Hakkarililer: Sandıklar bin kilometre öteye taşınsa da oyumuzu kullanacağız

img
HAKKARİ – Hakkari Valiliği, Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı başvuruda, il genelinde 134 köyde bulunan sandıkların 24 Haziran seçimlerinde 38 merkeze taşınma talebi tepki gördü. Köylüler, "Sandıklar bin kilometre uzağa taşınsa da oyumuzu kullanacağız" dedi. 
 
Hakkari Valiliği'nin 24 Haziran seçimlerinde kentte bulunan 134 köy ve mahalledeki sandıkların 38 köyde birleştirilmesine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yaptı. Toplam 53 mahalle ve 126 köyün bulunduğu Hakkari'de sandık birleştirmelerin yapılması durumunda her üç kişiden biri başka sandıkta oy kullanacak. YSK'nın kısa süre içerisinde yapılan başvurularla ilgili karar vereceği açıklanırken, sandık kurulmayan köylerde yaşayan yurttaşlar, "Sandıklar bin kilometre uzağa da taşınsa yine de sandık başına gidip oyumuzu kullanacağız" dedi. 
 
'ALTINDA FARKLI SEBEPLER VAR'
 
Valiliğin YSK'ya başvurusundan sonra çevrelerinde bulunan birçok köy muhtarı ile bu durumu değerlendiklerini belirten Ördekli (Kotranis) Köyü Muhtarı Necmettin Yalçın, bölgelerinde 4 köyde yaklaşık 400 seçmenin bulunduğunu ve bu kadar seçmenin başka bir köye giderek oy kullanmak istemediğini söyledi. Yalçın, “Halkımız yurtsever bir halktır. Yılardır bizler Berwar mıntıkasında bulunan köylerde yaşayanlar, kendi bölgemizde oy kullanırdık. Geçen dönemde yapılan referandum seçiminde de Berwar bölgesindeki köyler Kaymaklı (Şumunis) köyünde oy kullandı. Ama bu seçimlerde köyümüzden 26 kilometre uzaklıkta bulunan bir başka köye gitmemiz isteniyor. Bunun altında başka sebepler var” dedi.
 
‘GİDİP OYUMUZU PARTİMİZE KULLANACAĞIZ'
 
Ördekli (Kotranıs), Kaymaklı (Şumunis), Çaltıkuru (Sêvin) ve Yukarı Çaltıkuru (Guncork) köyleri ve bağlı mezralarda yaşayan köylerin Akçalı (Geznê) köyüne götürülmek istendiğini hatırlatan Yalçın, bu durumun seçmenler açısından uygun olmadığını ifade etti. Bu uygulama ile köylülerin sandık başına gitmesinin engellenmesinin planlandığını belirten Yalçın şöyle konuştu. “Köylerimize giden yolar devlet tarafından kapatılmış. Köyümüze gitmek için onlarca kilometre yolu dolanmak zorunda kalıyoruz. Bizler Berwar mıntıkasındaki 4 köy ve bağlı bulunan mezralarda yaşayanlar yine köylerimizde oy kullanmak istiyoruz. Köylerimizdeki 400 seçmen nasıl taşınacak? Ben diğer bölgelerdeki köy muhtarları ile de görüştüm. Onlarda bu uygulamaya karşı çıkıyorlar. Bizler ne olursa olsun sandık başına gideceğiz ve oyumuzu partimize vereceğiz. Sandıklar yüz kilometre değil bin kilometre uzağa da götürülse bizler yine o sandığın başına gideriz. Biz hem sandığa sahip çıkacağız hem de oyumuzu partimize vereceğiz. Devlet yetkilileri de biliyor ki bu bölgede HDP dışında bir partiye oy çıkmaz. Onun için böyle bir şekilde halkın sandığa gitmesini engellemek istiyorlar ama boşuna” dedi. 
 
'NEREDE OLURSA OLSUN OYUMUZU KULLANACAĞIZ'
 
Ördekli (Kotranis) Köyüne Bağlı Doğanca (Orîte) mezrasında yaşayan Sıdıka Kaya da, sandık taşıma başvurusunun yapılmasının ardından seçmen kütüğünü hemen kent merkezine aldığını söyledi. Herkesin sandıklara ve oyuna sahip çıkması gerektiğini belirten Kaya, şöyle konuştu; “Bizler irademize sahip çıkacağız. Bizler köyümüzde oyumuzu kullanmak istiyoruz. Ama madem ki böyle bir şey yapacaklar, nerede olursa olsun, oyumuza sahip çıkacağız ve kendi partimize oyumuzu vereceğiz.”
 
'OYUMUZ HDP VE DEMİRTAŞ'A'
 
Bir oyun çok şey değiştireceğini vurgulayan Kaya, “Bizler kendimize oyumuzu vermeye mecburuz. Çünkü hayatımız kurtaracak tek şey oyumuzdur. Onun için oyumuzu Sayın Selahattin Demirtaş’a ve partimiz HDP’ye vereceğiz. Demirtaş’a verilen her oy bizlere barış ve güzel günler getirecektir” diye belirtti.