‘Savaş var insanlar alışverişten korkuyor’

img

URFA - Bir yandan ekonomik kriz diğer yandan komşu ülkeye yönelik saldırıdan kaynaklı işlerin kötüye gittiğini dile getiren ŞUTİM esnafı, "Savaş var, insanlar alışverişten korkuyor" diye konuştu. 

Urfa Ticaret Merkezi'nde (ŞUTİM) esnaflık yapan küçük işletmeler, ekonomik kriz ve Kuzey Suriye'nin Efrin kentine yönelik saldırıdan kaynaklı işlerinin iyice düştüğünü dile getirdi. Son yıllarda durgunluğun arttığını ifade eden esnaf, satışların yarı yarıya azaldığını söyledi. 
 
'İNSANLAR KORKUYOR'
 
Yaz aylarında nüfusunun büyük bir kısmının tarım işçisi olarak göç ettiğini, kış aylarında ise kriz ve savaştan kaynaklı olumsuzluklar üst üste bindiğini anlatan işletme sahipleri, borç batağına sürükleniyor. "Savaş var. İnsanlar alışveriş yapmaya korkuyor" diyerek durumu özetleyen ŞUTİM esnafından Medet Gökçe, sebze, meyve, hububat toptan satan 196 dükkandan 4'ünün bu yıl kepenk indirdiğini söyledi. 
 
'YÜZDE 40 DÜŞÜŞ VAR'
 
7 yıldır toptancılık yaptığını anlatan Gökçe, “2013’den sonra her yıl biraz daha işler düştü. Sabah saat 03.00’den akşam saat 16.00’ya kadar müşteri bekliyoruz” dedi. Gökçe, şöyle devam etti: "Geçen seneye göre mal fiyatları çok pahalı. Satışlar düştü. Artık eskisi gibi alışveriş olmuyor. Çoğu zaman zarar ediyoruz. Benim bankaya borcum yok şükür, ancak komşularımın çoğu borçlu. Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan hareketlilikle birlikte biz de olumsuz etkilendik. Bu yıl çok zarar ettik. Yüzde 40 oranında bir düşüş var. Kar yok ama mecbur işletiyoruz. Yapacağım başka bir iş yok.” 
 
‘TEFECİDEN BORÇLANIYORUZ' 
 
Toptan biber satıcısı Abdi Müjde de, mevsiminde 600 ton biber borçlandığın, alacaklarından ise parasını toplayamadığını dile getirdi. "Ancak paramızı 6 -7 ay sonra alıyoruz" diye belirten Müjde, şöyle dedi: "Biberi aldığım yere borcumu ödeyebilmek için bu kez borç alıyorum. Bankaya, tefeciye borçluyuz. Köylü bizden parasını istiyor. Kilosunu 800'den alıp 850 kuruşa satıyoruz. Zarardayız. Geçen yıl 10, bu yıl ise 4 dükkan kapandı. Savaş var, insanlar yemiyor içmiyor olabilir." 
 
ŞUTİM Başkanı Faruk Akbaş ise, mısır ve pamuğa yapılan tarımsal desteğin sebze ve meyve yetiştiricilerine de verilmesini istedi. Akbaş, bu teşvikle maliyetlerin düşeceğini ve alım gücünün yükseleceğini düşünüyor. 
 
MA / Arjin Dilek Öncel