Erdoğmuş tarikat ve cemaatlere Fethullah Gülen cemaatini hatırlattı

img
URFA - "Ümmetin son umudu" dedikleri Erdoğan'a destek açıklaması yapan tarikat ve cemaatleri değerlendiren Diyarbakır eski müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Fethullah Gülen cemaatini hatırlatarak "Aynı sonu yaşayacaksınız" dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve eski Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, bazı cemaat ve tarikatların "Ümmetin son umudu" olarak tanımladıkları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açık desteklerine dair konuştu.
 
'İKTİDAR ÖMRÜNÜ UZATMA ARAYIŞINDA'
 
Tarikat, cemaat ve cemiyetlerin topluma hizmet için ortaya çıktığını belirten Erdoğmuş, bu yapıların tarihi misyonlarını oynaması durumunda toplumun barışında ve sorunlarının çözümünde pozitif katkılarının olacağını kaydetti. Tersi bu misyonlarını iktidarın emrine sunup sistemin bir parçasına dönüşerek kendilerini topluma dayatmaları durumunda bırakın hizmeti, toplumu köleleştiren, tahakküm altına alan ve dini anlayışı da amacından uzaklaştıran sorunlu yapılara dönüşeceğini söyleyen Erdoğmuş, şöyle konuştu: "Birçok dinde bunu görüyoruz. Birçok peygamber ve kutsal kitabın indirilmesinin temelinde de bu var. Öncelikle toplumsal hizmet anlamında görevini yerine getiren bu manevi ve ilmi kurumlar daha sonra iktidarın gözünü kamaştırıyor. İktidar bunların üzerinden ömrünü uzatmaya çalışıyor."
 
'YÜZYILLARDA EDİNDİKLERİ GÜÜVENİ KAYBEDECEKLER'
 
Bugünde cemaat ve tarikatların desteğinin bu durum olduğunu dile getiren Erdoğmuş, "Mevcut iktidar tıkanmış, kriz yaşıyor. Toplumda yaşadığı meşruiyet sorununu aşma çabalarıdır. Açıklama tarikat, cemaat ve kuruluşların kendi düşünceleri değildir. Bunlar iktidar endeksli ve iktidar tarafından yönlendirilen yapılardır. Bunlar yaptıkları ile toplumdaki inandırıcılıklarını kaybediyor ve destek göremeyecekler" dedi. Fethullah Gülen cemaatinin bunlardan hain bir örnek olduğunu ifade eden Erdoğmuş, şöyle devam etti: "Bu cemaat eğitim hizmeti ile toplumda kabul gördü. Ne zamanki iktidarla kol kola devlet yönetmeye talip oldu, binlerce, on binlerce insan bir cemaatin iktidar aşkının mağduriyetini yaşamaya başladı. Bugünkü tarikat ve cemaatlerin hazin sonu da aynı şekilde olacak. Keşke ibret alsalar da tarih tekerrür etmese, kendilerini Nakşi ya da başka adla dini ve ilmi yapılar olarak değerlendirenler iktidara ve sisteme bu kadar aşık olmasa. Sistemle karşılıklı çıkar üzerine ilişkileniyorlar. İktidar onların iktidara verdiği hizmet kadar onlara veriyor. Buda söz konusu cemaatlerin Fethullah Gülen cemaati ile aynı sonu yaşayacaklarının göstergesidir. İktidar, sistem bir şey kaybetmeyecek ama yüzyıllarda toplumun güvenini kazanmış bu yapılar ve şahsiyetler kaybedecektir."   
 
'DİYANET SUÇ İŞLİYOR'
 
Son olarak geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da düzenlediği mitinge imamları "Namazı başkasına bırakın, yanınıza 5 kişi alın mitinge katılın" SMS mesajı yolu davet eden Yenişehir Müftüsü'nün (Şevket Dilmaç), çağrısı değerlendiren Erdoğmuş, müftünün suçüstü yakalandığını belirtti.  Üst kurumlarının gözüne giren girmek için tüm kent müftülerinin aynı şeyi yaptığını ve bunun "zavallılık" olduğunu söyleyen Erdoğmuş, "İktidarı yakınlığını anlatmak için Diyanet İşleri Başkanlığı'da yapıyor. En yakın örneği Efrîn operasyonudur. Tüm camilerden fetih suresi okutuldu. Sure, amacından saptırıldı. Bu hem bu ülkenin yasalarına göre suçtur, hem de dini anlamda büyük bir vebaldir. Bu kurumlar politik sıkışmışlık dönemlerinde boşlukları doldururlar. Ancak artık çok geç ve her iki tarafta toplumsal karşılığını yitirecek" dedi.