'Dünyayı kurtaracak tek şey müzik'

img

VAN - 14 yaşında öğrendiği bağlama yapımını 24 yıldır sürdüren Mehmet Vural, mesleğinin inceliklerini ve zorluklarını anlattı. Vural, "Dünyayı kurtaracak tek şey müziktir. Müziğin hiçbir zaman savaşla, kötülükle işi olmaz" diye konuştu.

Van'ın İpekyolu ilçesinde kurduğu imalathaneyle bağlama yapıp satan Mehmet Vural (38), 14 yaşında öğrendiği bu zanaatı tam 24 yıldır sürdürme gayreti içerisinde. Yaptığı bağlamaların sağlamlığı ile tanınan, bağlama imalatının yanı sıra gitar, keman ve ud gibi enstrümanların tamiratını da yapan Vural, sahip olduğu bu zanaatın inceliklerini anlattı.
 
‘BAĞLAMA BU COĞRAFYANIN DUYGU ENSTRÜMANIDIR’
 
Bağlamanın kopuzdan geldiğini ve en az 600-700 yıllık bir geçmişinin olduğunu kaydeden Vural, önemini ise, “Bağlama bu coğrafyadaki bütün duygu düşünceleri, ağıtları, kederleri yansıtan duygu enstrümanıdır. Onun için çok önemlidir, kutsaldır ve değerlidir. Bağlama, bu coğrafyanın olmazsa olmazlarından biridir” sözleriyle dile getirdi. 
 
Vural, bu coğrafyada çok yaygın bir kültüre dönüşen bağlamanın bugün bulunduğu konuma ise, Arif Sağ, Musa Eroğlu, Erdal Erzincan ve Neşat Ertaş gibi ustalar sayesinde geldiğini söyledi. 
 
Güzel bir bağlamanın ise ancak iyi ağaçtan yapılabilineceğini söyleyen Vural, “Bağlama yapılan ağaçlar var, yapılmayan ağaçlar var. Bağlama yapılan ağaçlardan biri, dut ağacıdır. Ardıç, ceviz ağaçlarından da bağlama yapılıyor. İyi bağlama ise, ağacı iyi tanımayla ve işçilikler yapılır. Ucuz bağlamalar pek önermiyoruz, çünkü ucuz bağlamaların tınısı da güzel olmuyor. Çok verimli olmuyor. Güzel bir bağlamanın fiyatı 600 TL’den başlıyor, 3 bin-4 bin TL’ye kadar çıkıyor” dedi. Vural, bağlama çalmayı öğrenmek isteyenlere de bu yüzden iyi bağlama almalarını öneriyor. 
 
Bir bağlama yapımının 3 ay zamanını aldığını söyleyen Vural, bağlamayı yaptıktan sonra mutluluk duyduğunu ifade etti. 
 
Yine bağlamanın malzemesine önem vermek kadar, kendisine de iyi bakmak gerektiğini belirten Vural, bu şu sözlerle dile getirdi: “Biz nasıl kendimize bakmadığımız zaman hastalanıyorsak, bu enstrüman da aynen öyledir. Çok soğuk ve sıcak ortamları sevmiyor. Genellikle kuru mekanları seviyor. Kışın soğukta, yazın ise sıcakta kalmayan bağlama, daha uzun ömürlü oluyor.” 
 
Vural, bağlama yapmanın zor bir meslek olması nedeniyle çırak bulmakta zorlandığını da paylaştı. Şuan iki çırağı olduğunu ve bu işi öğrenmek isteğiyle dolu olduklarını söyleyen Vural, “Bu işin bizden sonra da ilerlemesini ve devam etmesini istiyoruz. Tek isteğimiz gelen çıraklar bu işle ilgilensin, merak salsın ve bu mesleği ilerletsin” dedi.
 
'DÜNYAYI KURTARACAK TEK ŞEY MÜZİKTİR'
 
Bu nedenle gençlerin daha fazla müzikle ilgilenmesini isteyen Vural, son olarak şunları söyledi; “Müzikle ilgilenen insanın içinde kötülük olmaz. Doğaya, insanlara, hayvanlara daha sevgi ve saygıyla yaklaşır. Dünyayı kurtaracak tek şey müziktir. Müziğin hiçbir zaman savaşla, kötülükle işi olmaz. Tek amacı sadece insanlara güzel şeyleri ve daha mutlu şeyleri aktarmaktır. Dünyayı kurtaracak tek silah, sadece enstrümandır.”