Yiyeceklerini Kûnsark'larda muhafaza ediyorlar

img

HAKKARİ - Hakkâri’nin Taşbaşı köyünde (Gundê Seyîda) yaşayan kadınlar, evlerinde buzdolapları olmasına rağmen yüzyıllardır yiyeceklerini “Kûnsark” adını verdikleri küçük mağaralarda saklayarak yazın kavurucu sıcaklarında muhafaza ediyor. 

Bölgenin birçok merkezinde olduğu gibi Hakkâri’nin Taşbaşı köyünde (Gundê Seyîda) yaşayan kadınlar, baharın gelişiyle birlikte yiyeceklerini kavurucu yaz sıcaklarından korumak için Kûnsark (küçük mağaralar) hazırlığına başladı. Kadınlar tarafından yüzyıllardır başvurulan bu yöntem, adeta bir geleneğe dönüşmüş durumda.
 
Bahar ayları ile birlikte hazırlıklarına başlanan Kûnsark’lar, genellikle doğal mağara kovuklarında oluşturulduğu gibi fazla güneş ışığı görmeyen taşlık yüksek dağ eteklerine de kazılıyor.Kazılan kovukların içi taşlarla döşenerek küçük bir mağaraya dönüştürüldükten sonra yiyecekler muhafaza edilmek üzere burada saklanıyor. 
 
Bu doğal soğutma yönteminin kendilerine annelerinden miras kaldığını belirten Fatime Taşçı (50), yıllardır yiyeceklerini aynı yöntemle muhafaza ettiklerini söyledi. 
 
‘YİYECEKLERİMİZE AYRI BİR TAT VERİYOR’
 
Her Nisan ayında Kunsârk’ın içini temizleyip yeni taşlarla duvarları yenilediklerini dile getiren Taşçı, “Yaz sıcaklarında bozulmasını istemediğimiz her şeyi kunsârklara yerleştiriyoruz. Şuan kullandığım doğal buzdolabı bana kaynanamdan kalmıştı. Yeri çok serindir. O yüzden ben de değiştirme gereği duymadım. Şimdi temizliğini yapıp, duvarlarını tekrar öreceğim. 20 gün sonra, bidonlara koyduğum peynirleri, tereyağı, üzüm yapraklarını dağlardan topladığımız otları koyacağız. Köydeki herkesin hayvanları olduğu için herkes köyün bu kısmına kunsârk yapıyor” dedi.
 
Yiyeceklerini sonbahar mevsimine kadar bu doğal soğutucularda sakladıklarını kaydeden Taşçı, evde buzdolapları bulunsa da kunsârkların kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti. 
 
Taşçı, “Bizden önceki bütün kadınlar buzdolabı yerine bunları kullanıyordu. Serin hava ve dağ kokusu yiyeceklerimize ayrı bir tat veriyor” dedi.