Van Gölü'ne son ağlar atıldı

img

VAN – Göle son ağlarını atan balıkçılar, inci kefali fiyatının düşük olması ve mazotun fiyatının yüksek olmasından şikayetçi. Balıkçılar, limanda soğuk hava deposu olmaması nedeniyle de balıkların farklı kentlere satılamadığını belirtiyor. 

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin av yasağı 15 Nisan'da başlıyor. Yaklaşık 4 ay sürecek olan av yasağına günler kala son ağlarını göle atan balıkçılar, yıl boyunca balık fiyatlarının düşük olması ve artan mazot fiyatlarından şikayetçi. 
 
Gevaş ilçesinin Dereağzı (İşkirt) köyünde yaşayan balıkçılar, fırtınalardan ve balık fiyatlarının düşük olmasından dolayı yılda sadece 60 gün göle açılabildiklerini söyleyerek, özellikle mazot fiyatlarının her gün artması ile birlikte büyük bir sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Her denize açıldıklarında 230 TL masraflarının olduğunu ve buna karşılık günde ortalama 150 kilogram balık avladıklarını belirten balıkçılar, balıkların kilosunu ise 1 TL’ye sattıklarını söyledi.
 
BALIK MAZOT PARASINI DAHİ KARŞILAMIYOR
 
11 yıldır balıkçılık yapan Bünyamin Değirmencioğlu, ailesinin geçimini balıkçılık yaparak sağlıyor. Van Gölü’ne açıldıklarında fırtınanın olmadığı günlerin güzel geçtiğini ancak fırtınalı günlerin kötü ve zor geçtiğini söyleyen Değirmencioğlu, “Sabah Saat 06.00’da evden çıkıyoruz ve en geç saat 08.00’da göle açılıyoruz. Fırtına gibi çok zor şartlar altında çalışıyoruz. İşimiz genel olarak zor bir iştir. Bazen balığa çıkıyoruz zarar ediyoruz. Hatta bazen mazot paramız bile çıkmıyor. Bildiğiniz üzere mazot çok pahalıdır. Yetkililerin mazot konusunda bize yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.
 
'TOPTANCILARIN ELİNE DÜŞMÜŞÜZ'
 
Tuttukları balıkları limanda toptancılara sattıklarını dile getiren Değirmencioğlu, bugünler de son ağlarını attıklarını belirterek, "15 Nisan’dan itibaren av yasağı başlıyor. Burada tuttuğumuz balıklar çok ucuza gidiyor. Çünkü toptancıların eline düşmüşüz. Köyümüzün yaklaşık 26 teknesi var ve bunların hepsi balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor” diye anlattı.  
 
‘AKARSULAR KİRLENİYOR BALIK SAYISI AZALIYOR’
 
Van gölüne dökülen çok sayıda akarsuyun olduğunu belirten Değirmencioğlu akarsuların kirlenmesinin yarattığı etkiye ilişkin şunları dile getirdi: “Balıklar üreme dönemlerinde bu akarsulara yumurtalarını bırakıyorlar. Son dönemlerde bu akarsuların büyük oranı kirletilmiş durumda. Bu da inci kefali için büyük bir tehdittir. Akarsuların kirlenmesiyle inci kefali üreme sayısında bir azalma var. Yetkililerin kirliliğe karşı önlem almalarını istiyoruz. Balıklar geçen yıllara göre az çıkıyor."
 
Balıkçılardan Ferdi Tayfur da, 7 yıldır balıkçılık yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. Göle her açıldıklarında mazot fiyatının fazla olmasında kaynaklı 230 TL masraflarının olduğunu belirterek, “Devlet yardım etseydi bu kadar masrafımız olmazdı. Mazot yardımı yapamıyorsa bari limanda bize bir hava soğutma deposu yapsın. Çünkü tuttuğumuz balıklar hiçbir yere ulaşmadan bozuluyor. Oysa depomuz olsaydı balıklarımızı İstanbul’a kadar gönderirdik ve pahalıya satardık. Depo olmadığından balıkları hemen elimizden çıkarmamız gerekiyor bu da balıkların çok ucuza satılması anlamına geliyor" dedi. 
 
'HEPİMİZ ZARARINA ÇALIŞIYORUZ'
 
Balığın kilosunu 1 TL’ye sattıklarını söyleyen Tayfur, "1 TL’yi bir çocuğa versen almaz. Köyümüzde 70 kişi balıkçılıkla uğraşıyor. Göle açıldığımızda bazen masraflarımız çıkıyor bazen de zarar ediyoruz. Yaklaşık 2, 3 yıldır hepimiz zararına çalışıyoruz. 60 bin TL’ye aldığımız gemi şimdi 20 bin TL bile etmiyor. Çünkü balıkçılıkta iş kalmadı. Balık fiyatları çarşıda 7 TL’dir biz ise burada toptancılara 1 TL ye satıyoruz. Balıkların fiyatlarını her yerde aynı olmasını istiyoruz” diye ifade etti. 
 
 ‘ZARAR ETTİĞİMİZ İÇİN HER GÜN BALIĞA ÇIKMIYORUZ’
 
Van Gölü’nün tamamında toplamda 400’e yakın gemi ile balıkçılık yapıldığına dikkat çeken Tayfur şunları kaydetti: “Toplamda balıkçılık yapma süresi 4 aydır. Bu 4 ay içerisinden fırtınalardan ve zarardan dolayı en fazla 50 ile 60 gün arası göle açılabiliyoruz. Hem fırtına hem de zarar ettiğimiz için her gün balığa çıkmıyoruz. Ancak iki günde bir çıkıyoruz. Bazen üç günde bir çıkıyoruz. Günde 100 ile 150 kilo arasında balık avlıyoruz. Bu da bizim masrafımızı karşılamıyor”
 
MA / Mahmut Ruvanas