Efrin, 8 Mart’ta kente gelecek kadınları karşılamaya hazır

img

EFRİN – Kuzey Suriye Federasyonu kentleri, Lübnan, Şam, Halep ve dört parçadan 8 Mart günü Efrin’e gelecek kadınlar, Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn öncülüğünde "Savaşı güzelleştiren ve güçlendiren şey sanattır” mesajı verecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bağlı ÖSO güçlerinin Efrin’e dönük saldırıları 45’inci gününde de devam ederken, buna karşı hem askeri hem de toplumsal direniş büyüyor. 7’den 70’e tüm Efrinliler büyük bir direniş gösterirken, direnişte en ön saflarda kadınlar yer alıyor. 
 
YPJ’li kadın savaşçılar cephede, Efrînli anneler ve kadınlar ise kentlerde yürüyüş ve etkinliklerle saldırılara karşı duruyor. Kongra Star’a bağlı Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, Kuzey Suriye Federasyonu kentleri, Lübnan, Şam, Halep ile Kürdistan’ın dört parçasından Efrîn’e gelecek olan kadınları karşılamak için kültür ve sanat çalışmalarına hız verdi. Gün boyu savaş uçakları ve top atışları seslerinin gölgesinde tiyatro, halay ve müzik provaları yapan Kevana Zêrîn Kadınları çalışmalarında sona geldi.
 
‘KÜLTÜR VE SANAT SAVAŞI DA VERİLMELİ’
 
Çalışmaları hakkında Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Kevana Zêrîn Kadınları Kültür Hareketi’nden tiyatro eğitmeni Rumet Beko, kültür ve sanat çalışmalarının savaş şartlarındaki önemine dikkat çekti. Beko şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir toplum özgürlüğü için savaşırken, askeri savaşın yanında onunla paralel yürüyen kültür savaşı da yapılmalıdır. Savaşlarda halkın moralini yükseltmek ve ona savaşı anlatmak kültür ve sanat etkinlikleriyle olur. Bu savaşta örneğin kültür ve sanat savaşımız tüm hızı ile devam ediyor. Eğer askeri savaşın yanında bu savaşı vermezsek savaşımız tam olarak dünyada anlaşılamaz. Bu bilinç ile çalışmalarımızı yapıyoruz.”
 
TİYATRO OYUNU, ÖZGÜRLÜK HAREKETİNİN MEŞRUİYETİNİ ANLATIYOR
 
Beko, iki gündür hazırladıkları tiyatro oyununun içeriği hakkında da bilgiler verdi. Beko, tiyatro oyunlarının dünyada Kürtlerin nasıl terörize edilmeye çalışıldığı üzerinden şekillendiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Örneğin tiyatro oyununda bir kişi var ve Kürt. İnsani şeyler düşünüyor ve yapıyor. Fakat önce Kürt olarak tanınmamaktadır. İşte kişinin yaptıkları iyi şeyler üzerinden Kürtler anlatılacak. Ve o kişiye teşekkür edecek tüm dünya. Aslında dünyada özgürlük hareketi nasıl ki önce terörist olarak anlatıldı ve sonrasında dünyanın en karanlık güçlerine karşı aydınlık bir zafer edindiyse, bu tiyatromuzda işlenecek. Tiyatro oyunumuzun konusu hem tarihsel hem de güncel.”
 
‘SAVAŞI GÜZELLEŞTİREN VE GÜÇLENDİREN ŞEY SANATTIR’
 
Tiyatro eğitmeni Beko’nun dünya kadınlarına Efrîn için çağrısı da şöyle: “Berxwedan jiyan e. Bu yüzden dünyanın tüm kadınlarına Efrin için ayağa kalkmaları çağrısı yapıyoruz. Özellikle sanatsal çalışmalarla bu mücadelede yanımızda yer almalarını istiyoruz, çünkü savaşı güzelleştiren ve güçlendiren şey sanattır.”
 
‘BİZE GÜÇ VERİYOR’
 
Müzik eğitmeni Evin Bîlel de, seslendirecekleri şarkıların özellikle direniş ve kadın mücadelesini merkeze aldığını ifade ederek, “Efrin üzerinde işgal saldırıları yoğun olsa da biz kadınlar kendi renkleri ile mücadelenin sanat ve kültür alanını sürdürüyoruz. Bu savaş ve çağın direnişi, güçlü ürünler çıkarmak için fırsat doğurmuştur. Müziğimiz çağın direnişi, kadınlar üzerinde ve cephedeki YPJ’li arkadaşlarımız üzerinedir. Cephedeki kadın arkadaşlarımızın emeği çok tarihi ve bize güç veriyor. Onu yansıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
MA / Selami Aslan