8 işçiye mezar olan maden ocağı halen işletiliyor

img
ŞIRNAK – Şırnak’ta 6 ay önce meydana gelen göçükte 8 işçiye mezar olan ve Bakanlık tarafından “kaçak” denilen maden ocağının halen işletildiği ortaya çıktı. 
 
Şırnak’ta, 17 Ekim 2017 tarihinde meydana gelen göçükte 8 işçinin yaşamını yitirdiği maden ocağının halen işletildiği öğrenildi. Hükümete yakınlığıyla bilinen ve kentte bulunan çoğu ocağın işletmesinin ihalesini alan Mehmet Emin Acar'ın sahibi olduğu Acar A.Ş.’ye bağlı taşeron bir firma tarafından işletildiği öğrenilen kömür ocağının, ne zaman açıldığı hakkında ise herhangi bir bilgi elde edinilemedi. 
 
KÖMÜR KAMYONLAR İLE TAŞINIYOR
 
Göçüğün yaşandığı tarihin hemen ardından Şırnak Valiliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “kaçak” denilen ocağın bulunduğu alanda yeni çekilen görüntülerde, herhangi bir güvenlik önlemi göze çarpmıyor. 8 işçinin yaşamını yitirdiği alan başta olmak üzere birçok ocakta iş makineleri tarafından kömür çıkarma işlemi devam ederken, çıkarılan kömürler ise kamyonlara yükleniyor. 
 
Cudi Dağı eteklerinin doğal yapısında büyük bir tahribata neden olan söz konusu ocakların ruhsatının olup olmadığı ise bilinmiyor. 
 
NE OLMUŞTU?
 
Şırnak kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Kömür Ocağı’nda 17 Ekim 2017 tarihinde meydan gelen göçükte 8 işçi hayatını kaybetmişti. Olayın hemen ardından Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan taşeron firma sahibi ve iki çalışanı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) söz konusu ocağa risk taşıdığından dolayı ruhsat vermediğini ve madenin buna rağmen kaçak olarak işletildiğini ileri sürmüştü. Bakanlığın yaptığı açıklamayı doğrulayan Şırnak Valiliği ise, konu hakkında soruşturma başlattığını duyurmuştu.
 
Göçüğün olduğu madene giderek incelemelerde bulunan Maden Mühendisleri Odası (MMO) yetkilileri ise, ocakta asgari güvenlik tedbirlerinin dahi alınmadığını açıklamıştı.