Şemdinli'de yakılan ormanlar yeşermeye başladı

img

HAKKARİ - Şemdinli ilçesinde askeri operasyonlar sırasında yakılan ormanlık yeniden yeşermeye başladı. Köylüler, "Ne olursa olsun ormanlarımıza sahip çıkacağız" dedi. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, geçen yıl yaz aylarında güvenlik gerekçesiyle yakılan ormanlık yeniden yeşermeye başladı. Altınsu (Şapatan) köyünde top atışları sonucu 28 Ağustos 2017'da başlayan yangın 22 gün sürmüş, köylülerin müdahale etmesine izin verilmemişti. 
 
İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta olan köyün Serero bölgesinde bulunan Dole, Serdolê, Hewrîsê, Kanibotkê, Resê, Piştaderê, Kelútka,Pavîzewari ve Binsul noktalarına yapılan top atışları sonucu çıkan yangında ormanlık alanın büyük bir bölümü küle dönmüştü.  
 
KÖYLÜLERİN MÜDAHALESİ ENGELLENMİŞTİ
 
İlçenin Öveç (Surunus) ile Bozyamaç (Bêmbo) köyleri arasında yer olan ormanlık alan da 2016 yıllında askerler tarafından ateşe verilmişti. Köylülerin yangına müdahale etmesine izin verilmemişti. Günlerce süren yangın kendiliğinden sönmüştü. 
 
YENİLEME UZUN ZAMAN ALACAK
 
Yakılmasının üzerinden iki yıl geçen ormanlık yeniden yeşerirken, ağaçların büyümesi uzun zaman alacak. köylüler, nefes kaynaklarının bir daha yakılmaması için ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını söyledi.