Aladağlı aileler: Yol sözü tutulmadı, okul mevzuata takıldı

img

ADANA - Yol ve okul olmadığı için çocukları cemaat yurdunda yanarak can veren Aladağlı aileler, kendilerine verilen yol sözünün tutulmadığını, okulun ise mevzuata takıldığını belirterek, “Bu olay kader değil ihmaldir. Sorumlular cezalandırılsın. Kimsenin ciğeri yanmasın" dedi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar Cemaati’ne ait öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11’i kız çocuğu 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasıyla ilgili davanın 6’ncı duruşması 24 Mayıs'ta görüldü. Duruşmada İl Milli Eğitim eski Müdürü Turan Akpınar'ın ailelere söylediği, "Aladağlı aileler olarak beyaz kâğıt üzerinde kara yazı olsanız, size inanmam. Sizin çocuklarınız Kozan YİBO'ya da gitse yanacaklardı" sözü gündem olmuştu.
 
'VERİLEN YOL SÖZÜ YERİNE GETİRİLMEDİ'
 
Aileler ve avukatları olan Sosyal Haklar Derneği (SHD) üyesi Ömer Çelik, Mart ayında, Büyükşehir Belediyesi’ne ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe vererek, bozuk olan köy yollarının yapılmasını ve Köprücek köyünde olan okullun yeniden açılmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, verdiği sözü yerine getirmezken; Milli Eğitim Müdürlüğü ise mevzuat gereği köyde 12 öğrenci olmadığı için okulu açamayacağını belirtti.
 
'SADECE ADALET İSTİYORUM'
 
İl Milli Eğitim eski Müdürü Turan Akpınar'ın kendilerine "Aladağlı aileler olarak beyaz kağıt üzerinde kara yazı olsanız, size inanmam. Sizin çocuklarınız Kozan YİBO'ya da gitse yanacaklardı" dediğini aktaran Sümeyye Yetim'in babası Ahmet Yetim, görüşme sırasında Köprücek köyündeki okulun açılmasına ikna edemedikleri söyledi. Yetim, "Bize çocuklarımızı buraya verin dediler. Ciğerimiz yanıyor. Yetkililere sesleniyorum; geriye kalan yavrularımız böyle olmasın. Sadece adalet istiyorum" dedi.
 
'KİMSENİN CİĞERİ YANMASIN'
 
Okullarının açılmadığını ve köy yollarının yapılmadığını ifade eden Yetim, söz veren yetkililerin sözlerini yerine getirilmesini istedi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün söylediği sözleri kabul etmediklerini belirten aileler, "Bu olay kader değil, ihmaldir. Sorumlular cezalandırılsın. Kimsenin ciğeri yanmasın" dedi. Kemal Bağır da, sorumluların yargılanmasını istedi. Bağır, ikamet ettiği Karahan köyünde içme suyu sıkıntısı dahi çektiklerini belirterek, "Sorunlarımız çözülsün" diye seslendi. 
 
'SORUNLAR DEVAM EDİYOR'
 
Yol yapımı ve köydeki ilkokulun açılması için resmi başvurularının olduğunu ifade eden SHD üyesi avukat Ömer Çelik de, belediyenin sözünü tutmadığını, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ise mevzuat gereği köyde 12 öğrenci olmadığı için okulu açamayacağını belirtildiğini aktardı. Çelik, "Mevzuat gereği okulun tekrardan açılma talebimiz reddedildi. Köyde 10 çocuk var. Bazı aileler çocuklarını Menges Köyü İlkokulu'na göndermiyor. Bu çocuklar eğitimde mahrum ediliyor. İnsanlar ücretsiz eğitim hakkına ulaşamıyorlar. Bölgede sorunlar devam ediyor" diye konuştu.
 
'DOĞRU VE GERÇEKTİR'
 
İl Milli Eğitim eski Müdürü Turan Akpınar'ın Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görevine devam ettiğini hatırlatan Çelik, Akpınar'ın ailelere "Aladağlı aileler olarak beyaz kağıt üzerinde kara yazı olsanız gibi size inanmam. Sizin çocuklarınız Kozan YİBO'ya da gitse yanacaklardı" sözüne tepki göstererek, "Ziyarette ailelerin serzenişi sırasında bu olayın ve katliamın her koşulda gerçekleşeceğini, çocukların Kozan'da da olsa başka bir yerde de olsa başına gelebileceğini ve ailelerin söylediklerine inanmadığını beyan etmiştir. Ailelerin söyledikleri doğru ve gerçektir. Canı yanan insanların söyledikleri hakikatlerdir" diye belirtti.
 
5 kilometrelik yolun halen yapılmamasına tepki gösteren Çelik, Karahan köyünün içme suyu boru hattının çok eski olduğunu ve evlere su dağıtımının yapılmadığını ve ilgili kurumlara yeniden başvuracaklarını dile getirdi.