24 yıldır oğlunu arayan anne: Bir gün gelecek diye kapım hep açık

img
BATMAN - Özgür Ülke gazetesi dağıtımcısı oğlu İsmail Ağaya’dan 24 yıldır haber alamayan Müfide Ağaya, “Bir gün gelecek diye evimin kapılarını açık bırakırım” dedi.
 
Batman'da, faili meçhul cinayetlerinin yoğun olarak yaşandığı 90’lı yıllarda zorla kaybettirilen Özgür Ülke gazetesi dağıtımcısı İsmail Ağaya’dan 24 yıldır haber yok. Müfide Ağaya, 29 Mayıs 1994’te kaybettirilen oğlu İsmail’den o günden bu yana bir daha haber alamadı. 
 
Oğlunun akıbetini öğrenmek için çalmadık kapı ve gidilmedik yer bırakmayan, Ağaya, mücadelesinden vazgeçmedi. Ağaya, oğluna tekrar kavuşacağı umuduyla her Cumartesi Batman’da yapılan "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemlerine katılmaya başladı. Ancak; 2 yıldır Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçesiyle yasaklanan eyleme artık gidemiyor. 
 
Oğlunun bir gün geri döneceği umuduyla, gözlerini; açık bıraktığı evinin kapısından ayırmayan Ağaya, bir Anneler Günü’nü de İsmail olmadan karşılıyor.   
 
‘GİTTİ BİR DAHA GELMEDİ’ 
 
Batman’ın Sason ilçesine bağlı Yukarı Tekeler (Gundê nû) köyünden Batman merkeze göç eden Ağaya, oğlunun zorla kaybetme olayını ve yaşadıklarını söyle anlattı: “Oğlum, eniştesinin yanına gitmek için evinden çıktı. İsmail evden çıktıktan sonra eniştesi geldi. Eniştesine ‘İsmail sizin eve geldi’ dedim. O da ‘gelmedi’ deyince birden şüphelendim. İsmail, o gece ve ondan sonraki gecelerde bir daha eve hiç gelmedi. Ertesi günün sabahı, çalıştığı gazetenin bürosuna gittim. Gelmediğini söylediler. Ardından karakola giderek oğlumu sordum. Karakolda bana ‘sen oğlunu dağa gönderiyorsun sonra gelip şikayetini bize söylüyorsun’ dediler. O gün bugündür oğlumun sağ mı ölü mü olduğunu bilmiyorum.” 
 
‘ÖLMEDEN OĞLUMU GÖRMEK İSTİYORUM’ 
 
Oğlunu kaybettikten sonra hep bir beklenti içinde olduğunu dile getiren Ağaya, “24 yıl oldu, oğlum bir gün gelecek diye evimin kapılarını halen açık bırakırım. Oğlum yaşıyor diyorum. Kalbimden geçen budur ve aksini de düşünmek istemiyorum. Ben oğlumu istiyorum. Yaşıyorsa versinler, ölüyse de versinler oğlumu. Ölüyse de oğlumun kemiklerini versinler. Ölmeden oğlumu görmek istiyorum. Ben ölsem de insan hakkı savunucuları mücadeleden vazgeçmesinler” dedi. 
 
'ANNELER GÜNÜ’NÜN ANLAMI YOK'
 
Oğlu zorla kaybettirildiğinden bu yana kendisi için Anneler Günü’nün bir anlamı olmadığını söyleyen Ağaya, “Benim için Anneler Günü diye bir gün yok. 24 yıl önce o günün benim için anlamı kayboldu. Sadece benim için değil, tüm kayıp yakınları için bugünün anlamı yoktur. Çocuklarımızı kaybedenlerin belki ailesi ve çocukları vardır. Onların çocukları, Anneler Günü veya Babalar Günü'nde onlara çiçek ve hediyeler alırken bizim çocuklarımız ise yok.  Bize bu acıları yaşatanlardan ceza alması için hukuki ve vicdani olarak hesap sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
‘OHAL KALKMASA DA MÜCADELE EDECEĞİZ’
 
Her Cumartesi günü Gülistan caddesinde düzenledikleri, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemlerinin OHAL nedeni ile son bulduğunu hatırlatan Ağaya, “Bugün basın açıklaması dahi yaptırmıyorlar. OHAL'den önce de yaptığımız açıklamalara da sürekli dava açıyorlardı. Ama bunlara rağmen mücadelemizi sürdürüyorduk. Bugün vazgeçtiğimizi sanmasınlar. Biz Cumartesi günleri hesap sormak ve kayıplarımızın akıbetini sormak için hazırız. OHAL'in artık kalkmasını talep ediyoruz. OHAL kalksa da kalkmasa da mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve kaldığımız yerden devam etmeye de hazırız” ifadelerini kullandı. 
 
‘ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRENLER OY İSTEMESİN’ 
 
Kendilerine bu acıları yaşatan, Kürtleri inkar eden siyasi geleneğin bir devamı olan partilerin her  seçimde Kürtlerden oy istemesine tepki gösteren Ağaya, "Önce çocuklarımızı öldürdüler, şimdi de bizlerden oy istiyorlar. Kimseye verecek oyumuz yok. Çocuklarımızı öldürdükleri, kaybettikleri yetmiyor şimdi de bizden oy mu istiyorlar? Kimse kapımızı bunun için çalmasın. Çocuklarımızın katillerine verecek oyumuz da yok açacak kapımız da” dedi.
 
MA / Metin Yoksu