeti, AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından öldürülen Celal ve Adil kardeşlerin babası Esvet Şenyaşar’ın cenaze törenine katılmak üzere Suruç’a geldi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP’li vekiller ve adaylar, Urfa milletvekili adayı Nimetullah Erdoğmuş, ESP Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın içinde bulunduğu heyete çok sayıda yurttaş da eşlik etti. 
 
ERDOĞMUŞ: GÜVENLİK GÜÇLERİ UTANÇ TABLOSUNU DEĞİŞTİRSİN
 
Heyet HDP Seçim Bürosu’nda açıklama yaptı. İlk olarak konuşan Erdoğmuş, dün toprağa verilen Celal ve Adil kardeşlerin babası Esvet Şenyaşar’ın da vefat ettiğini hatırlatarak, “Vefat eden iki kardeşin ayrıca babası da vefat etti. Bugün de onun cenazesini kaldıracağız. Eğer dün gibi güvenlik güçleri zırhlı araçlarla, TOMA’larla kabristanın etrafında duruyorlarsa bu utanç tablosunu hemen değiştirsinler. Hala zaman var” dedi. Erdoğmuş, Esvet Şenyaşar’ın defninden sonra ailenin kararı doğrultusunda taziyelerinin devam edeceğini belirterek, yaşanan olayın sadece Suruç ve Urfa ile ilgili olmadığını vurguladı. 
 
KOÇYİĞİT: GEÇİT VERMEYECEĞİZ
 
Daha sonra konuşan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, 7 Haziran seçimlerinden sonra 20 Temmuz’da Suruç’ta 33 gencin yaşamını yitirdiği katliamı hatırlatarak, aynı zihniyetin ve faillerin bir kez daha Suruç’ta ortaya çıktığını belirtti. Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yine bir seçimin arifesindeyiz. Ne yazık ki Suruç’ta bir katliam yaşandı. Buna neyin neden olduğunu bütün Türkiye ve bütün halklarımız açık ve net biliyor. Seçimi kaybedenler şiddetle, kamplaştırma, kutuplaştırmayla savaşla halkımızı terörize ederek seçimi almaya çalışıyorlar. Biz bu filmi daha önce gördük. Buna tevessül edenlere geçit vermeyeceğiz.” 
 
‘EŞKIYA ÇETELEŞMİŞTİR ŞEHİRDEDİR’
 
Hiçbir oyun insan yaşamından değerli olmadığını vurgulayan Koçyiğit, “Ölen canlardır. İktidar hırsını, canların önüne koyanlar, bu halka baskı uygulayanlar, zorla rıza üretmeye çalışanlar, bunu bilsinler ki asla başaramayacaklar. Halkımızın sağduyusuyla metanetiyle yan yana durarak, provokasyona zemin vermeyerek iktidarın oyununu bozabileceğine şüphemiz yoktur. 24 Haziran öncesi eşkıya çeteleşmiştir, şehirdedir ve halka kurşun sıkmıştır. Buna karşı durmak boynumuzun borcudur. Yan yana duracağız. Bütün Urfa’ya, Suruç’a, Türkiye halklarına başsağlığı diliyoruz. Bizi bir yerlere çekmeye çalışanlar, baraj altında bırakmak için tezgah içinde tezgah düzenleyenlerin, her bir tezgahını boşa çıkaracağız. Belki seçimi atlatacağız bu acının bize yarattıklarını unutmayacağız.” 
 
TEMELLİ: SEÇİMLE GİTMEYİ GÖZE ALAMAYANLAR HER TÜRLÜ  PROVOKASYONU YAPIYOR
 
Son olarak HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu. Büyük bir acı yaşadıklarını söyleyen Temelli, “Ülkenin her yerinde bu acı yaşanıyor. Bu olayda yaşamını yitiren herkese rahmet diliyorum, ailelerine sabır diliyorum, acıyı kendileriyle paylaşıyorum. Böyle bir olayın yaşanacağı seçim kararı alındığından beri bekleniyordu. Defalarca iktidarın kullandığı dili, saldırganlığı bir çok kez dile getirdik ve uyardık. Bu insanlığı karşı karşıya getirir diye uyardık. Buna rağmen devam ettiler. Bu olay iktidarın, iktidarda kalmak için yaptığı bir oyunun hesabıdır. Lanet olsun bu oyuna, bu hesabı yapanlara. Seçimle gitmeyi göze alamayanlar her türlü provokasyonu yapıyor. Bunu da partimiz üzerinden hayata geçirmeye çalışıyorlar. Suruç’ta yaşananlar da tam bunu gösteriyor. Olay tazeliğini korurken iktidar cephesinden, Cumhurbaşkanıyla, bakanlarıyla peş peşe aynı açıklamalar geldi. Asıl sorumluları ortaya çıkarmakla görevli İçişleri Bakanı halkı aldatmaya, yönlendirmeye çalışıyor. Oysa biz biliyoruz ki bu nefret söylemi ve provokasyon bu ve benzer açıklamalar sonucunda açığa çıkıyor. Bu olayı Sayın İnce’nin Demirtaş’ı ziyaretine bağlayacak kadar akıldan yoksun. Bu olayın arkasında büyük bir provokasyon olduğunu iyi biliyorlar ve bunu gizlemeye çalışıyorlar. 3 sene önce Suruç’un failinden biliyoruz. Neredeyse doğduğu günden beri poliste kaydı var ama bir şey yapılmadı. Şimdi de Suruç’ta aynı şey yapılıyor” dedi.
 
‘SAVCILAR KAYITLARI HIZLA İNCELESİN BİLGİLER KAMUOYUYLA PAYLAŞILSIN’
 
Suruç’un yer yerini gözleyen mobese kamaralarına işaret eden Temelli, “Bir an önce deliller paylaşılsın. Kayıtlar savcılar tarafından hızla incelensin ve gizlilik kararı alınmadan bu bilgiler kamuoyuyla paylaşılsın. Hastanede yaşanan olay bütün çıplaklığıyla ortadayken sanki basit bir tartışmaymış gibi değerlendiren akıl, suçluyu korumakta, suçu örtmektedir. Savcılara hızlı bir şekilde olayı açığa çıkarmaları ve suçluları açığa çıkarması için çağrıda bulunuyoruz.”
 
SİYASİ PARTİ VE GENEL BAŞKANLARINA ÇAĞRI
 
Tüm siyasi parti, genel başkanları ve cumhurbaşkanı adaylarına da çağrıda bulunan Temelli, “Bu olay 24 Haziran’a gölge düşürmek içindir. Bizler sandığa sahip çıkalım, geleceğe sahip çıkalım derken sandığa kan bulaştırmaya çalışıyorlar. Bu acı bize önemli ders vermektedir. Tüm siyasi partiler, genel başkanları, cumhurbaşkanları duyarlı olmalıdır. Sorumluluğu üstlenerek iktidarın provokasyonlarını önlemek için gerekli açıklamaları yapmaları çağrısında bulunuyorum” şeklinde konuştu. 
 
Halka da itidal çağrısında bulunan Temelli, “Amaç seçim güvenliğini ortadan kaldırmak, insanların sandığa gitmesini engellemek ve Türkiye halklarının iradelerini çalmaktır. Buna karşı duracağız. Bunun hesabını sandıkta hep beraber bu provokasyonculardan soracağız. Suruç başta olmak üzere tüm Urfa halkı duruşlarını net ifade ediyor” dedi. 
 
Cenazeler için ilçeye geldiklerini ancak polisin zırhlı araçlarla cenazeye katılmak isteyenleri engellemeye çalıştığını söyleyen  Temelli, “Şenyaşar ailesinin büyüğünü de, babayı da kaybetmiş bulunuyoruz. Ona da rahmet  diliyoruz. Cenazeye katılım görevimizi yerine getireceğiz. Partimizin ilan ettiği yası 3 güne çıkardığımızı ilan ediyorum. Yasımızı tutacağız, 24 Haziran’da da tüm bunların hesabını sormak için soğukkanlılıkla, itidalle sandığa gideceğiz” ifadesinde bulundu. 
 
Açıklamanın ardından HDP heyeti ve halk, dün toprağa verilen Celal ve Adil kardeşlerin babası Esvet Şenyaşar’ın naaşını toprağa vermek üzere mezarlığa gitti.