Efrinli çocuklara psikolojik destek

img

EFRİN – Ağır bir savaşa maruz kalan Efrînli çocuklar, Stêrk Psikologlar Grubu aracılığı ile yaşadıkları travmayı atlatmaya çalışıyor.  

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bağlı ÖSO gruplarının Efrîn saldırılarında 200’ü aşkın sivil yaşamını yitirirken yüzlercesi de yaralandı. Ölü ve yaralılar içerisinde çok sayıda çocuk bulunuyor. Savaşta en çok etkilenen çocuklar olurken, Efrinli psikologlar çocuklar için seferber oldu.
 
Yaklaşık bir buçuk yıldır Efrîn’de uluslararası sivil toplum kuruluşları ile birlikte göçmenlere destek veren 5 kişilik Stêrk Psikologlar Grubu, Efrin’e yönelik operasyonla birlikte Sağlık Meclisi’ne katıldı. 5 üyesi de Efrînli kadınlar olan grup, 41 gündür süren saldırılarda etkilenen çocuklara destek vermek için kolları sıvadı. Psikologlar, Efrîn’de mahallelerdeki her komünde ikişer gün çocuklara çeşitli etkinliklerle psikolojik destek sunuyor.
 
KÜRTÇE ARAPÇA DESTEK
 
Stêrk Psikologlar Grubu üyesi psikologlar ilk çalışmalarına geçen hafta yoğun bombardımanın yaşandığı Trênde mahallesinde başladı. İkinci çalışmalarını ise iki gündür Efrîn’in Eşrefiye mahallesine bağlı Şehit Hogir Komününde yaptı. Psikologların çalışmaları her komünde iki günlük bir program ile sürecek. Grubun çalışmalarına sadece çocuklar değil, aynı zamanda savaştan psikolojik olarak olumsuz etkilenen yetişkinler de katılabiliyor. Psikologlar, çalışmalarını hem Kürtçe hem de Arapça yürütüyor. 
 
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan psikologlar, savaşın çocuklar üzerindeki etkileri ile çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
 
ÇOCUKLAR İÇİN ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER YAPILIYOR
 
Stêrk Psikologlar Grubu üyesi psikolog Lîlav Hüseyin, komün aracılığıyla toplanan çocukların psikolojik durumlarındaki olumsuz seviyeyi tespit etmek için çeşitli oyunlar, etkinlikler tertiplediklerini ifade etti. Bu oyun ve etkinliklerin daha çok çocukların hareket etmesi, konuşması ve bir diğer çocuk ile ilişki kurması temelli gerçekleştiğini söyleyen Hüseyin, çocukların savaştan çok fazla olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek, psikolojik durumlarına ilişkin şunları söyledi: “Korkup içine kapanan çocukların hem birbirleri ile iletişim sağlamasını, hem de doğal bir ruh hali kazandırmak zorundayız. Çocuklar bu savaştan çok fazla olumsuz etkileniyorlar. Trendê’de çalışma yaptığımız zaman uçaklar uçtu ve çocuklar bunu görerek bağırmaya, ağlamaya başladı."
 
AMAÇ SAVAŞIN KÖTÜ ETKİLERİNİN AZALTILMASI
 
Hüseyin, çalışmalarının amaçlarını ve etkilerini ise şu şekilde ifade etti: “Amacımız çocukların bu harbi düşünmemesi ve kötü etkilerinin azaltılması. Çünkü diğer durumda yaşamı boyunca bunun etkisinde kalıyorlar. Bu çalışmayı bir görev olarak görüyoruz. Çocukların moralli ve gerçekten çocukluklarını yaşamaları gerektiği bilincini taşıyarak başladık. Çocuklar çok fazla ilgi gösteriyor. İyi oluyorlar ve arkadaşlık kuruyorlar. Çocukluklarından kopmuyorlar.”
 
‘SAVAŞLA BİRLİKTE ÇOCUKLAR BAŞKA BİR ÇEVRE VE DİLE MARUZ KALIYOR’
 
Bir diğer psikolog Evîn Yusif, yaşanan savaştan kaynaklı köydeki çocuklara ulaşamadıklarını ifade ederek, çocuklarla oturup kimi zaman uzun süre konuştuklarını ve çocukların sessizliğe büründüğünü söyledi. Konuştuktan bir süre sonra çocukların kendilerini tekrar ifade etmeye başladığına dikkat çeken Yusîf, şunları aktardı: "Köylerden gelen çocuklar bir kere yabancı çevreye giriş yapıyorlar, farklı bir dünyanın içine giriyorlar. Ani travmatik çevre değişimi onlarda bir şok etkisi yapıyor. Ardından zaten sürekli gezen uçak seslerinden ve top atışları seslerinden de korkup içine kapanıyorlar. En önemlisi de ailelerin göçleri sırasında ve sonrasında travmatik konuşmaları. Örneğin ağlamaları, korkmaları ya da sürekli yas halinde olmaları da onları etkiliyor. Çocuklar artık başka bir duygu ve dile maruz kalıyor. Tüm bunları aşmak için tekrar olumlu bir ortam yaratıyoruz. Ailelerinin de gelmelerini sağlıyoruz. Hem aileler hem de çocuklar kendilerini ifade ediyorlar. Çocuklar tekrar gülmeye başlıyor.”
 
MA / Selami Aslan