Manisa’da 7 Haziran’ın üstünde bir hava var

img

MANİSA - AKP politikalarından duydukları rahatsızlığı dile getiren Manisalı seçmenler, ülkeye barışı ve adaleti getirecek bir partiye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bu konuda yeni bir umut olarak görüldükleri HDP’nin kentte en az bir milletvekili çıkaracağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Tarihi oldukça eskilere dayanan, Osmanlı döneminde ise “Şehzadeler Kenti” olarak bilinen Manisa, verimli tarım toprakları sahip olmasının yanı sıra önemli sanayi kentlerinden biri. Üzüm ve zeytinin yanı sıra bir dönem tütünün merkezi olan kentte, tütüne getirilen kota, sanayileşme ve kömür madenlerindeki artış nedeniyle tütün üretimi yok denilecek seviyeye gerilemiş durumda. Sanayi şehri olmasının yanında son dönemlerde turizm alanında güçlü bir çıkış yakalayan kent, AKP hükümetinin enerji politikaları nedeniyle kirlenen havası ve tahrip edilen doğası ile de sık sık gündemde.
 
Birbirinden farklı 64 kültürden insanı barındıran kent, Türklerin yanı sıra Kürtler, Yörükler, Araplar, Azeriler, Türkmenler ve Afganların yoğun olarak yaşadığı kentlerin başında geliyor. 
 
AKP-MHP 16 NİSAN’DA HÜSRANA UĞRAMIŞTI
 
1 milyon 413 bin 41 nüfusun yaşadığı 17 ilçesi bulunan kent, yine 1 milyonun üzerindeki seçmeni ile 2015 yılında 9 milletvekili çıkarırken, son yapılan değişiklikle milletvekili 10’a yükseldi. 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP aldığı yüzde 36.83 oy oranı ile 4 vekil, CHP yüzde 29.22 ile 3 ve MHP ise 23.76 oy oranı ile 2 milletvekili çıkardı. Oyları yüzde 6,73’te kalan HDP, bir milletvekilini küçük bir farkla kaçırdı. 
 
7 Haziran seçimlerinin ardından erken seçim kararı alınması ile birlikte yaratılan çatışma ve korku iklimi ile gidilen 1 Kasım seçimlerinde ise, AKP oyunu yüzde 45.6’a yükselterek, milletvekili sayısını 5’e yükseltmiş, oyu 23.76’dan 17.2’ye gerileyen MHP’nin milletvekili sayısı ise 1’e düşmüştü. Buna karşı kentte 16 Nisan’da yapılan Anayasa referanduma AKP-MHP birlikte girmesine rağmen “Evet” oyları 45.6’da kalırken, “Hayır” oyları ise yüzde 64.4 olarak gerçekleşti. 
 
'24 HAZİRAN’A EN HAZIRLIKLI OLANLAR KADINLAR’
 
Manisa Kadın Meclisleri üyesi ve Manisa Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Semiha Hasgör, özellikle kadınların 24 Haziran seçimlerine hazır olduğunu ifade etti. 24 Haziran’da kadın düşmanı politikalara cevap vereceklerini söyleyen Hasgör, “Kadınlar tarihsel olarak tüm baskılara, eşitsizliğe karşı itiraz geliştirmiş ve göğüs germiştir. Nüfusun yarısı biz kadınlar olsak da tüm Türkiye'de ve yerelde Manisa'da da siyasi partiler tarafından kadınlara seçilecek sıralarda yeterince yer verilmediğini görüyoruz. Konu kadın aday olunca nitelik arayan eril zihniyet sıra erkeklere geldiğinde nitelik aramayı bırakın söz konusu bile etmemektedir. Özgürlüklerimizin yok sayılmasına, haklarımızın geri alınmasına, yaşamımız ve haklarımız açısından asla kabul edemeyeceğimiz bugünkü gidişata biz kadınlar en yüksek sesimizle 16 Nisan referandumunda ‘hayır’ dediğimiz gibi 24 Haziran'da da ‘tamam’ diyerek mücadeleyi yükselteceğiz. Kadınlar bugüne kadar tüm baskılara rağmen verdikleri mücadeleyi seçim süresince de, seçimden sonra da devam ettireceklerdir. Nüfusun yarısı bizsek eğer sadece seçen olmayacağız, aynı zamanda seçeceğiz, seçileceğiz ve belirleyeceğiz” dedi.
 
HDP: 7 HAZİRAN’IN ÜSTÜNDE BİR HAVA VAR
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Güler Ünaldı ise, sokak sokak çalışma yürüttükleri kentte halkın yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını ifade etti. Kentte 7 Haziran seçimlerinin üstünde bir hava oluştuğunu ve parti olarak bir milletvekili çıkarmayı garanti gördüklerini paylaşan Güler, “Görüştüğümüz, CHP’li olduğunu bildiğimiz isimler bile HDP’nin barajı aşması konusunda bizimle hemfikir. Biz Manisa’da özellikle kadınlar da bugüne kadar görmediğimiz bir heyecan ile karşı karşıyayız. Bu nedenle 24 Haziran’da Manisa’nın HDP diyeceğini düşünüyoruz” dedi. 
 
CHP: HDP BİR MİLLETVEKİLİNİ ZORLAR
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Semih Balaba da, kentte birinci parti olacakları görüşünce. AKP’nin 16 yıllık icraatlarının halkta büyük bir öfke yarattığını kaydeden Balaba, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Manisa’da da AKP’den ciddi bir kopuş var. AKP çöküş sürecinde” dedi. Kentte AKP ve MHP’nin oylarını koruması imkanının görünmediğini dile getiren Balaba, HDP’nin de bir milletvekilini zorlayacağını ifade etti.
 
Parti olarak seçim barajını onaylamadıklarını ve HDP’nin parlamentoda yer alması gerektiğini söyleyen belirten Balaba, HDP’nin Manisa’dan bir milletvekili çıkarması ile Türkiye partisi olmasını önemsediklerini kaydetti. Balaba, seçmenlere takım tutar gibi parti tutmamaları çağrısında da bulundu.  
 
‘TOPLUM ÇOK YIPRATILDI 
 
Türkiye’ye barışı, adaleti getirecek bir partiye ihtiyaç olduğunu dile getiren kent sakinlerinden Hamza Aslan ise, toplumun çokça yıpratıldığı bir süreç yaşandığını düşüncesinde. Aslan, öncelikle bu durumun aşılıp, ülkede farklı kesimlerin birbiri ile yaşayabileceği bir ortamın yeniden tesis edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bunun için de adalet ve hukukun geliştirilmesi gerektiğini belirten Aslan, “Benim asıl fikrimi sorarsanız, anlattıklarımı vaat eden tek parti HDP’dir. Kadınlar için, gençler için ve farklı etnisiteler için ortaya program koyan parti HDP’dir. Bu nedenle HDP’nin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. 
 
Kent özelinde de HDP’nin en az bir milletvekili çıkarmasının önemli olduğunu belirten Aslan, “HDP’nin burada bir milletvekilinin olması halklar açısından olumlu karşılanacaktır. Manisa halkının kendini daha fazla ifade edebileceği bir alan olacak. Bunun HDP’ye de katacağı çok şey olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 
 
‘TÜRKİYE İÇİN DAHA İYİ BİR GELECEK VAAT EDİYOR’
 
Mehmet Emin Polat da, 24 Haziran’ın halklar için yeniden doğuşu ifade edeceğine dile getirdi. AKP politikalarının Türkiye’nin sorunlarına artık cevap vermediğini, CHP’nin vaatlerinin ise yetersiz olduğunu belirten Polat, HDP’nin parti programı ile Türkiye için daha iyi bir gelecek vaat ettiğini görüşünde.
 
24 Haziran’da HDP’nin kentte bir milletvekili çıkarması ile Türkiye partisi olduğunu bir kez daha göstereceğini kaydeden Polat’a göre, HDP’nin Türkiye geneli oy oranı tahmini de yüzde 15.
 
‘TÜRKİYE’NİN PROJEDEN ÇOK HUZURA İHTİYACI VAR’
 
Bir kadın olarak HDP’yi destekleyeceğini belirten Gülsüm Tozan ise, adalet ve hukuk için, Türkiye’de barışçıl bir havanın oluşması için HDP’nin barajı aşmasının her şeyden daha önemli olduğunu ifade etti. Onun gibi Vedat Tozan da, ülke yönetiminin artık değişmesi gerektiğini belirtirken, Türkiye’nin projelerden ziyade barışa ve huzura ihtiyacı olduğunu vurguladı. 
 
GERÇEK DÜŞÜNCELER KAMERALAR KAPANINCA DİLE GELİYOR
 
Öte yandan kentte düşüncelerini almak için mikrofon uzattığımız çok sayıda kişinin AKP’den memnun olduğunu dile getirirken, kameranın kapanmasının ardından sandıkta AKP’yi desteklemeyeceğini söylemesi de şaşırttı. Bunardan biri olan F.G., AKP’nin politikalarından kendisi gibi çok sayıda kişinin rahatsız olduğunu, ancak gözaltına alınma ve işinden atılma endişesi ile bunu açık açık söyleyemediğini ifade etti. 
 
MA / Ahmet Kanbal