‘Mezarlara yapılanları sandıkta unutmayacağız’

img
DİYARBAKIR – Lice’de tahrip edilen çocukların mezarlarını bayram dolaysıyla ziyaret eden aileler, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir vahşet yok” diyerek tepkilerini dile getirdi. Aileler, “Mezarlara yapılanları 24 Haziran’da unutmayacağız” dedi. 
 
Muş, Diyarbakır, Dersim, Bitlis, Mardin, Şırnak ve Van’da yaşamını yitiren PKK’liler için “çözüm sürecinde” inşa edilen mezarlıklar, cami,  müze ve parklar, çatışmalı süreçle birlikte başlatılan askeri operasyonların ilk hedefi oldu. Mezarlıklar ve çevresindeki yapılar, patlayıcı ve iş makineleriyle yıkıldı. Çocukları bu mezarlıklarda defnedilen aileler, çocuklarının mezarlarını tanıyamaz hale geldi. 
 
Bitlis'in Tatvan ilçesi Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyündeki Garzan Mezarlığındaki 267 PKK’linin cenazesi, ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası gerçekleşen operasyonla mezarlıktan çıkarılarak götürüldü. Lice’deki Yolçatı (Sîsê) köyündeki “Şehit Amed ve Hevidar Şehitliği" ile Birlik (Çemê Elik) köyündeki "Şehit Harun Şehitliği” son 3 yılda defalarca tahrip edildi. 
 
‘DÜNYADA BÖYLE BİR VAHŞET YOK’
 
Bayram dolayısıyla çocuklarının mezarlarını ziyaret eden aileler, gördükleri manzara karşısında tepkilerini dile getirdi. Lice’deki mezarlıkta mezarı tahrip edilen oğlu Yılmaz Arslan’ın annesi Hatun Arslan, mezarlığa yapılanları “vahşet” olarak tanımlayarak şunları söyledi: “Bu vahşete ne diyeyim.  Dünya tarihinde hiç kimse mezarları yıkmamış, böyle bir vahşeti yapmamış. Müslümanlığın davasını yürüttüğünü söylüyorlar. Mezarlıklara yapılan Müslümanlıkla ne ilgisi var? Müslüman olan mezarlık yıkmaz, yapar. Müslümanlığa kurban olsunlar. Bir taraftan öldürüyorlar, diğer taraftan da yıkıyorlar.  Cenazelerimizin toprağın altında kalmasına da izin vermiyorlar. Kürt halkı artık gözünü açsın. Gelip burada yapılan zulmü, hakareti görüp ibret alıp birlik olsun. Oy verdikleri kişilerin (AKP) neler yaptıklarını görsünler. Ona göre oylarını versinler. Bunlara oy verenler bu katliam, zulüm ve vahşetin ortağıdır. Vicdanlarının sesini dinlesinler. Artık makarna, kömürle kandırılmasınlar. Bir olsunlar,  bunların üstesinden gelsinler ki artık bu kişi (Erdoğan) gitsin.” 
 
BİR MEZAR BİLE ÇOK GÖRÜLDÜ
 
Aynı mezarlıkta bulunan kabristanı tahrip edilen Ramazan Polat’ın eşi Yüksel Elmas Polat, 20 yıl boyunca mezarsız olan eşi için Lice’nin Yolçatı’daki mezarlığa getirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ancak devlet buna tahammül etmedi, ona bir mezarı bile çok gördü. Ölülerimiz Allah’ın rahmetine kavuşmuş, onlardan kimseye zarar gelmez. Buna rağmen onlardan korkuyorlar. Bomlarla, iş makineleriyle mezarlığa saldırıp yıktılar. Bu bizim yüreğimizdeki acıyı katbekat daha da attırıyor. Dünyada hiçbir dinde ve toplumda mezarlıklara saldırılıp, yıkıldığının bir örneği yok. Kürtlere yapılanlar dışında dünyada bunun başka bir örneğini göremezsiniz. Kendisine Müslümanım diyen kimse bunu yapmaz.  Halklarımız, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde mezarlıklarımıza yapılanları göz önünde bulundurup, ellerini vicdanlarının üzerine bırakıp, düşünüp ona göre oylarını kullansınlar. Eğer seçimlerde başarılı olamazsak,  bu sefer mezarlarımızı temelli yok ederler. Bunun farkında olarak oyumuzu kullanalım.”
 
Aynı mezarlıkta defnedilen Ferhat Akkulu’nun amcasının eşi Amine Akkulu ise, “Şehitlerimiz onurumuzdur. Allah onların haklarını bu zulmü yapanların yanında bırakmasın. Bu devletin yaptığını kimse yapmaz. Buna ne diyeceğimi bilemiyoruz” dedi.
 
‘ELİMİZ YAKALARINDA OLACAK’
 
Çatışmalı süreçte kaybettiği 2 oğlundan biri olan Tufan Bilir’in Birlik köyündeki mezarlığının yıkılmasına tepki gösteren anne Türkan Bilir de, tepkisini şöyle dile getirdi: “Her bayramda olduğu gibi bizde mezarlarımızı ziyarete geldik. Ancak bütün mezarlarımızı kırmışlar. Hiçbir dinde ve toplumda bu vahşet yaşanmadı.  Kimse de bunu kabul etmez. Çocuklarımız ölmüş artık onlara zarar veremezler ki. Mezarlarını yıkarak biz annelere zarar verip, gönlümüzü kırıp öfkemizi arttırıyorlar. Buna sebep olan Allah’a nasıl hesap verecek. Bu yaptığını nasıl savunacak. Artık yeter Kürdistan’da ölümler olmasın, barış olsun. Herkes gibi eşit ve özgür olmak istiyoruz.  Bize Müslümanız diyerek Kürtleri kandırdılar. Sonra ise kalkıp mezarlarımızı yakıp yıktılar. Bunların Müslümanlıkla bir ilgi ve alakası yok. Bu dünyada da öbür dünyada da ellerimiz, çocuklarımızın mezarlarına el uzatanların iki yakasında olacak. Onlardan davacıyız.” 
 
MA / Deniz Tekin