NDF Komutanı cephede konuştu: Efrin'deyiz, ortak savunacağız

img

EFRİN - Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Vurduk, geri döndüler" dediği Suriye devletine bağlı Ulusal Savunma Güçleri (NDF) geldikleri Efrin’de Cindirês ve Raco cephelerine konuşlandı. NDF Komutanı Ebu Casim Mihemed, cepheden "Efrîn'deyiz, ortak savunacağız" mesajı verdi.

Türkiye’nin Efrin’e yönelik saldırıları 34'üncü gününe girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında toplanan gruplarca sürdürülen saldırılar doğrultusunda Efrin kent merkezi ve çevresi, havadan ve karadan bombalanmaya devam edilirken, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) gösterdiği direniş sonucunda 7 cephede ise şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 
 
CİNDİRÊS VE RECO CEPHELERİNE KONUŞLANDILAR
 
QSD'nin, Efrîn halkları ile kol kola sürdürdüğü direniş, Suriye hükümetine bağlı Ulusal Savunma Güçleri’nin (NDF) savunma amaçlı kente gelişleri ile ivme kazandı. Kente şu ana kadar iki grup halinde gelen NDF, çatışmaların sürdüğü Cindirês ve Raco cephelerine konuşlandı.
 
ERDOĞAN VE HÜKÜMET REDDEDİYOR 
 
Sözkonusu birliklerin Efrin’e gelişleri, AKP Hükümeti tarafından yalanlanmıştı. Bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı 11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı'nda Suriye ordusuna bağlı güçlerin Efrin'e girdiğine yönelik bilgileri reddetmeyi sürdürdü. Erdoğan, "Güneyden öyle bir çıkış yapmak istediler. Toplarımız, SİHA’mız gereğini yaptı. Geri döndüler" iddiasında bulundu.
 
Yine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, bugün görüşme gerçekleştirdiği Cezayir Dışişleri Bakanı Abdulkadir Mesahil ile düzenlediği ortak basın toplantısında yine aynı iddiayı sürdürdü. Çavuşoğlu, "Rejime yakın güçler buraya gelecek mi yönünde çok haber geliyor. Terör örgütü ile mücadele eden hiç kimseye karşı değiliz. Fakat PKK ve YPG'yi korumak için buraya gelenlere fırsat vermeyiz. Suriye'de toprak bütünlüğü konusunda kimsenin endişesi olmasın" ifadelerini kullandı.
 
CEPHEDEN MESAJ VERDİ
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet yetkilileri tarafından reddedilse de bombardıman altındaki Efrin’e gelip, Cindirês ve Raco cephelerine konuşlanan Ulusal Savunma Güçleri (NDF) Komutanı Ebu Casim Mihemed, cephede Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
 
‘ÜÇÜNCÜ GRUBUMUZ DA GELİYOR’
 
NDF Komutanı Ebu Casim Mihemed, Türkiye'nin Efrin’e gelen ilk gruplarına saldırdığını, bu saldırı sonucunda iki arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini, üçünün de yaralandığını bilgisini verdi. 
 
Buna rağmen yakın zamanda üçüncü gruplarının da Efrîn'e geleceği ve cephedeki yerlerini alacağı bilgisini paylaşan Mihemed, "Üçüncü grubumuz da Efrîn'e gelerek, cephelerdeki yerini alacak. Bizim burada olmadığımızı söylüyorlar, fakat bu doğru değil. Türkiye böyle söyleyerek Efrîn işgalini devam ettirmek istiyor. Daha faza toprak almanın derdindeler. Meşruluk kazanmasın diye bizim burada olmadığımızı ifade ediyorlar. Ama biz buradayız. Cindirês'ten Reco'ya kadarki yerlerimizi aldık. Gelip görebilirler" dedi.
 
‘EFRÎN SURİYE'NİN BİR PARÇASI’
 
Efrin'e geliş nedenlerini de açıklayan NDF Komutanı Mihemed, Kürtlerin kardeşleri olduğunun altını çizip, yaşadıkları bölgenin de Suriye'nin kuzeyine düşen Efrîn bölgesi olduğunu vurguladı. 
Kendilerinin de Efrîn ve halkını, Türkiye'nin saldırılarına karşı savunmaya geldiklerini söyleyen Mihemed, Türkiye'nin ise bölgeye ileri sürülenin aksine özgürlük getirmekten öte Kürtlerin topraklarına göz diktiği için geldiğini ifade etti.
 
‘ŞİMDİYE KADAR ONLAR BİZİ SAVUNDU, ŞİMDİ DE BİZ ONLARI’
 
NDF Komutanı Mihemed, Efrîn'de bulunan Kürt güçlerinin bölgenin yerel gücü olduğunu da vurguladı. Mihemed, bu konuda şunları söyledi: "Hepsinin evleri ve toprakları burada. Onlar Efrîn'in çocuklarıdır. 6 yıldır topraklarını ve halklarını savunuyorlar. Aynı zamanda yıllardır bizi de savunuyorlar, yardım ediyorlardı. Şimdi de biz onların yardımına geldik. Efrîn'e gelen Suriye güçlerinin amacı Efrîn'i, TSK ve ÖSO gruplarından korumaktır."
 
Efrîn'e yönelik süren saldırıları, “insanlık dışı” olarak tanımlayan Mihemed, YPJ savaşıçısı Barin Kobanê'nin cenazesine yapılanlara dikkat çekti. 
 
‘EFRÎN HALKLARINI SAVUNMAK İÇİN CEPHELERDEYİZ’
 
Yapılanları gördüklerini dile getiren Mihemed, "Yaşamını yitirmiş bir insana neler yaptıklarını bütün dünya gördü. Biz barış isteyen halklarız. Efrîn halklarını savunmak için cephelerdeyiz. Efrîn, Suriye'dir. Onun birliği ve bütünlüğü için geldik. Bu topraklar halkların ortak yaşadığı yerlerdir. Ortak bir şekilde de savunacağız" dedi.
 
MA / Nazım Daştan