Hatimoğulları: Hep birlikte tek adam rejimine hayır diyelim

img

ANKARA - Yaklaşan kongre sürecine dair konuşan HDP bileşenlerinden SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Hep birlikte tek adam rejimine hayır diyelim” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 11 Şubat’ta Ankara Arena’da 3’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirecek. Hazırlıkların devam ettiği kongre sürecini HDP bileşenlerinden Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları değerlendirdi. Eş Genel başkanları ile birlikte 9 milletvekili tutuklu bulunan ve 6 milletvekilinin vekilliği düşürülen HDP’nin olağanüstü koşullarda kongreye gittiğini hatırlatan Hatimoğulları, bu koşullarda kongreyi gerçekleştiriliyor olabilmesini “büyük bir başarı” olarak değerlendirdi. 
 
Hatimoğulları, “Her zaman söylediğimiz gibi bu kadar ciddi bir baskıyı, bu kadar ciddi bir operasyon AKP’ye gerçekleşmiş olsaydı, AKP ayakta kalamazdı. Fakat HDP tüm baskılara rağmen dimdik ayakta, HDP projesinden vazgeçmiş değildir” diye konuştu.
 
‘ÖRGÜTLÜ KADIN GÜCÜMÜZLE CEVAP VERECEĞİZ’
 
Ülkede AKP iktidarı tarafından yeni bir “rejimin” inşa edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Hatimoğulları, AKP’nin İslami değerleri kendi siyasal amaçları için kullanarak “muhafazakar” bir toplum yaratmaya çalıştığını dile getirdi. Kadınlara yönelik şiddetin artması ve toplumsal muhalefetin bastırılmak istenmesinin bu yeni rejim inşasının bir sonucu olduğu değerlendirmesinde bulunan Hatimoğulları, şöyle konuştu: “Türkiye’de bu rejim inşa edilirken, kadına yönelik şiddetin dozunun daha fazla arttığını görüyoruz. Baskılar arttı ve  kadınları kamusal alandan hızla uzaklaştırıp ev içine hapsettirmeye çalışıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığının sıklıkla kadınlara yönelik fetvaları ortada. En son 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğine dair söylemlerde bulundular. Bu gerçekten utanç verici bir şey. Bu muhafazakar toplumu kadın bedeni üzerinden kurgulamak istiyorlar. Asla kabul etmeyeceğiz, buna karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Kadının bedenine ve ruhuna yönelik şiddet, göçe zorlanmadan dolayı yaşadığı şiddet ve sıkıntıların, aynı zamanda savaşın yarattığı sonuçlara karşı biz kadınlar olarak örgütlü gücümüzle cevap vermek istiyoruz.”
 
‘TÜRKİYE AFRİN İŞGALİ İLE ADETA BİZE REKLAM FİLMİ İZLETİYOR’
 
Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Türkiye Afrin işgalini ısrarla kendisi için bölgenin güvenlik meselesi olduğuna dair söylemleriyle meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu doğru değil buna asla katılmıyoruz. Ana akım ve havuz medyaya baktığımızda savaşın adeta reklamını yapıyorlar. Bir reklam filmi izliyoruz adeta. Demek ki AKP ve Saray Türkiye’nin içinde yaşamış olduğu siyasetteki sıkışmayı Afrin’de sivil insanları, Kürt halkını, Arapları  katlederek, iç siyasetteki darlığını aşmaya çalışıyor. Bu nedenle biz şunu çok net ifade ediyoruz. Afrin işgaline derhal son verilsin!”
 
‘NE AFRİN’DE İNSANLAR ÖLSÜN NE DE TÜRKİYE’YE ASKER CENAZELERİ GELSİN’
 
Hatimoğulları, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 11 konsey üyesinin gözaltına alınmasına da tepki göstererek, “Biz de bildirinin arkasındayız. Biz ne Suriye’de, Afrin’de insanların ölmesini ne de Türkiye’de yoksul halkın çocuklarının ölmesini, asker cenazelerinin Türkiye gelmesini istiyoruz” dedi.
 
‘HDP’NİN ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ DERDİ VAR’
 
HDP’nin, Türkiye ve Ortadoğu için özgürlük ve barış mücadelesini sürdürdüğünü dile getiren Hatimoğulları, yeni dönemde HDP’ye bu anlamda büyük görevlerin düştüğünü aktardı. Hatimoğulları, toplumun yüzde 50’sinden fazlasının AKP iktidarından rahatsız olduğunu dile getirerek, “Çünkü HDP, Türkiye’de bugün AKP’nin baskısı altında yaşamak istemeyen, hakikaten ekmek kavgası olan insanların, kadınların, gençlerin, baskı altına alınmış ve tasfiye edilmiş akademinin bütün bunların sesi soluğu olmak gibi bir derdi var. Hatta şunu bile diyebilirim ki; AKP’ye oy vermiş belli bir kesim bile rahatsız. Bizler muhalefetin tamamının sesi olmak istiyoruz. 11 Şubat’ta gerçekleşecek kongremizin de bizlerin Türkiye’deki 80 milyonun sesi soluğu olabilmek, 80 milyonun derdini anlayabilmek ve çözüm üretebilmek, özellikle muhalif kesimin daha fazla sesini duyurabilmek gibi bir derdimiz var” ifadelerini kullandı.
 
‘HEP BİRLİKTE TEK ADAM REJİMİNE HAYIR DİYELİM’
 
11 Şubat’ta Ortadoğu ve Avrupa’dan birçok temsilcinin kongreye katılım sağlayacağını ifade eden Hatimoğulları, kongrede “tek adam rejimine” karşı güçlü bir şekilde “hayır” demeyi hedeflediklerini söyledi. Hatimoğlları son olarak “Bizler farklı ülkelerden gelecek temsiliyetlerle, Türkiye’nin sorunsal alanlarının temsilcileri ve bizzat bu sorunları  yaşayan vatandaşları olarak kongrede hep birlikte büyük bir coşkuyla mesajımızı iletmeye davet ediyorum” dedi.
 
MA / Diren Yurtsever